StoryEditor

Radošinské víno na anglickom dvore

22.02.2007, 23:00

Pevné miesto na mape milovníkov vína má aj Pivnica Radošina. Malebnú kúriu na začiatku obce, ktorú "preslávilo" okrem vinárskeho umenia aj umenie dramatické, od hlavnej cesty nevidieť. Treba sa vydať po kľukatej asfaltke okolo gaštanového hája až pod úpätie vinohradov, ktoré sa v typických dlhých radoch tiahnu na vrchol kopca. Z parkoviska pri hlavnej ceste to autom trvá necelé dve minúty, v teplejších mesiacoch sa oplatí vychutnať si prechádzku malebnou krajinou. Navyše, aj na konci "cesty" je pripravená ochutnávka, ktorá sa nezaobíde bez hovorenia o víne, o zážitku z harmónie farby, vône, čírosti a chuti.
História radošinského vína siaha vyše tristo rokov do minulosti -- s výrobou začali mnísi, ktorí dodávali víno na biskupské úrady. Slnkom vyhriate južné svahy Považského Inovca a hlinito-ílovitá pôda sú základným predpokladom na pestovanie dobrého viniča -- hoci kvalita vína závisí, samozrejme, od vinárskeho majstra. Radošinským vínom údajne nepohrdol ani kráľ Matej Korvín, s uznaním sa o ňom vyslovila kráľovná Mária Terézia.
Najväčšiu slávu však radošinské víno zažilo dvakrát: po prvý raz to bolo v polovici minulého storočia, keď Radošina dodala 600 listrov svojho rulandského šedého (Radošinský klevner) na svadbu anglickej kráľovnej Alžbety II. História sa zopakovala o vyše polstoročia -- radošinské rulandské šedé sa objavilo na anglickom dvore aj v decembri 2006.
V Pivnici Radošina vyrábajú každoročne približne 140-tisíc litrov vína. Viac podľa majiteľa Igora Zubíčka ani nechcú. "Dôležitá je pre nás kvalita. Ľudia si, na rozdiel od minulosti, keď rozlišovali jedine medzi bielym a červeným vínom, vedia vybrať," približuje stratégiu firmy. Hoci je obchodník a vinárstvu sa venuje tri roky, zisk nie je pre neho tým najdôležitejším. "Je to beh na dlhé trate," hovorí Zubíček. Pre pestovateľov hrozna totiž nie je dôležitá výnosnosť, ale kvalita. Zber sa začína približne v októbri -- každá odroda však dozrieva v inom čase. Hlavný sortiment Pivnice Radošina tvorí spomínané Rulandské šedé (Radošinský klevner), Tramín červený, Devín, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon a Rulandské modré.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 10:22