StoryEditor

Polícia zasahovala proti demonštrantom na viacerých univerzitách v USA

01.05.2024, 15:12
Autor:
TASRTASR

Voči demonštrantom zasahovala aj polícia University of Arizona, ktorá obyvateľov kampusu vyzvala, aby sa vyhýbali oblasti, kde pretrvávajú protesty.

Polícia počas noci a v stredu na viacerých univerzitách v USA zasahovala proti demonštrantom, ktorí v priestoroch týchto inštitúcií vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas. Desiatky osôb boli zadržané.

Na Kalifornskej univerzite v Los Angeles došlo v noci na stredu k potýčkam medzi propalestínskymi a proizraelskými demonštrantami. Na mieste zasahovali aj príslušníci policajného oddelenia v Los Angeles, ktorí poskytli podporu policajtom z UCLA, píše CNN.

Voči demonštrantom zasahovala aj polícia University of Arizona, ktorá obyvateľov kampusu vyzvala, aby sa vyhýbali oblasti, kde pretrvávajú protesty.

Nezákonné demonštrácie pokračovali aj na Tulane University v štáte New Orleans. Vedenie inštitúcie uviedlo, že tábor demonštrantov sa nachádza na okraji univerzitného kampusu a na bezpečnosť tam dohliada polícia.

Zatknutých bolo šesť osôb a voči ďalším univerzita podnikla disciplinárne kroky. Táto univerzita je pomenovaná po americkom filantropovi Paulovi Tulanovi, ktorý žil v 19. storočí.

Viac než 100 ľudí bolo v noci na stredu zatknutých na Kolumbijskej univerzite a The City College of New York v tomto americkom meste. Policajní ťažkoodenci predtým zakročili proti propaletínskym demonštrantom na Kolumbijskej univerzite, ktorí obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall. Policajtom sa blokádu podarilo uvoľniť.

Demonštrácie, zásahy polície a zatýkanie hlásili aj z University of North Carolina Chapel Hill, Florida State University v Tallahassee a University of Texas-Austin. Vedenie University of Southern California (USC) v Los Angeles s demonštrantami v priestoroch kampusu rokovalo, dohodu však nedosiahlo, píše CNN.

Protesty proti vojne v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas sa už niekoľko mesiacov konajú na univerzitách na celom území USA. Mnohé z nich sa preto obrátili na políciu a stovky osôb boli v tejto spojitosti zatknuté, píše AP.

01 - Modified: 2024-05-15 17:39:09 - Feat.: - Title: Do mosta v Galvestone v Texase narazilo plavidlo, do vody uniká palivo 02 - Modified: 2024-05-15 17:16:46 - Feat.: - Title: Svetoví lídri reagujú na atentát na Fica: Macron útok odsúdil statusom v slovenčine, Biden je znepokojený 03 - Modified: 2024-05-15 09:36:20 - Feat.: - Title: Hrozí Gruzínsku bieloruský scenár? Kampaň LGBT fašistov, búši do demonštrantov premiér 04 - Modified: 2024-05-14 21:52:44 - Feat.: - Title: Putinovi treba vyslať signál. Rusko musí zaplatiť za obnovu zničenej Ukrajiny, vyhlásil Blinken na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-14 19:59:45 - Feat.: - Title: Autobus vezúci farmárov sa na Floride zrazil s osobným autom. Zomrelo osem ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
15. máj 2024 21:38