StoryEditor

Farmaceuti dobýjajú západné trhy

19.09.2005, 00:00
Indický farmaceutický priemysel putuje do centra svetového záujmu. Čoraz viac výrobcov lacných generík vstupuje na západné trhy a nadnárodné koncerny objavujú Indiu ako výskumné eldorádo. "Po informačných technológiách bude farmaceutika ďalšou branžou, ktorou India urobí dieru do sveta," predpovedá Brian Tempest, šéf najväčšieho indického farmaceutického koncernu Ranbaxy, aočakáva, že viaceré indické firmy sa vyšvihnú medzi svetovú špičku.
Indický farmaceutický priemysel putuje do centra svetového záujmu. Čoraz viac výrobcov lacných generík vstupuje na západné trhy a nadnárodné koncerny objavujú Indiu ako výskumné eldorádo. "Po informačných technológiách bude farmaceutika ďalšou brandžou, ktorou India urobí dieru do sveta," predpovedá Brian Tempest, šéf najväčšieho indického farmaceutického koncernu Ranbaxy, a očakáva, že viaceré indické firmy sa vyšvihnú medzi svetovú špičku.
Od piráta k vyzývateľovi
Ranbaxy je desiaty najväčší výrobca generík vo svete. Tempest chce prostredníctvom akvizícií a organického rastu zvýšiť obrat do roku 2012 zo súčasných 1,2 na päť miliárd dolárov a vyzdvihnúť firmu do prvej päťky. Príjmy z predaja generík mieni využiť na to, aby postupne vymenil kópie za inovatívne lieky vlastnej výroby a mohol zaútočiť na koncerny, ako Pfizer, Merck či Novartis.
Ranbaxy už dávno zo seba striasol imidž produktového piráta, ktorý vyrástol na kópiách licenciami chránených západných liekov. Tempest však ďalej využíva tento dobyvačný postoj na získavanie západných trhov, tentoraz však legálnou cestou. Spoločnosť patrí medzi najagresívnejších vyzývateľov, a práve teraz bojuje na americkom súde o právo predávať kópiu lieku na znižovanie cholesterolu Lipitor, svetového bestselleru z dielne Pfizeru. A pred dvomi rokmi súdnou cestou získal právo na predaj kópie antibiotika Ceftin spoločnosti Glaxo Smithkline. Bývalý Tempestov zamestnávateľ to vzal športovo: o šesť mesiacov neskôr Briti uzatvorili výskumnú alianciu s Indiou.
Dve strany mince
Veľkí indickí konkurenti, napríklad, Wockhard a Dr. Reddy#145#s, sledujú podobnú stratégiu ako Ranbaxy. Čiastočne je to z núdze cnosť, pretože India v januári schválila patentový zákon, ktorá farmaceutické firmy pripravila o tradičný existenčný základ. Spoločnosti totiž nesmú už viac kopírovať lieky, chránené na Západe, a predávať ich v Indii a na ostatných neregulovaných trhoch.
Tempest vidí v zákone aj pozitívny aspekt. Nová ochrana patentov totiž posilňuje výhody Indie z hľadiska výskumu. "Chemici sú tu rovnako dobrí ako inžinieri," tvrdí. To znamená, že lieky sa tu môžu vyvíjať o 80 percent lacnejšie než na Západe. Preto aj zvýšil rozpočet na výskum na sedem percent obratu a o dva roky ho mieni zdvihnúť až na desať percent. Z tejto sumy viac než tretina smeruje do vývoja nových účinných látok, zvyšok pohltí vývoj nových generík, ktoré ešte dlho zostanú hlavnou hnacou silou rozvoja firmy.
Za zárobkom do sveta
Starnutie populácie a finančná núdza západných systémov zdravotného zabezpečenia uľahčujú lacným výrobcom z Indie predaj legálnych generík. Na vlaňajšom obrate Ranbaxy sa USA podieľali až 36 percentami, Európa 16 percentami a India iba 19 percentami. Čoskoro sa USA vyšplhajú na 50 percent, pretože každá štvrtá žiadosť o povolenie predaja generík pochádza od indických firiem.
Tempest za ďalší zdroj obratu považuje Európu, napríklad, v Nemecku zásobuje Ranbaxy firmy ako Ratiopharm či Hexal. Tempest však nie je spokojný s 33. miestom na nemeckom trhu. "Už tri roky hľadáme strategickú akvizíciu, ktorá by nás vyniesla do prvej desiatky," hovorí Tempest.
Zatiaľ rokovania zlyhali pre vysokú hodnotu akvizičného cieľa. A akvizícia Hexalu Novartisom za 5,6 miliardy eur situáciu ešte viac skomplikovala. "Ceny v Nemecku sú nonsens," sťažuje sa Tempest.
Ostatné indické firmy to nezastaví. Za posledné dva roky padli do indických rúk mnohí malí európski výrobcovia. Napríklad, Wockhardt nedávno kúpil spoločnosť Esparma, Torrent od Pfizeru odkúpil Heumann a Ranbaxy kúpil RPG, dcérsku firmu francúzskeho Aventisu.
Výhody a riziká
Napriek nákladovým výhodám je vstup indických farmaceutických firiem na zahraničné trhy riskantný. Marže a zisky sú pod tlakom, predovšetkým na dôležitom americkom trhu, kde sa hospodárska súťaž priostruje práve v dôsledku prítomnosti indických firiem. Konkurenčný boj dodatočne vyhrocuje aj konsolidácia sektora výroby generík prostredníctvom akvizícií.
Strategický "špagát" Ranbaxy medzi rozvojom výroby generík a vývojom vlastných liekov je nielen preto sporný. Západní konkurenti totiž investujú obrovské sumy do vlastných vývojových centier v Indii.
"Všetci sa sem tlačia," pripúšťa Tempest, "to pritvrdzuje konkurenciu." Napriek tomu verí, že Ranbaxy dokáže svoj rozpočet pre výskum lepšie využiť než veľké koncerny. "Menšie firmy sú často inovatívnejšie a rýchlejšie než byrokratické kolosy."
Ako príklad uvádza antibiotiku Ciprofloxacin od Bayeru. Nemci dlhé roky márne hľadali verziu svojho bestselleru, ktorú by pacientom stačilo požívať iba raz denne. "Nám sa to podarilo, keď výskumný rozpočet tvoril iba štyri percentá obratu," hovorí hrdo Tempest. Odvtedy Indovia inkasujú od Bayeru licenčné poplatky.
Indické farmaceutické firmy chcú pomocou podobných partnerstiev zmierniť riziko pri vývoji vlastných liekov. Ranbaxy, napríklad, v rámci aliancie s Glaxo Smithkline hľadá pre Britov nové účinné látky a Novartis uzatvoril podobné partnerstvá s indickými spoločnosťami Torrent, Biocon a Nicholas Piramal.

Základné údaje o Ranbaxy
  2001 2002 2003 2004
Obrat (mil. eur) 729 769 847 936
Zisk (mil. eur) 61 129 132 118
Burzová hodnota (mld. eur) 1,9 2,2 3,5 3,9
Zdroj: Handelsblatt
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 10:54