StoryEditor

Rusko začína doplácať na hru s Ukrajinou. Jeho ekonomika sa spomaľuje

21.04.2014, 23:58

Hoci sa správy o ukrajinsko-ruskej kríze nedostávajú do hlavných správ pravidelne, neznamená to, že problémy sú vyriešené. Tento týždeň prebiehajú na východe Ukrajiny boje medzi silami tamojšej vlády a proruskými separatistami. Situácia je neprehľadná, pretože ukrajinské zdroje (SBU, teda bezpečnostné zložky) hovoria o tom, že v oblasti pôsobia agenti, ktorí prijímajú pokyny z Moskvy a organizujú nepokoje. Separatisti sa, samozrejme, nevyjadrujú, ale obsadzujú úradné budovy, odmietajú zložiť zbrane a na svojich obrnených vozidlách majú ruské vlajky. Americký prezident Obama v rozhovore pre CBS News povedal, že Rusko podporilo neštátne ozbrojené sily v južnej a východnej Ukrajine, ktoré bojujú proti vláde. Vo štvrtok sa stretli ministri zahraničných vecí Ruska, EÚ a Ukrajiny v Ženeve, takže trhy sa v nádeji na kompromisné riešenie situácie nakrátko upokojili.

Plynová vojna

Rusko po tom, čo sa Kyjev „neumúdril“ a obnovil rokovania s EÚ, výrazne zvýšilo ceny plynu pre Ukrajinu. Moskva argumentuje tým, že Kyjev jej dlhuje za zemný plyn. Avšak suma, ktorú dlhuje Ukrajina, za krátky čas prudko vzrástla. Na začiatku apríla to bolo 1,7 miliardy dolárov, momentálne Putin tvrdí, že Kyjev dlhuje 35 miliárd. Dôvodom je fakt, že Moskva anulovala dohodu s Kyjevom o prenájme vojenskej základne na Kryme. Podľa dohody v roku 2010 tam Rusi mohli byť výmenou za zľavu na zemný plyn a finančné úvery. Po vzniku napätia medzi Kyjevom a Moskvou išla cena na 385 dolárov a po pár dňoch na 485 dolárov. Moskva povedala, že ak Ukrajina nezaplatí, vypne plyn. To by znamenalo aj problém pre zvyšok EÚ, pretože Ukrajina je jednou z dvoch tranzitných krajín pre plyn a ropu do EÚ.

Európa vedie

Rusko pritom nemá veľa iných možností, ako tú, že bude plniť svoje dodávky pre Európu. To je voda na mlyn pre riešenia na spôsob reverzného toku zemného plynu. Princíp je ten, že keď ruský zemný plyn prejde cez Ukrajinu, stáva sa majetkom krajín EÚ. Tie si s ním tak môžu robiť, čo chcú a môžu ho tými istými potrubiami tlačiť späť na Ukrajinu, ak sa nájdu obchodníci, ktorí do toho pôjdu.

Rubeľ verzus dolár

Ďalší dosah na Rusko je cez ekonomický kanál. Ruský rubeľ je neďaleko svojich historických miním, medziročne klesol o 6 – 7 percent, a to pritom od začiatku roka minula centrálna banka Ruska desiatky miliárd dolárov na obranu svojej meny. Hoci sedí na devízových rezervách v objeme 440 miliárd dolárov, toto tempo intervencií je neudržateľné. Centrálna banka okrem toho dvíhala úrokové sadzby v Rusku, čo spomalí nové investície, a tým aj ekonomiku. A ďalšou samostatnou kapitolou je únik kapitálu z Ruska, ktorý dosahuje desiatky miliárd. Goldman Sachs pri tomto tempe odlevu kapitálu očakáva, že ruská ekonomika zastane úplne. Toto netreba podceňovať. Pri ukrajinskej ekonomike sa počíta s tým, že je na hrane kolapsu, ruská ekonomika však neostane uchránená.

Rusi nemôžu riskovať

Celkovo sa tak zdá, že Rusko si nemôže dlhodobo dovoliť odstaviť zemný plyn európskemu trhu. To však neznamená, že Ukrajinu čakajú ružové časy. Výmenou za balík pomoci od EÚ a MMF prídu reformy, a to sa bude týkať aj trhu s energiami, kde sú momentálne veľmi nízke ceny pre domácnosti. A nebude to jediná zmena, ktorá nebude príjemná. To, samozrejme, nebude po vôli obyvateľom, takže Rusko získa viac sympatií. Pravdepodobnosť vojny by mala ostať nízka, hlavne ak sa Kyjev dohodne s východom Ukrajiny na referende o nezávislosti.

Tým pádom by Rusko získalo to, čo chce a nebude musieť ďalej tlačiť na pílu. Je však pravdepodobné, že vysoké ceny za plyn z Gazpromu pre Kyjev ostanú v platnosti. Úspechom bude, ak sa podarí realizovať reverzný tok plynu, a tým Kyjevu uľahčiť. Napätie bude opäť rásť už čoskoro, pretože 25. mája sa budú konať prezidentské voľby a je pravdepodobné, že budú spojené s referendom o sebaurčení východnej Ukrajiny, ktorá je dôležitým priemyselným centrom krajiny. V prieskumoch vedie Porošenko po tom, čo sa Kličko vzdal kandidatúry v jeho prospech. Porošenko je podľa Forbesu siedmym najbohatším Ukrajincom. Krátkodobo (nie po celé obdobie) bol až trikrát ministrom rôznych sektorov. Bol silným hlasom oranžovej revolúcie a kritikom bývalého prezidenta Janukovyča.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 13:09