StoryEditor

Pád ropy sa zastavil

21.01.2007, 23:00
Uplynulý týždeň sa niesol znovu v znamení padajúcich cien ropy, vytvárajúcich stále nové 19-mesačné minimá. Zmiešané obchodovanie majú za sebou obchodníci s obilninami, ktoré nadviazali na obrovské nárasty z piatka len čiastočne.

Uplynulý týždeň sa niesol znovu v znamení padajúcich cien ropy, vytvárajúcich stále nové 19-mesačné minimá. Zmiešané obchodovanie majú za sebou obchodníci s obilninami, ktoré nadviazali na obrovské nárasty z predchádzajúceho piatka len čiastočne. Napriek tomu si kukurica pripísala veľmi slušný nárast o 2,6 percenta a sója o 1,7 percenta. Zlatu sa darilo vymaniť sa zo svojej závislosti od ropy a zaznamenalo vyše jednopercentný nárast. Silné mrazy v Kalifornii, ktoré poškodili úrodu pomarančov, zase vyhnali cenu pomarančového džúsu do nových kontraktných maxím.
Prvýkrát od mája 2005 sa ropa pozrela pod psychologickú hranicu 50 dolárov za barel. Hlavným impulzom bola pravidelná správa o stave zásob v USA, ktorá vyšla vo štvrtok. Priniesla šokujúci nárast zásob čierneho zlata takmer o sedem miliónov barelov, čo ďaleko prekonalo očakávania obchodníkov. Takisto vzrástli aj zásoby destilátov a benzínu. Znovu sa tak len potvrdilo, že zásob ropy je dostatok a pri súčasnej veľmi miernej zime nie sú obavy z nedostatku namieste. Teplé počasie zapríčiňuje aj pokles dopytu po tejto vzácnej surovine a Medzinárodná agentúra pre energetiku preto znížila svoj odhad rastu dopytu v roku 2007. Nejednotný postoj kartelu OPEC takisto neprispieva k zastaveniu poklesu. Príchod chladnejšieho počasia na severovýchod USA síce v piatok zvýšil cenu ropy, tá si však napriek tomu pripísala týždenné oslabenie o 1,9 percenta.
Už druhý týždeň za sebou rastie zlato. V súvislosti s klesajúcimi cenami ropy je tento výkon ešte pôsobivejší. Uplynulý týždeň priniesol niekoľko dôležitých správ o americkej ekonomike, ktoré ovplyvnili aj obchodovanie so žltým kovom. V decembri vzrástli výrobné aj maloobchodné ceny v USA viac ako sa očakávalo. Táto správa tak znovu vyniesla do popredia hrozbu inflácie, z čoho profitoval práve drahý kov. Zlato je vnímané ako nositeľ hodnôt práve v časoch vysokej inflácie a vtedy získava na popularite. Tento týždeň mu pomohla aj neschopnosť dolára využiť pozitívne správy o americkom hospodárstve. Index výroby aj počet novostavieb v USA boli vyššie ako predpovedali analytici, dolár však napriek tomu stagnoval. Obchodníci so zlatom tak dostali vítaný impulz a výsledkom bol týždenný nárast o 1,5 percenta.
Úspešný týždeň má za sebou aj káva Robusta. Tento menej kvalitný druh kávy vzrástol za posledných päť dní z dôvodu špekulácií o nedostatku zásob o 1,7 percenta. Len za posledné dva týždne klesli zásoby tejto kávy o vyše šesť percent, a preto sa očakáva, že tento rok dopyt výrazne prevýši jej ponuku. Už celý uplynulý rok káva zápasila s problémami najväčších producentov. Veľké suchá vo Vietname, ktorý je druhým najväčším pestovateľom kávy Robusta na svete, zapríčinili pokles zásob v roku 2006 až o polovicu. Na druhej strane dopyt rastie silným tempom, a to by malo zabrániť výraznejšiemu poklesu ceny v blízkej budúcnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 12:03