StoryEditor

Baťa verzus ľud

02.10.2013, 00:01

Všetko je inak a nič nie je fixné. Príbeh Baťovcov opäť rezonuje naprieč médiami. Nie je však Baťa ako Baťa. Baťovci sú dvaja a Tomáš Baťa junior nie je starým otcom Johna Nasha, ako uviedol jeden denník. Študujem dostupné zdroje už viac ako dvanásť rokov a čím viac viem, tým viac rastie môj obdiv k dielu zakladateľa koncernu Tomáša Baťu a k jeho nevlastného brata Jana Antonína Baťu. Viac ako súdny spor je oveľa dôležitejší odkaz bratov Baťovcov, ktorí nechali celému svetu a ani jedna republika ho nevie využiť. Je pochopiteľné, že bulvár vyberie len niektoré časti celku, ako hrozienka z koláča.

Príbeh o Baťovcoch nie je ani čierny, ani biely, obsahuje všetky farby. Hodnota archívov firmy Baťa je nevyužívané bohatstvo zapadajúce prachom. Či Baťovci vysúdia nejaké odškodné alebo nie, neviem posúdiť. No stále som presvedčený, že náš ľud by sa mal tiež zaujímať o hlbšie poznanie fenoménu Baťa. Vďaka akým nástrojom Baťovci vybudovali najúspešnejšiu firmu na svete a porážali všetkých svojich konkurentov? Ako mohli dosiahnuť svetovú expanziu a rozširovať firmu v čase hospodárskeho úpadku? Ako vytvorili celý systém vzdelávania a podpory svojich ľudí? Dodnes ich podnikateľský úspech nedokázal nikto na svete zopakovať, alebo sa mu len trochu priblížiť. Celková previazanosť prvkov ich systému spolu s filozofiou budovania ľudí vytvorili unikátny podnikateľský mix. Celý svet sa zlietal do Zlína, aby sa mohol nadýchať vzduchu inovácií a inšpirovať sa na ceste za úspechom. Politici a podnikatelia dávali svoje deti na štúdiá a prax do Baťových škôl. Kto chce byť lepší podnikateľ, manažér a obchodník, by mal študovať odkaz podnikateľského génia Baťovcov. Keby sme mali v dnešnej dobe viac takých podnikateľov, obe krajiny by boli na tom lepšie.

Jan Antonín Baťa bol v roku 1957 navrhnutý na Nobelovu cenu mieru. Nobelova cena mieru je jedna z piatich Nobelových cien, no práve túto udeľuje nórsky Nobelov výbor vymenovaný nórskym parlamentom, a nie švédska Akadémia vied.

Jan Antonín Baťa bol podľa môjho názoru vynikajúci podnikateľ, mysliteľ, vizionár a autor desiatok kníh. Na smrteľnej posteli povedal:„Pravda vyjde na povrch, ako olej na vodu.“ V tejto vete sa však asi mýlil.

Dnes píše Peter Krištofovič, zakladateľ Salve Group

01 - Modified: 2005-06-30 22:48:00 - Feat.: 0 - Title: Bank of America získa za 35 miliárd USD firmu MBNA poskytujúcu kreditné karty
01 - Modified: 2022-02-28 14:32:17 - Feat.: - Title: Rusi vyšli do ulíc za nezávislosť médií, reagujú tak na rastúci tlak pred voľbami 02 - Modified: 2021-09-03 08:59:41 - Feat.: - Title: Čína zakázala „zženštilých“ mužov, vraj sú pre mladých zlým príkladom 03 - Modified: 2021-10-13 16:35:34 - Feat.: - Title: Slovenské lietajúce auto zožalo veľký úspech. Píšu o ňom aj známe zahraničné médiá 04 - Modified: 2021-06-25 17:06:16 - Feat.: - Title: Adam Valček odchádza zo SME. Ako bloger bude zarábať z príspevkov čitateľov 05 - Modified: 2021-05-17 13:10:29 - Feat.: - Title: Multimiliardovým spojením vzniká gigant, ktorý bude konkurovať Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 15:42