StoryEditor

Miliardy pre malé a stredné podniky

05.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európsky parlament schválil minulý týždeň nový rámcový program pre konkurencieschopnosť a inovácie (CIP), vďaka ktorému dostanú malé a stredné podniky v rokoch 2007 až 2013 finančnú podporu od Európskej únie 3,6 miliardy eur, čo je v prepočte asi 135,98 miliardy korún. Peniaze sú určené na inovácie a rast.
Cieľom nového programu je podporiť podniky a priemysel v inováciách, podporiť obnoviteľné zdroje, environmentálne technológie a lepšie využívanie informačných a komunikačných technológií.
"Program má jasný cieľ, ktorým je zvýšenie európskej konkurencieschopnosti a inovácií. Je to priama odpoveď na výzvu revidovanej Lisabonskej stratégie na jednoduchšie, viditeľnejšie a cielenejšie aktivity únie na podporu rastu a zamestnanosti," uviedol komisár pre priemysel a podnikanie Günter Verheugen.
Ide o redukciu pôvodného návrhu Európskej komisie, ktorá žiadala 4,2 miliardy eur. Prostriedky schválené parlamentom sú oveľa vyššie, než chceli na tieto účely vyčleniť niektorá členské štáty a navrhovali zníženie pôvodnej sumy na polovicu. Program musí definitívne schváliť Rada Európskej únie, ktorá sa ním bude zaoberať v nadchádzajúcich týždňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 15:27