StoryEditor

Výročia týždňa

20.04.2007, 00:00

18. apríla 1947
Bol popravený Jozef Tiso, kontroverzný prezident takzvaného Slovenského štátu (1939 -- 1945). Na jednej strane bol čelným predstaviteľom štátu, ktorý ako jediný, okrem Nemecka, dobrovoľne posielal na smrť židovských spoluobčanov, na strane druhej však ako predstaviteľ umierneného krídla stál v ceste mocenským ambíciám radikálnych fašistov, ako boli Vojtech Tuka či Alexander Mach.

20. apríla 1889
Narodil sa Adolf Hitler, najznámejší vojnový zločinec všetkých čias, avšak len jeden z mnohých psychopatov v dejinách, ktorí sa dostali k politickej moci. Nikdy nestrávil porážku Nemecka v prvej svetovej vojne. Jeho rasistické a xenofóbne paranoje získavajú v medzivojnovom období množstvo stúpencov. K moci mu však pomohla najmä prehlbujúca sa sociálna a ekonomická kríza v Nemecku v tridsiatych rokoch a strach pred komunizmom. Po dohode so stalinským Ruskom rozpútal druhú svetovú vojnu, ktorú nakoniec Nemecko prehralo. Hitler spáchal samovraždu krátko pred kapituláciou Berlína, 30. apríla 1945.

21. apríla 1967
Vojenský puč v Grécku, ktorý zorganizoval generál Georgios Papadopoulos. Takmer na sedem rokov sa tak moci v krajine ujala vojenská junta. Diktátorský režim ospravedlňovali potrebou bojovať proti komunistickej hrozbe. Papadopoulova diktatúra sa skončila ďalším vojenským prevratom v roku 1973. Následne boli v krajine obnovené demokratické voľby.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 09:52