StoryEditor

KPMG ohodnotí Centrálny depozitár

01.08.2005, 00:00

Poradcom pri prevode akcií Centrálneho depozitára cenných papierov a predaji podielu v Burze cenných papierov v Bratislave bude spoločnosť KPMG. Ako uviedla hovorkyňa Fondu národného majetku SR Tatiana Lesajová, v súčasnosti sa pripravuje obsah zmluvy, ktorá by mala byť podpísaná v priebehu niekoľkých dní. Ministerstvo financií, ktoré je stopercentným akcionárom Centrálneho depozitára, pritom podpíše len rámcovú zmluvu. Konkrétne cenové a iné podmienky a presný rozsah prác budú definované v ďalších zmluvách.
Rezort vyberal v užšom výbere zo štyroch audítorských firiem. Okrem víťaznej KPMG rokovalo ministerstvo s PriceWaterhouseCoopers, Deloitte & Touche a Ernst & Young "Povinnosti obstarávateľov sa podľa zákona nevzťahujú na uzatváranie zmlúv, ktoré sú o službách súvisiacich s emisiou, predajom, nákupom a prevodom cenných papierov. Napriek tomu ministerstvo oslovilo viaceré renomované audítorské a poradenské spoločnosti s cieľom získať poradcu na realizáciu tohto procesu za čo najvýhodnejších podmienok," uviedol vedúci tlačového oddelenia ministerstva Mikuláš Gera.
Celá majetková účasť štátu v centrálnom depozitári sa má do konca roka prostredníctvom FNM vložiť ako nepeňažný vklad do základného imania burzy. Hodnotu majetku Centrálneho depozitára, ktorého základné imanie predstavuje 316 mil. Sk, určí poradca v znaleckom posudku. Takto sa Burza cenných papierov stane stopercentným akcionárom centrálneho depozitára a fond nadobudne nové akcie burzy. Tie FNM následne ponúkne na predaj účastníkom kapitálového trhu, pričom by mali byť rešpektované predkupné práva súčasných akcionárov burzy. Predaj akcií burzy by sa mal zavŕšiť koncom leta budúceho roku.
Návrh privatizačného projektu Centrálneho depozitára má byť predložený ministerstvu hospodárstva do konca októbra tohto roka. Vláda by mala následne do konca roka vydať samotné rozhodnutie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 08:47