StoryEditor

ECB je pripravená zvýšiť úroky

03.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Európska centrálna banka je pripravená v prípade potreby opäť zvýšiť úrokové sadzby. Povedal to nový člen Bankovej rady ECB Athanasios Orphanides. "To, že banková rada čakala na nový rok, neznamená, že by nemala ďalej zvyšovať úrokové sadzby, keď to bude potrebné," konštatoval Orphanides, ktorý sa už niekoľkokrát zúčastnil na rokovaniach Bankovej rady ECB počas príprav Cypru na vstup do eurozóny. Orphanides patrí medzi členov, ktorí sa mimoriadne obávajú inflácie.
Medziročná miera inflácie v Európskej menovej únii sa v novembri minulého roka zvýšila na 3,1 percenta, čo predstavuje 6,5-ročné maximum. Miera inflácie by mala v tomto roku zotrvať na vlaňajších 2,2 percenta, čo je však stále nad cieľom ECB udržať ju pod dvoma percentami. Predpovede niektorých členov Európskej centrálnej banky o znížení rastu cenovej hladiny v budúcom roku pod dve percentá sú podľa Orphanidesa príliš optimistické, keďže nepočítajú s prenesením nárastu cien potravín a komodít do zvýšenia platov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 01:57