Juraj s bronzovou medailou so zimných olympijských hier.TASR/ Jaroslav Novák
StoryEditor

Najlepšie momenty Slovenska na olympiáde a MS v hokeji

24.11.2023, 17:00

Slovensko v novodobej histórii dosiahlo v ľadovom hokeji množstvo úspechov. Najjagavejšie je pamätné zlato z Göteborgu, alebo naposledy broz zo zimných olympijských hier v Pekingu.

Cesta nášho tímu však začala hneď po rozdelení Československa. Ako bonus, v uvodzovkách, sme vtedy dostali miestenku do „C“ kategórie MS. Na rozdiel od výhod, ktoré dnes ponúkajú mnohé stávkové kancelárie ako je napríklad Tipsport bonus. Každopádne sme sa však dopracovali k elite tým najrýchlejším možným spôsobom. V článku si teraz s nami môžete pospomínať na najväčšie úspechy slovenskej hokejovej reprezentácie.

 

turnaj

umiestnenie

ZOH 1994 Lillehammer, Nórsko

6.miesto

MS C 1994 Poprad, Spišská Nová Ves, SR

1.miesto

MS B 1995 Bratislava, SR

1.miesto

MS U20 1999 Winnipeg, Kanada

3.miesto

MS U18 1999 Füssen a Kaufbeuren, Nemecko

3.miesto

MS 2000 Petrohrad, Rusko

2.miesto

MS 2002 Göteborg, Švédsko

1.miesto

MS 2003 Helsinki, Fínsko

3.miesto

MS U18 2003 Jaroslavľ, Rusko

2.miesto

MS 2012 Helsinki a Štokholm

2.miesto

MS U20 2015 Toronto a Montreal, Kanada

3.miesto

ZOH 2022 Peking, Čína

3.miesto

 

Prvé sústredenie hokejovej reprezentácie

A hneď za prvý úspech sa dá považovať prvý zraz našej hokejovej reprezentácie. Zapamätajte si tento dátum a miesto: 10. február 1993, bratislavská reštaurácia Slovakia na Líščích Nivách. Historicky prvé sústredenie slovenského národného tímu vtedy viedol Július Šupler. Našu reprezentáciu viedol v rokoch 1993-1996 a 2006-2008.

Historicky prvý zápas Slovenska

Prvý zápas v novodobej histórii sme odohrali s Francúzskom 12.februára 1993. Na turnaji štyroch krajín sme s domácim mužstvom v Rouene remizovali 2:2. Chcete vedieť kto bol autorom prvého slovenského gólu na najvyššej reprezentačnej úrovni? Vlastimil Plavucha a gólom do francúzskej siete vyrovnával na priebežný stav na 1:1. Na bonus vo forme víťazstva sme však na tomto turnaji nedosiahli. To prvé sme si pripísali až 23.marca v Bratislave v prípravnom dueli s Talianskom (7:2).

Zimné olympijské hry v roku 1994

Prvý väčší úspech na medzinárodnej scéne sme dosiahli na zimných olympijských hrách v Lillehammeri. Na ktoré sme sa ale museli najprv prebojovať v rámci olympijskej kvalifikácie v Sheffielde. V Nórsku sme nakoniec patrili k najväčším prekvapeniam turnaja, kedy sme najprv vyhrali svoju skupinu po remízach so Švédskom a USA a výhrach nad Talianskom, Kanadou a Francúzskom. Našu spanilú jazdu však napokon hneď v štvrťfinále zarazilo Rusko, ktorému sme podľahli až po predĺžení. Napokon sme skončili na 6.mieste a najlepším strelcom turnaja sa stal Miroslav Šatan.

Slovensko na MS v hokeji v C kategórii

Slovensko svoju púť Majstrovstvami sveta muselo začínať v C kategórii. Účasť v tej najvyššej bola vtedy priznaná Česku ako nástupníckemu štátu. Ako „bonus“ sme vtedy dostali usporiadateľské práva. MS v hokeji C kategórie v Poprade a Spišskej Novej Vsi sme v marci 1994 úspešne zvládli a postúpili do B kategórie majstrovstiev sveta. Nebola to však prechádzka ružovou záhradou, najmä po remízových zápasoch s Kazachstanom a Ukrajinou rozhodoval zápas s Bielorusmi, ktorý sme vyhrali vďaka dvom gólom Ota Haščáka.

MS v hokeji v B kategórii (rok 1995)

Ďalším krokom k postupu Slovenska medzi špičku bolo zvládnutie MS B kategórie, ktoré sa konali opäť na Slovensku (Bratislava). Pod vedením trénera Júliusa Šuplera a kapitána Petra Šťastného sme turnaj ovládli bez jedinej prehry a skóre 60:15 v siedmich zápasoch. Najrýchlejším možným spôsobom sme sa tak prepracovali do „Áčka“. Ktoré sme mimochodom odvtedy už nikdy neopustili.

Slovensko premiérovo v A kategórii na MS v hokeji (96)

Svoj prvý turnaj najvyššej A kategórie Slovensko odohralo v roku 1996 vo Viedni. V tíme so Žigmundom Pálfym, Mirom Šatanom či Pavlom Demitrom sme vo svojom premiérovom zápase na najvrcholnejšom podujatí remizovali s Kanadou 3:3. Do štvrťfinále turnaja sme vtedy nepostúpili a napokon skončili na 10.mieste. Titul vtedy mimochodom oslavovala česká reprezentácia.

ZOH v Nagane

Na Zimné olympijské hry v Nagane v roku 1998 nebudeme spomínať v najlepšom. Účasť medzi najlepšími sme si museli najprv vybojovať v predturnaji a ako naschvál sme pri tom nemohli postaviť svojich hviezdnych hráčov z NHL. Pritom práve v Nagane sa na olympijskom hokejovom turnaji mužov historicky prvýkrát ukázali všetky jej vtedajšie hviezdy. Oficiálnym umiestnením Slovenska tak bolo 11.miesto. Víťazom pamätného turnaja sa stala reprezentácia Česka.

Prvá medaila Slovenska na MS v hokeji U20

Prvú medailu Slovenska na významnom podujatí získala naša „Dvadsiatka“. Na prelome rokov 1998 a 1999 sa v Kanade postavili na bronzový stupienok hokejisti ako Marián Gáborík, Ján Lašák, Ladislav Nagy či Braňo Mezei alebo Miro Zálešák. Pod trénerskou taktovkou Jána Filca. V zápase o medaily vtedy porazili rovesníkov zo Švédska v pomere 5:4. Tento úspech predznamenal zlatú éru slovenského hokeja, ktoré vyvrcholilo seniorským striebrom v Rusku, zlatom vo Švédsku a bronzom vo Fínsku.

MS v hokeji v Rusku

Na prvý medailový úspech medzi seniormi čakala naša reprezentácia až do turnaja v Petrohrade v roku 2000. Mužstvo vtedy po Jánovi Šterbákovi prebral Ján Filc. Ten sa so svojim kapitánom a najproduktívnejším hráčom turnaja Mirom Šatanom napokon na tomto turnaji prepracovali až do finále.V ňom sme podľahli Česku 3:5 a na krku sa nám tak ocitli strieborné medaily. Medzi opory nášho tímu vtedy patrili aj hráči ako Zdeno Chára, Michal Handzuš či Ľubo Bartečko.

Zlaté medaily na MS v hokeji 2002

V roku 2002 sa Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji uskutočnili vo švédskom Göteborgu. A práve tie nám priniesli doteraz najpamätnejší úspech slovenskej hokejovej reprezentácie na medzinárodnom fóre. Na celom turnaji sme si pripísali iba jedinú prehru (s Fínskom) a celkom zaslúžene sme sa prepracovali do finále s Ruskom. O víťazstvo 4:3 sa 100 sekúnd pred koncom zápasu postaral Peter Bondra po geniálnej prihrávke Žigmunda Pálfyho. Ako bonus sme vtedy mali v tíme aj najproduktívnejšieho hráča turnaja - Mira Šatana.

Strieborné medaily na MS v hokeji U18

Úspešný rok 2003 predznamenali naši mladíci do 18 rokov. Tí v ruskom Jaroslavli podľahli až vo finále turnaja Kanade 0:3 a získali tak striebro, čím prekonali svoje bronzové maximum z Nemecka v roku 1999. Na turnaji vyradili vo štvrťfinále českú reprezentáciu (2:1) a v semifinále po tuhom boji aj domáci tím (2:1 pp). V našom mužstve sa presadili budúce hviezdy slovenského hokeja - Jaroslav Halák, Andrej Meszároš, Boris Valábik, či Marek Zagrapan.

Bronz na Majstrovstvách sveta vo Fínsku

Po našej osemnástke sa na reprezentačnej scéne výrazne presadili aj seniori. Na MS vo Fínsku 2003 získali pod vedením trénera Františka Hossu bronz. Na čele s kapitánom Miroslavom Šatanom, ktorý mimochodom takto skompletizoval svoju medailovú zbierku z MS. V zápase o tretie miesto sme vtedy zdolali Česko v pomere 4:2.

Strieborné medaily na MS v hokeji 2012

Na ďalší medailový kov z vrcholného podujatia sme museli po bronze z Fínska 2003 čakať dlhých deväť rokov. A opäť sa to podarilo vo Fínsku, ktoré MS 2012 organizovalo spolu so Švédskom. Len tentoraz malo naše umiestnenie striebornú príchuť. Na MS 2012 sme podľahli vo finále Rusku 2:6. Na turnaji nás už viedol český tréner Vladimír Vůjtek st. a kapitánsku pásku niesol Zdeno Chára.

Bronzové medaily na ZOH v roku 2022

Zatiaľ posledný úspech na vrcholnej úrovni sme si pripísali na poslednej zimnej olympiáde v Pekingu. Historicky prvé hokejové medaily z OH sa ale nerodili ľahko. Po úvodných prehrách s Fínskom a Švédskom sme v skupine zdolali aspoň Lotyšsko a v kvalifikačnom súboji o štvrťfinále aj Nemecko. V ňom sme senzačne zdolali výber USA (3:2 sn.) a boli v hre o medaily. Že to bude boj o bronz nás odsúdila prehra v semifinále s Fínskom (0:2). V zápase o 3.miesto sme potom porazili Švédov 4:0 V Číne to tak boli hneď dva bonusy - jeden neočakávaný bronz hokejistov a druhý zlato Petry Vlhovej v slalome.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
12. máj 2024 01:32