StoryEditor

Maďarskej ekonomike je ťažko

17.12.2006, 23:00
Zavádzanie prísnych úsporných opatrení v Maďarsku, ktorých cieľom je znížiť kriticky vysoký rozpočtový deficit, sa dočasne prejavuje na zhoršujúcom sa makroekonomickom vývoji. Inflácia stúpa, ekonomický rast slabne, investície klesajú.

Zavádzanie prísnych úsporných opatrení v Maďarsku, ktorých cieľom je znížiť kriticky vysoký rozpočtový deficit, sa dočasne prejavuje na zhoršujúcom sa makroekonomickom vývoji. Inflácia stúpa, ekonomický rast slabne, investície klesajú. Čaká sa aj zníženie reálnych príjmov obyvateľstva i nárast nezamestnanosti. Verejný schodok by sa však mal v budúcom roku už znižovať.
Medziročný rast spotrebných cien dosiahol v tomto roku najvyššiu úroveň, keď v novembri zaznamenal 6,4 percenta. Oproti októbru ceny stúpli o 0,2 percenta a za jedenásť mesiacov o 3,7 percenta. Miera jadrovej inflácie, očistenej o regulované ceny a nepriame dane, tvorila v novembri 4,6 percenta. V prvom mesiaci tohto roka mala inflácia ešte výšku 2,7 percenta, ale po zvýšení daní a spustení realizácie úsporného balíka v septembri už vyskočila na 5,9 percenta a v októbri na 6,3 percenta.
"Začiatkom nového roka môžeme očakávať ďalší veľký skok inflácie na hranici ôsmich percent. Vrchol by mala dosiahnuť medzi aprílom a júnom v rozmedzí 8,6 - 8,9 percenta," predpokladá analytik sporiteľne Takarékbank Gergely Suppan. V lete by však mala inflácia začať klesať a na konci budúceho roku sa znížiť na približne päť percent. Teda na úroveň koncom roku 2004. Napriek súčasnému rastu inflácie by menová banka na najbližšom zasadaní ešte nemala zvýšiť terajšiu hlavnú úrokovú sadzbu vo výške 8 percent.
Ekonomický rast v Maďarsku sa bude síce znižovať, no v treťom kvartáli roku mal dynamiku 3,8 percenta, čo bolo viac ako sa očakávalo. Za deväť mesiacov sa tak HDP medziročne zvýšil o 4,2 percenta. Je to síce stále viac ako priemer v Európskej únii, avšak najmenej v regióne spomedzi nových členov únie. V budúcom roku sa rast domácej ekonomiky môže až dvojnásobne spomaliť.
Ostro sledovaný stav verejných financií, ako hlavný problém maďarskej ekonomiky, sa zatiaľ naďalej zhoršuje. Parlament práve schválil vynútené zmeny v štátnom rozpočte na tento rok s tým, že podiel deficitu bude po dlhšom čase opäť dvojciferný - 10,1 percenta z HDP. Vláda pritom pôvodne plánovala schodok iba vo výške 4,7 percenta. Ako sa potvrdilo, tento zámer bol od začiatku nereálny a zavádzajúci.
Za jedenásť mesiacov roka dosahuje rozpočtový schodok bez bilancie samospráv objem 1,7 bilióna forintov (6,6 miliardy eur), čo je 7,31 percenta HDP. Ministerstvo financií rátalo na konci novembra so schodkom 1,74 bilióna forintov a 7,5 percenta. V novembri bol deficit tiež nižší oproti plánom - 191,5 miliardy k 230,4 miliardy forintov. "Priaznivejšie údaje boli vďaka tomu, že príjmy z daní stúpli o 20 miliárd forintov viac ako sa čakalo a príjmy z odvodov o desať miliárd forintov. Výdavky pritom mierne zaostali za očakávaním," vysvetlil analytik Suppan.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 17:29