StoryEditor

V častiach USA, kde sú potraty zakázané, otehotnelo po znásilnení na 65-tisíc žien

26.01.2024, 16:44
Autor:
ČTKČTK

Autori novej štúdie sa snažili odhadnúť počet tehotenstiev spojených so znásilnením za obdobie po zavedení úplných zákazov interrupcií, ktoré platia v 14 štátoch.

V amerických štátoch s úplnými zákazmi potratov nastalo po ich zavedení takmer 65-tisíc tehotenstiev, ktoré vzišli zo znásilnenia. S takýmto odhadom prišli tento týždeň autori štúdie publikovanej v odbornom časopise Journal of the American Medical Association. Drvivá väčšina celkového čísla pripadá na štáty, ktorých zákazy neobsahujú výnimky pre obete znásilnenia.

Nový článok naznačuje rozsah jedného z dôsledkov predvlaňajšieho rozhodnutia Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktorý po takmer 50 rokoch eliminoval právo na potrat zhruba do 22. týždňa tehotenstva. To umožnilo politikom Republikánskej strany v jednotlivých štátoch striktne obmedzovať prístup k tomuto typu zdravotnej starostlivosti. Niekde zákazy vstúpili do platnosti ihneď, inde až po niekoľkých mesiacoch.

Autori novej štúdie sa snažili odhadnúť počet tehotenstiev spojených so znásilnením za obdobie po zavedení úplných zákazov interrupcií, ktoré platia v 14 štátoch. Svoj prepočet založili na údajoch federálnych úradov o výskyte znásilnenia u žien vo veku od 15 do 45 rokov a tiež na poznatkoch amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, podľa ktorého zhruba 12,5 percenta znásilnení končí tehotenstvom.

Nakoniec dospeli k číslu 64 565. "Z nich nastalo odhadom 5586 tehotenstiev v štátoch s výnimkami ohľadom znásilnenia a 58 979 v štátoch bez výnimky," uvádza kolektív lekárov vykonávajúcich interrupcie.

Sami uznávajú, že ich odhad treba brať s rezervou. Predovšetkým preto, že výskyt takej stigmatizovanej skúsenosti, ako je znásilnenie, je veľmi ťažké určiť. Poukazujú však na obrovský rozdiel medzi svojím výsledkom a počtom legálne vykonávaných potratov v štátoch, kde platia najprísnejšie zákazy. Tie podľa nich nepresahujú desať za mesiac.

"Vystrašilo ma to," povedal verejnoprávnemu rozhlasu NPR Samuel Dickman, ktorý sa na výskume podieľal. "Sexuálne násilie je úplne bežná vec, to som na všeobecnej úrovni vedel. Ale keď máte odhady, ktoré sú takto vysoké, v štátoch, kde nie je žiadny reálny prístup k potratom, je to ťažko pochopiteľné, "uviedol.

Podľa NPR predstavuje odhad jeho tímu dôležitú informáciu v ére po zrušení ústavného práva na potrat. "V minulosti existovala politická zhoda na tom, že potraty by mali byť povolené v prípadoch znásilnenia, ale to sa zmenilo. Len málo štátov s úplnými zákazmi potratov má výnimku pre znásilnenie. Tie, ktoré výnimku majú, od obetí vyžadujú, aby znásilnenie nahlásili úradom, čo sa podľa doterajších poznatkov deje len pri zlomku sexuálnych napadnutí, "uvádza.

01 - Modified: 2024-05-12 14:23:57 - Feat.: - Title: V Jordánsku sa začali vojenské cvičenia s účasťou USA, Británie či Poľska 02 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič 03 - Modified: 2024-05-12 07:17:49 - Feat.: - Title: USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše Washington Post 04 - Modified: 2024-05-11 21:14:57 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi zdolali Nórov v A-skupine, Nemci nestačili na favorizovaných Američanov 05 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 20:12