StoryEditor

Ťažkosti prípravy učňov

22.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Učňovské školstvo v Košickom samosprávnom kraji (KSK) a Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) je podľa člena Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Jozefa Balicu diskriminované a finančne poddimenzované.
"Medzi hlavné nedostatky, ktoré monitorujeme a signalizujeme, patrí nedostatočný normatívny prídel na žiaka," uviedol Balica pre TASR. Spresnil, že celkové zvýšenie normatívu v tomto roku oproti roku 2005 na stredných odborných učilištiach (SOU) bolo 1 540 korún a na gymnáziách to bolo napríklad 2 619 korún. Ešte markantnejšie sú rozdiely vo zvyšovaní normatívov medzi SOU na jednej strane a obchodnými akadémiami a konzervatóriami a strednými umeleckými školami na druhej strane.
Podľa Balicu chýba celková koncepcia rozvoja učňovského školstva napriek tomu, že investori a firmy upozorňujú na nedostatok kvalifikovaných remeselníkov. Ministerstvá a spoločnosti sa to snažia kompenzovať rôznymi rekvalifikačnými kurzami, ktoré však podľa Balicu nemôžu nahradiť viacročne vzdelávanie remeselníkov na učňovských školách.
Odborári upozorňujú aj na personálnu poddimenzovanosť v stave pedagogických pracovníkov SOU. Balica tvrdí, že argumenty o poklese počtu žiakov a vysokej prezamestnanosti na SOU sú len sčasti pravdivé a personálna poddimenzovanosť vplýva na nedostatok finančných zdrojov pre školy. Riaditelia učilíšť, ktorých je v KSK a PSK v pôsobnosti OZ KOVO 16, majú problémy s riešením platových nárokov pedagógov v takzvanej variabilnej zložke mzdy a so zákonnou valorizáciou miezd. "Z našej kvantifikácie zdrojov pre učňovské školstvo v KSK a PSK vyplynulo, že každej škole chýba v priemere 1,5 milióna korún pri stopercentnom naplnení normatívov a pri 88- až 90-percentnom naplnení normatívov je to až 3,6 milióna korún," dodal Balica.
Odborári pripravujú o týchto problémoch tripartitné rokovanie, na ktorom si spolu s vedením škôl a zástupcami regionálnej samosprávy ako zriaďovateľom učilíšť vysvetlia stanoviská a budú hľadať riešenia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 18:57