StoryEditor

OECD odhaduje straty spôsobené hypotekárnou krízou na 300 miliárd dolárov

22.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Celkové straty spôsobené krízou amerického hypotekárneho trhu môžu dosiahnuť až 300 miliárd USD, v prepočte 6,7 bilióna SKK. Včera to uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Vo svojej poslednej správe Trendy na finančných trhoch dodala, že širšia úverová kríza môže spôsobiť ešte väčšie škody na akciových trhoch.
"Zdá sa, že investori sa oklepali z negatívnej nálady, ktorá vládla počas leta, ale zatiaľ je asi príliš skoro na vyvodzovanie pevných záverov," uviedla v správe OECD. Organizácia varuje, že korekcie často prichádzajú vo vlnách a zdraženie peňazí sa negatívne prejaví až po niekoľkých mesiacoch. Podľa OECD môže byť preto súčasná korekcia iba predohrou k dlhotrvajúcemu poklesu.
OECD dodala, že rezervný fond, ktorý založili Citigroup, Bank of America a JPMorgan Chase, aby zabránili ďalšiemu výpredaju cenných papierov krytých aktívami, je užitočným nástrojom.
Parížska organizácia počíta s ďalším oslabovaním amerického trhu s bývaním, čo stlačí úvery bánk, hedgeových fondov a poisťovní, ktoré sú spojené s hypotékami. Podľa OECD straty ešte stále nedosiahli svoj plný rozsah.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 13:31