StoryEditor

Súdna porota v USA zvažuje obvinenie ženy, ktorá doma potratila a zbavila sa plodu

03.01.2024, 22:00
Autor:
ČTKČTK

Pri plode lekári namerali srdcový tep, napriek tomu však odporučili, aby bol vyvolaný predčasný pôrod, hoci plod podľa nich nebol schopný života.

Súdna porota v americkom štáte Ohio zvažuje, či z nevhodného nakladania s mŕtvym telom obviní ženu, ktorá napriek dvom návštevám v nemocnici doma vlani v októbri samovoľne potratila, mŕtveho plodu sa ale potom zbavila, píše list The New York Times. Štátna ústava štátu Ohio od decembra dovoľuje ženám podstúpiť interrupciu v prvých 22 týždňoch tehotenstva, 34-ročná Brittany Wattsová nemocnicu s ťažkosťami navštívila, keď bola tehotná 21 týždňov a päť dní.

Wattsovú vlani v októbri zatkla polícia po tom, čo sa po samovoľnom potrate pokúsila pozostatky plodu splácať do toalety. V prípade odsúdenia žene hrozí až ročné väzenie. Prípadu sa venujú právnici a zástancovia práv na interrupciu, podľa ktorých je stíhanie Wattsovej neopodstatnené a môže iné ženy v podobných prípadoch odradiť od vyhľadania zdravotnej starostlivosti.

Podľa správy úradu koronera v okrese Trumbull bola Wattsová tehotná 21 týždňov a päť dní, keď ju do nemocnice prijali s vaginálnym krvácaním. Lekári usúdili, že žene začala predčasne odtekať plodová voda, jej krčka maternice bola rozšírená a v krvi mala výrazne zvýšenú hladinu bielych krviniek.

Pri plode lekári namerali srdcový tep, napriek tomu však odporučili, aby bol vyvolaný predčasný pôrod, hoci plod podľa nich nebol schopný života, pretože u matky bolo "vysoké riziko sepsy" alebo "úplného odlúčenia placenty s katastrofickým krvácaním".

Zo svojej prvej návštevy nemocnica Wattsová odišla po ôsmich hodinách, v ktorých čakala na vyjadrenie etického výboru nemocnice, ktorý mal rozhodnúť, či je možné vyvolať predčasný pôrod s ohľadom na to, že Wattsová sa blížila zákonnej hranici 22 týždňov. Nemocnica nereagovala na žiadosti agentúry AP o komentár k prípadu.

Žena sa do nemocnice vrátila na druhý deň s rovnakými príznakmi a opäť odišla bez toho, aby dostala starostlivosť. Už mŕtvy plod porodila Wattsová doma v kúpeľni dva dni po prvej návšteve nemocnice.

Do tej sa potom vrátila; lekári jej z tela odstránili zvyšky tkaniva plodu a kontaktovali políciu, aby "lokalizovala plod". Policajti pozostatky mŕtveho plodu našli v toaletnej mise. Patológ neskôr potvrdil, že plod bol mŕtvy ešte pred pôrodom. Polícia neskôr Wattsovú navrhla obžalovať z nevhodného nakladania s mŕtvym telom.

Predmetný zákon z roku 1996 zakazuje také zaobchádzanie s mŕtvym telom, ktoré "by podľa vedomia človeka pobúrilo" cítenie rodiny či komunity. Obhajkyňa Wattsovej Traci Timkoová však podotýka, že neexistuje jasná definícia "mŕtveho tela". "Môžete byť mŕtvym telom, keď ste sa nikdy ani nenadýchli? "cituje obhajkyňu NYT.

Obyvatelia Ohia si vlani v referende odhlasovali zakotvenie práva na interrupciu v prvých 22 týždňoch tehotenstva do štátnej ústavy. Norma vstúpila do platnosti v decembri a zaradila sa do zoznamu úspechov obhajcov práva na potraty po tom, ako Najvyšší súd Spojených štátov predvlani v júni všeobecné právo na potraty zrušil.

01 - Modified: 2024-05-13 13:35:55 - Feat.: - Title: Trump má pred Bidenom náskok v piatich zo šiestich kľúčových štátov, uvádza nový prieskum 02 - Modified: 2024-05-13 12:00:54 - Feat.: - Title: Handzuš pomenoval pre HN dve slabiny Slovákov. Čo môže rozhodnúť proti Američanom? 03 - Modified: 2024-05-13 05:30:31 - Feat.: - Title: Americký vojak zadržaný vo Vladivostoku podal odvolanie proti väzbe 04 - Modified: 2024-05-12 14:23:57 - Feat.: - Title: V Jordánsku sa začali vojenské cvičenia s účasťou USA, Británie či Poľska 05 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 22:06