StoryEditor

Inkubátory -- podpora začínajúcich podnikov

15.03.2006, 23:00

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania je implementačnou agentúrou, ktorá sa podieľa, prostredníctvom svojich programov, na ich zakladaní.
Pre začínajúceho podnikateľa je dôležitá podpora v začiatkoch jeho podnikateľskej činnosti, aby bol schopný prežiť a obstáť v trhových podmienkach dobre fungujúcich firiem s históriou. Takisto už existujúca firma, s ambíciami na rozvoj a zavádzanie nových inovatívnych technológií, potrebuje zázemie a podmienky na svoj úspešný rozvoj.
Toto všetko ponúkajú inkubátory -- centrá starostlivosti pre podnikateľov. Poskytujú širokú škálu služieb za zvýhodnených podmienok: okrem podnikateľských priestorov majú podnikatelia k dispozícii i kancelársku infraštruktúru, rokovacie a školiace priestory, poradenské služby v oblasti založenia podniku, legislatívnych predpisov, financií, marketingu atď., vzdelávanie zamestnancov firiem v inkubátore, prípadne prístup k štartovaciemu kapitálu. Niektoré špecializované inkubátory ponúkajú i špeciálne priestory, ako napr. laboratóriá a skúšobné priestory.
Ďalšou výhodou inkubátorov je, že pod ich strechou sa nachádzajú rôzne firmy, ktoré si navzájom môžu vymieňať svoje skúsenosti, kontakty, ako i spolupracovať na finančne a vedomostne náročných projektoch. V susedných krajinách sa v inkubátoroch veľakrát nachádzajú i úspešné firmy s dlhodobou históriou, ktoré samy poskytujú praktické poradenstvo ostatným.
Na Slovensku v súčasnosti funguje 12 inkubátorov, ktoré boli vybudované z prostriedkov programu Phare, zo štátneho rozpočtu. Sú to podnikateľské inkubátory v Martine, Banskej Bystrici, Bratislave, Rožňave, Košiciach, Prešove, Spišskej Novej Vsi, Žiline, Prievidzi, Sládkovičove, Malackách a pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Ďalších šesť inkubátorov sa nachádza v procese výstavby a väčšina z nich by mala byť dokončená do konca roku 2006.
Nové inkubátory vzniknú v Martine, Handlovej, Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Moldave nad Bodvou a v Gelnici. Výstavba týchto inkubátorov je financovaná zo štrukturálnych fondov v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby.
Každý inkubátor je špecifický v službách, ktoré poskytuje a v podnikateľskej činnosti, ktorú podporuje. Väčšina inkubátorov kladie dôraz na regionálne špecifiká a priority: napríklad inkubátor v Sládkovičove sa plánuje zamerať na podporu firiem podnikajúcich v automobilovom priemysle, inkubátor pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave podporuje inovatívne a perspektívne projekty potenciálnych podnikateľov z radov študentov a pracovníkov vysokých škôl a poskytuje prístup k laboratóriám univerzity. Vznikajúci inkubátor v Rimavskej Sobote bude podporovať e-biznis, kým nový inkubátor v Handlovej sa bude snažiť riešiť problémy vyplývajúce z reštrukturalizácie ekonomiky v regióne.
V prípade, že má záujemca o podnikanie, začínajúci podnikateľ či rozbehnutá firma, inovatívnu myšlienku a záujem stať sa súčasťou niektorého z inkubátorov, mal by osloviť konkrétny inkubátor a informovať sa o podmienkach vstupu do inkubátora a službách, ktoré by mohol v prípade prijatia v inkubátore využívať. Veľkou výhodou v tejto fáze je, že ak podnikateľ nemá komplexne vypracovaný podnikateľský zámer, ktorý je potrebné predložiť k žiadosti o vstup do inkubátora, samotný inkubátor je schopný mu poskytnúť poradenstvo a pomoc pri jeho vypracovaní.
Inkubátory si na Slovensku zatiaľ hľadajú svoje pevné miesto v jednotlivých regiónoch. V zahraničí však majú svoju tradíciu a tvoria významný nástroj na regionálnu podporu podnikania a prispievajú k vytváraniu nových pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 11:40