StoryEditor

Listáreň

18.08.2005, 00:00

Príspevok na stravovanie v peňažnej forme
Ak zamestnancovi poskytneme príspevok na stravovanie v peňažnej forme, môžeme si ho zahrnúť do daňových výdavkov? V ktorých prípadoch sa zamestnancovi nezdaní?
-- Do daňovo uznateľných výdavkov možno zahrnúť len taký finančný príspevok zamestnancom na stravovanie, ktorý vyplýva zo všeobecne záväzného právneho predpisu, napr. podľa § 152 Zákonníka práce. Ide o príspevok v prípade, ak povinnosť zabezpečiť stravovanie zamestnancom vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku alebo ak nemôže zamestnávateľ zabezpečiť stravovanie podľa § 152 ods. 2 Zákonníka práce.
U zamestnanca ide o zdaniteľný príjem bez ohľadu na to, či ide o daňovo uznateľný výdavok (v zmysle uvedeného) alebo nie (zo sociálneho fondu alebo zo zisku). Bez ohľadu na zdroj krytia sa pripočíta k mesačným príjmom zamestnanca a zdaní bežným 19-percentným preddavkom na daň).
Stále platí, že len nepeňažné príspevky na stravovanie (ak si zamestnanec kúpi lacnejšie stravný lístok alebo má stravovanie poskytnuté aj zdarma) sú od dane oslobodené, a to bez ohľadu na výšku a zdroj krytia.

Daňový bonus na dieťa z predchádzajúceho manželstva
Som vydatá. V spoločnej domácnosti žijeme s dvoma maloletými deťmi. Starší syn je z môjho prvého manželstva a spolu máme mladšiu dcéru. Môžem si ja alebo manžel obe deti uplatniť na daňový bonus, aj keď syn nie je vlastným dieťaťom manžela? Musí to byť len ten z nás, ktorý poberá prídavky na deti?
-- V prvom rade platí, že poberanie prídavkov na deti nesúvisí s uplatňovaním daňového bonusu, pretože ide o dve od seba nezávislé plnenia, pokiaľ ide o prijímateľov. Uplatňujú sa podľa dvoch zákonov samostatne (podľa zákona o prídavku na dieťa a podľa zákona o dani z príjmov) a v žiadnom z nich nie je uvedené obmedzenie. To znamená, že jeden z vás môže poberať prídavky na deti a druhý si uplatňovať daňový bonus na obe deti alebo jeden z vás si uplatní obe plnenia. Záleží na tom, ako sa dohodnete. Ak by ste sa však nedohodli, z § 33 ods. 4 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov vyplýva, že daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo sa prizná (pri kontrole) v poradí: matka, otec, iná oprávnená osoba. Podľa tohto zákona sa aj dieťa druhého z manželov považuje na daňové účely za vyživované (§ 33 ods. 2), takže nie je problém, aby si manžel uplatnil obe deti ako vyživované na účely daňového bonusu. Takto to platilo i v minulosti pri uplatňovaní nezdaniteľnej sumy na vyživované deti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
21. máj 2024 03:15