StoryEditor

Španielsko opäť otvorilo kauzu odposluchov vlády, má nové indície od Francúzska

23.04.2024, 19:43
Autor:
ČTKČTK

Španielsky súd zastavil vyšetrovanie kauzy vlani v júli s odôvodnením, že izraelské úrady na vyšetrení špionáže opakovane odmietli spolupracovať.

Španielsky najvyšší súd dnes obnovil vyšetrovanie používania špionážneho programu Pegasus na sledovanie premiéra Pedra Sáncheza a ďalších španielskych politikov. Sudca José Luis Calama sa tak rozhodol po tom, ako dostal žiadosť o spoluprácu na prípade od Francúzska, kde bol softvér tiež zneužitý. Spolupráca s Francúzskom by podľa sudcu mohla priniesť posun v španielskom vyšetrovaní, napísala agentúra AP.

Softvér Pegasus vyvinula izraelská spoločnosť NSO Group, mal slúžiť výlučne na sledovanie zločincov a teroristov. Firma a tiež izraelská agentúra pre kontrolu vývozu obranných technológií zdôrazňujú, že program predávajú iba "prevereným" vládam.

V minulých rokoch však médiá informovali, že program bol zneužitý na sledovanie asi 1000 novinárov, predstaviteľov opozície či vysokých činiteľov v zhruba 50 krajinách. Program Pegasus podľa vyšetrovateľov umožňuje skrytý prístup k údajom uloženým v telefóne, skryté spustenie mikrofónu či kopírovanie webových stránok, ktoré zbadal užívateľ telefónu.

Španielsky súd zastavil vyšetrovanie kauzy vlani v júli s odôvodnením, že izraelské úrady na vyšetrení špionáže opakovane odmietli spolupracovať. Už vtedy súd uviedol, že prípad znovu otvorí v prípade, že nájde inú cestu, ako sa dostať k požadovaným informáciám. V prípade doteraz nebol nikto obvinený, napísala agentúra Reuters.

Vo Francúzsku sa kauza Pegasus dotkla aj prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý kvôli tomu zmenil telefónne číslo aj prístroj.

Sudca Calama dnes uviedol, že porovnanie španielskych zistení s technickými údajmi, ktoré zaslalo Francúzsko, by mohlo pomôcť posunúť prípad dopredu. Sudca nariadil znaleckú analýzu, ktorá by s využitím dát z Francúzska a zo Španielska mohla viesť k vystopovaniu pôvodcov kybernetických útokov. Orgány oboch krajín potom budú postupovať spoločne aj v ďalších fázach, povedal sudca.

Podľa zistení vyšetrovateľov bol mobilný telefón premiéra Sáncheza napadnutý špionážnym programom päťkrát od októbra 2020 do decembra nasledujúceho roka. Užívatelia programu stiahli z premiérovho telefónu niekoľko gigabajtov dát. Špionážny program niekto použil aj na sledovanie telefónov vtedajších ministrov vnútra, obrany a pôdohospodárstva.

01 - Modified: 2024-04-30 08:24:06 - Feat.: - Title: Španielska ekonomika rástla stabilným tempom 02 - Modified: 2024-04-29 09:46:27 - Feat.: - Title: Španielsky premiér demisiu nepodal, vyzval na zlepšenie politickej kultúry 03 - Modified: 2024-04-29 09:03:43 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Španielsku sa v apríli mierne zrýchlil 04 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 05 - Modified: 2024-04-26 20:07:10 - Feat.: - Title: Španielski novinári podpísali manifest na podporu premiéra a jeho manželky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 21:12