StoryEditor

Storočná Merina

11.02.2007, 23:00

Firiem, ktorých začiatky by siahali ešte do histórie Rakúsko-Uhorska, u nás už nie je veľa. A tých, čo sa môžu popýšiť storočnicou, ešte menej. Merina Trenčín, slovenské vlnárske impérium (kde vznikla aj známa značka Woolmark), patrí medzi ne. Jej sortiment vlnených a zmesových priadzí, tkanín zo stopercentnej vlny, zo zmesí s pridaním bavlny, ľanu, viskózy, polyamidu či iných moderných materiálov, je porovnateľný s európskymi textilnými veľmocami ako Taliansko, Nemecko či Francúzsko.
Už to, že Merinu založili francúzski bratia Tiberghienovci, má čosi do seba. Súhlas uhorských úradov na výstavbu dostali v roku 1905 a o dva roky v nej vyrobili prvé metre tkanín. Trenčianska výrobňa niesla ich meno Tiberghien fils (Tiberghien a synovia). Dnes známy názov Merina dostala fabrika až po znárodnení v roku 1949. Od konca 50. a v 60. rokoch sa jej produkcia značne rozrástla. Kým predtým produkovala mykané a poločesané priadze, v roku 1957 odštartovala jej éra vlny, ktorou sa preslávila najviac. Spomínate si ešte na nástup tesilu v 60. rokoch? Táto zmes vlny (45 percent) a polyesteru (55 percent) sa práve za oných čias začala vyvážať do bývalého Sovietskeho zväzu a ďalších štátov "spriateleného" trhu RVHP. Treba však dodať, že hlavnou výrobnou základňou tesilu, ktorý sa neskôr stal terčom úsmevných poznámok aj vďaka masovo rozšíreným tesilovým nohaviciam a oblekom, sa v rámci federálneho rozdelenia úloh stalo Česko. Medzníkom vlnených dejín Meriny sa stal ešte rok 1968, keď získala právo na ochrannú značku Woolmark na tkaniny vyrobené z čistej strižnej vlny.
Dnes závod produkuje ročne vyše 2 220 kilometrov tkaním a viac než tisíc ton priadzí. Väčšina látok, až 92 percent, smeruje na zahraničné trhy najmä v EÚ. Nečudo, keď Merina pri ich tvorbe spolupracuje s talianskymi dizajnérmi. Už niekoľko rokov sú žiadané najmä elastické materiály s pridaním lycry. Merinu oceňujú hlavne páni, lebo jej tkaniny sú určené prevažne na obleky, saká a nohavice -- tak na bežné, ako aj prestížne príležitosti. V poslednom čase sa objavujú i textílie s natoľko pestrými dezénmi, že trenčianske látky začínajú prenikať i do dámskeho šatníka.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 15:27