StoryEditor

Rusko sa otvára Slovákom

27.08.2007, 00:00

Rusi by do svojej krajiny radi pritiahli slovenské investície. Na bratislavskej Patrónke otvorili minulý mesiac Business centrum Baškortostan, ktoré má pomôcť pri štarte podnikania Slovákov nielen v tejto federálnej republike pod Uralom, ale v celej krajine. Podľa jeho predstaviteľov ide vôbec o prvé takéto ruské obchodné centrum na európskom kontinente.
Veľké šance
"Ruský trh je obrovský a dobre sa rozvíja. Západoeurópske firmy ho objavili už pred siedmimi až desiatimi rokmi, Slováci sa musia poponáhľať," hovorí šéf biznis centra Gennadij Belousov. Slovenské firmy, ktoré dnes v Rusku podnikajú, podľa neho doslova prekvitajú. V sibírskom Omsku má napríklad fabriku na pneumatiky Matador, v Rostove na Done umiestnil filiálku skalický Grafobal. Slováci majú podľa Belousova pred ostatnými miernu výhodu. "Nie všetky obchody sa dajú uzatvárať v angličtine. Slovan Slovanovi lepšie rozumie a majú k sebe kultúrne bližšie," vysvetľuje.
Predstavitelia centra vyvracajú domnienky, že v Rusku treba všetky formality vybavovať úplatkami a pri podnikaní dávať pozor na všadeprítomnú mafiu. Podľa Belousova "sú to neopodstatnené obavy. Rusko je normálne fungujúca ekonomika s vysokým rastom a obrovským potenciálom".
Daňové prázdniny
Bratislavské biznis centrum má obhospodarovať krajiny V4 a súčasne aj Bulharsko a Rumunsko. "Slovensko má v tomto smere veľmi dobrú polohu," tvrdí Belousov. Výhodou biznis centra je, že jeho hlavným akcionárom je samotný štát.
Okrem politikov naklonených investíciám a dohodám môže Baškirsko podľa vyjadrení svojich predstaviteľov ponúknuť najmä dobré odbytiská -- veď v okruhu 400 kilometrov sa nachádza až päť miliónových miest. Podľa Belousova je základom úspechu nájsť si lokálneho partnera, ktorý pomôže. "Našou úlohou je sprostredkovať takýto kontakt medzi slovenskými a ruskými podnikateľmi."
Centrum bude mať za úlohu rozvíjať aj kultúrne a iné vzťahy. Baškirský prezident napríklad organizuje hokejový turnaj. Tento rok do hlavného mesta Ufa smeruje aj tím zo Skalice.

Čo má Baškirsko spoločné s nami
Baškirsko, veľké približne ako bývalé Československo, má najväčšie ropné komplexy Ruskej federácie, a s nimi súvisí aj hospodárska spolupráca so Slovenskom -- dovážame odtiaľ ropu. Okrem nej k nám táto republika exportuje ešte armatúry, kaučuk a hnojivá. Slováci tam môžu vyvážať napríklad tehly, sklo či stroje. Pre našich podnikateľov sa tam však otvára šanca i v oblasti stavebníctva alebo cestovného ruchu. Mimochodom, do Baškirska chodia na poľovačky mnohí slovenskí podnikatelia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. máj 2024 05:00