StoryEditor

Podielové fondy potešili

23.01.2007, 23:00
Minulý týždeň skončili všetky typy otvorených podielových fondov v kladných číslach. Pod túto skutočnosť sa do určitej miery podpísal aj relatívne stabilný vývoj kurzu slovenskej koruny. To pridalo výkonnosť fondom v cudzích menách.

Minulý týždeň skončili všetky typy otvorených podielových fondov v kladných číslach. Pod túto skutočnosť sa do určitej miery podpísal aj relatívne stabilný vývoj kurzu slovenskej koruny. To pridalo výkonnosť fondom vedeným v cudzích menách.
Akciové trhy v USA zaznamenali zmiešaný vývoj. Významné podniky si mierne polepšili, väčšina trhu však skončila len s minimálnymi zmenami. Z makroekonomického hľadiska k tomu, že trh nedokázal pokračovať v raste z predošlého týždňa, prispeli najmä inflačné dáta, konkrétne silnejší než očakávaný rast indexu produkčných cien. Béžová kniha centrálnej banky zase upozornila na inflačné tlaky spôsobené rastúcimi mzdami. Jediné potešujúce informácie prišli z trhu nehnuteľností, ktorý sa už druhý mesiac za sebou vykazoval známky expanzie. Výsledok zmiešaného vývoja akciových titulov z hľadiska podielových fondov dokázala eliminovať slovenská koruna. Tá svojím poklesom oproti doláru zabezpečila americkým akciovým fondom priemerný jednopercentný zisk.
Podielové fondy akcií západoeurópskeho regiónu minulý týždeň taktiež profitovali najmä z priaznivého kurzového vývoja a zhodnotili sa v priemere o 1,3 percenta. Akciové burzy západnej Európy totiž minulý týždeň svojou výkonnosťou veľmi neoslnili. Kladný výsledok si zabezpečili jedine nemecké tituly, ktoré sa zhodnotili o 0,6 percenta. Za zvyškom regiónu opäť najviac zaostávali britské tituly. Po predchádzajúcom neočakávanom zvýšení sadzieb centrálnou bankou sa investori dočkali potvrdenia tohto kroku trojpercentnou decembrovou spotrebiteľskou infláciou, teda najsilnejšou za posledných desať rokov. Kontinentálna časť regiónu sa však tešila skôr dobrým správam, pričom povzbudzujúce údaje prišli najmä z Nemecka a patril k nim zvýšený odhad rastu HDP najväčšej európskej ekonomiky a silná dôvera spotrebiteľov, ktorá je dôležitým pilierom hospodárskeho rastu.
Svetové dlhopisy majú za sebou len minimálny medzitýždenný posun. Americké dlhopisy začiatkom týždňa rástli vďaka slabšiemu výsledku indexu pre výrobný sektor. Veľmi rýchlo ich však schladila produkčná inflácia, ktorá neočakávaným rastom zmarila nádeje na zníženie základnej úrokovej sadzby. Pri zemi ich udržala aj silná dôvera spotrebiteľov. Tá sa odrazila aj na európskom trhu, ktorý rovnako zmazal počiatočné zisky a skončil len s minimálnymi zmenami. Podielovým fondom dolárových aj eurových dlhopisov však stagnácia dlhopisov mimoriadne prospela, keďže dokázali naplno využiť výhodu, ktorú im poskytla slabnúca koruna. Preto si eurové fondy zabezpečili 0,9-percentný rast a až 1,2-percentný zisk zaznamenali dolárové fondy.
Mierny posun do kladných čísel minulý týždeň zaznamenala výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov. Investorov, ktorí boli po troch čiastočne odmietnutých repo tendroch Národnej banky Slovenska presvedčení o znižovaní sadzieb koncom januára značne zneistil guvernér Ivan Šramko. Ten situáciu komentoval tak, že úrokové sadzby už dosiahli svoj vrchol, pričom banka potrebuje určitý čas pri rozhodovaní sa o ďalšom vývoji. Korunové dlhopisové fondy preto týždeň skončili prakticky bez zmeny.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 18:15