AP/TASR
StoryEditor

Spoločnosť môže spojiť magnet osobnosti

02.04.2022, 10:23

Bolo by veľmi žiaduce, aby sa slovenská spoločnosť zhodla na pozitívnom dlhodobom programe rozvoja.

Aby to však fungovalo v praxi, potrebujeme silné osobnosti, ktoré ten program budú stelesňovať.

Moderná doba rozvinutého politického marketingu však už dlhé roky nahráva skôr populistom ako zodpovedným politikom a osobnostiam .

Ono ani nejde tak o stratu pozitívnych osobnosti, ale o ich absenciu v popredí spoločenského a hlavne politického riadenia krajiny.

Mnohí zastávajú svoje profesijné roly v rôznych inštitúciách vedeckých, zdravotníckych, vzdelávacích, výrobných, sociálno-spoločenských, pričom jediným ich zviditeľnením je občasné získanie krištáľového krídla.

V spoločnosti sa často prezentujú predovšetkým celebrity bez duševného a morálneho obsahu a odkazu.

Uvedomujem si, že nie každý politik dokáže prekročiť hranice populizmu a priemernosti a stať sa vizionárom, či tvorcom hodnotovej orientácie.

Problém je tiež v tom, že politika získala vo verejnosti taký zlý imidž, že skutočné osobnosti neláka.

Aj preto nám chýbajú osobnosti na slovenskej intelektuálnej i duchovnej scéne. Dokonca si myslím, že aj naše európske hodnoty sú dehumanizované. Chýba v nich človečina. Uprednostňujú sa akési abstraktné hodnoty.

Je chybou pracovať s abstraktnými pojmami a často si do vedúcich pozícií vyberať abstraktné schránky na akýkoľvek obsah.

Potrebujeme také osobnosti, ktoré v skutočnosti prehlbujú poznanie i vieru.

Odstraňujú formalizmus, bigotnosť, povrchnosť, provinčnosť, statickosť a pomáhajú rásť, byť tvoriví i odvážni a učia komunikovať nielen v rámci konzervatívnej komunity, ale aj so svetom vrátane nadväzovania vzťahov potrebných k vytváraniu normálnej občianskej spoločnosti.

Riešením je zvýšiť kvalitu tohto produktu, teda politika, a tiež jeho voličov, ktorých sú politici odrazom.

Politikov volia občania, a teda sú vlastne presným obrazom celej spoločnosti. Pokiaľ je väčšina ľudí nevzdelaná a naivná, tak bude vyzerať aj reprezentácia krajiny.

Len v spoločnosti a vo svete kde sa toleruje klamstvo, zavádzanie skutočností, kde sa vytratil jemnocit a súcit, kde nezáleží na budúcnosti, tam sú osobnosti na smiech.

Aby prišiel vojvodca, musia ho ľudia očakávať. Aby vyrástli osobnosti, je potrebné sa stretávať. Aby vznikol líder, je nutná férová súťaž osobností.

A možno kvôli tomuto nám niektoré médiá robia medvediu službu tým, že upriamujú pozornosť inde.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
08. máj 2024 01:21