StoryEditor

V Bruseli pribúda násilností, nasadenie armády zatiaľ úrady odmietli

28.03.2024, 11:41
Autor:
ČTKČTK

Polícia by sa mala nanovo viac sústrediť na takzvané hotspoty, teda miesta, kde je zločinnosť najvyššia a kde najviac pôsobia najrôznejšie drogové gangy.

V belgickej metropole pribúda útokov súvisiacich s drogovými zločinmi. Pri dvoch streľbách, ktoré sa odohrali v Bruseli cez uplynulý víkend, zomreli dvaja ľudia. Z následného prieskumu vyplynulo, že sa ľudia v meste čoraz viac necítia bezpečne a chcú zvýšiť počet policajtov v uliciach.

Belgický senátor a predseda valónskej liberálnej strany Reformné hnutie (MR) Georges-Louis Bouchez vyzval dokonca na nasadenie armády, to zatiaľ belgické úrady odmietli a sľúbili lepšiu koordináciu medzi policajnými zložkami, napísal denník The Brussels Times.

Polícia by sa mala nanovo viac sústrediť na takzvané hotspoty, teda miesta, kde je zločinnosť najvyššia a kde najviac pôsobia najrôznejšie drogové gangy. Súčasne budú urýchlené deportácie cudzích štátnych príslušníkov zapojených do obchodu s drogami.

Zatiaľ dve posledné streľby sa odohrali cez uplynulý víkend. V sobotu tesne pred polnocou bol v Laekene na severozápade mesta zastrelený 29-ročný muž. Pri inom incidente o niekoľko hodín neskôr bol pri streľbe v Saint-Josse na severovýchode Bruselu ťažko zranený 28-ročný muž. Svojim zraneniam následne podľahol v nemocnici.

Bouchez a jeho stranícky kolega, podpredseda vlády a minister pôdohospodárstva David Clarinval, následne v médiách vyzvali na rozmiestnenie vojakov v uliciach Bruselu. "Vzhľadom na súčasnú mimoriadnu situáciu vyzývame armádu, aby sa vrátila do ulíc," povedal Bouchez v rozhlasovej stanici La Première.

Zástupcovia ďalších belgických politických strán, ale aj mimovládnych organizácií sa však domnievajú, že nasadenie armády problém nevyrieši. Vojaci nie sú na podobné zásahy vybavení, navyše je potrebné riešiť celkovo problém nárastu drogových závislostí v krajine.

"Boj proti závažnému organizovanému zločinu je úlohou federálnej polície," povedala denníku La Libre belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová z frankofónnej Socialistickej strany.

Nasadenie armády spomenul už vlani aj starosta Antverp Bart De Wever zo strany Nová flámska aliancia (N-VA). Vtedy reagoval na nárast násilnosti v jeho meste súvisiacich práve s drogami, najmä s pašovaním kokaínu do Európy. Minister spravodlivosti to ale vtedy rovnako odmietol a varoval pred nahradením polície armádou.

01 - Modified: 2024-04-24 06:34:33 - Feat.: - Title: Belgičan opakovane šoféroval v opitosti, pokuty mu odpustili. Vysvitlo, že alkohol produkuje jeho vlastné telo 02 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-17 05:42:00 - Feat.: - Title: Konferenciu nacionalistickej pravice v Belgicku prerušila polícia 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 18:35