StoryEditor

Svetové akciové trhy

12.11.2006, 23:00

Málo dôležitých makroekonomických správ a doznievanie sezóny zverejňovania podnikových výsledkov obrátilo pozornosť obchodníkov na voľby v USA. Špekulácie, že voľby do Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu by sa mohli skončiť veľmi tesne a nejednoznačne a tak ani jedna strana by nemala veľkú prevahu, podnietili na začiatku týždňa nákupný záujem o americké akcie. Investori sa domnievali, že ak sa udrží aktuálne smerovanie, program na zníženie daní bude pokračovať a firmám tak ostane viac zo zisku. Nákup sa sústreďoval do sektorov, ktoré boli preferované Bushovou vládou, ako napríklad energetický, zbrojársky či zdravotníctvo. Po oznámení výsledkov volieb, keď prekvapujúco zvíťazili demokrati, prišiel na trhy mierny výpredaj, ktorý však nemal veľkú silu a hlavné indexy dokázali za týždeň skončiť v zelených číslach. Najlepšie sa darilo technologickému indexu Nasdaq Composite, ktorý po oznámení vynikajúcich výsledkov firmy Cisco narástol takmer o 2,5 percenta.
Ekonomický rast vo Francúzsku za tretí štvrťrok neočakávane stagnoval a zvýšil tak neistotu v súvislosti so silou expanzie francúzskej ekonomiky. Index výrobných cien eurozóny v septembri medzimesačne klesol o 0,5 %, čomu dopomohol najmä pokles cien ropy. Počet priemyselných objednávok sa v Nemecku znížil o 2,5 %, avšak v auguste vzrástol o 3,7 %, tento pokles teda nevyvolal vážnejšie obavy. Maloobchodné tržby v eurozóne sa znížili o 0,6 %, výsledky v jednotlivých krajinách však boli veľmi zmiešané. Jedinou pozitívnou správou z Európy bolo oznámenie nemeckého ministra financií, ktorý povedal, že nemecká ekonomika pravdepodobne zníži deficit rozpočtu z očakávaných 2,6 na 2,15 %. Európska ekonomika má z dlhšieho obdobia dobré vyhliadky, obavy spôsobuje iba ECB, ktorá plánuje pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb počas budúceho roka, čo by mohlo spôsobiť pokles podnikateľských investícií, ktoré sú aktuálne motorom rastu ekonomiky.
Guvernér Bank of Japan Fukui naznačil, že centrálna banka pripravuje druhé zvýšenie úrokových sadzieb, pretože sa obáva, že stále nízka úroková sadzba môže zapríčiniť prehnané podnikateľské investície a nafúknuť cenu pozemkov, čo by mohlo mať vplyv na ekonomický rast a cenovú stabilitu. Obchodníci, ktorí chceli vedieť, či sa tak stane ešte tento rok, boli sklamaní. Fukui nepovedal nič konkrétnejšie o termíne. Počet objednávok nových strojov prekvapujúco klesol, čo naznačuje, že ekonomika sa spomaľuje. Japonský trh po sľubnom štarte nedokázal kopírovať vývoj vo svete a nakoniec stratil -1,46 %, čím sa znova priblížil k hodnote 16 000 bodov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 09:37