Rastislav TrnkaTASR
StoryEditor

Eurofondy a kľúče od kôlničky

05.11.2020, 23:00

Predstavte si, že ste zodpovední za to, aby bola záhradka pred vaším domom úhľadne upravená, no kľúč od kôlničky s náradím visí na opačnej strane republiky. Tak nejako sa javí vládny návrh, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa neho sa štát v nasledujúcom programovom období na roky 2021 až 2027 chystá zrušiť sprostredkovateľské orgány Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktoré momentálne fungujú pri vyšších územných celkoch. Kompetencie by sa mali presunúť do Bratislavy na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Úrad pre verejné obstarávanie.


Dôvody tohto rozhodnutia sa vzďaľujú logike. Vláda sa snaží hodiť zodpovednosť za nízke čerpanie eurofondov na plecia samosprávnych krajov. Pritom akoby zabudla, že aj v tomto programovom období si môžeme kľúče od kôlničky s náradím len požičiavať v Bratislave a ešte na to potrebujeme kopu papierov. Len na predstavu: štát určil štruktúru zamestnancov sprostredkovateľského orgánu, vyberá hodnotiteľov jednotlivých projektov, schvaľuje všetky pravidlá a procesy. Župy ani neboli zodpovedné za prípravu a riadenie operačného programu IROP, len za jeho čiastočnú implementáciu. A zrazu sme vinní za nízke čerpanie?


Nedostatočná príprava programu na národnej úrovni, ktorú má na svedomí ešte bývalá vláda, je dôvodom, prečo štát nedokázal jasne stanoviť pravidlá hry o eurofondy. Čerpanie v programovom období 2014 až 2020 sa malo začať už v roku 2014, a nie až v roku 2017, ako sme to mohli vidieť. Výsledkom je, že jedinečné peniaze z Bruselu meškajú a neslúžia na zníženie regionálnych rozdielov. Navyše, od vstupu do EÚ skončilo viac peňazí na západe krajiny ako na východe, ktorý investície potrebuje oveľa viac.


Každý problém, ktorý rozmenia župy na drobné, sa zdá jednoduchší, ako keď ho vláda rieši v celku a z opačnej strany republiky. Sprostredkovateľské orgány v regiónoch vedia zjednodušiť žiadateľom prístup k financiám z Bruselu. Vieme stavať aj na administratívnych kapacitách, ktoré majú skúsenosti z dvoch programových období.


Kraje stoja v čerpaní eurofondov v prvej línii. Pomáhajú, liečia, kontrolujú. Pre mestá a obce sme prvou pomocou pri obnove materských škôl, výstavbe cyklotrás či rekonštrukcii ciest. Riešením preto nie je brať župám kľúčik od kôlničky, ale naopak, nebáť sa im zveriť celý zväzok. Ak sa kompetencie stiahnu zo samospráv do Bratislavy, starostovia a primátori z Harichoviec či Spišskej Novej Vsi budú musieť za riešením svojich problémov merať dlhšiu cestu. A nehovorím len o kilometroch.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 18:24