StoryEditor

Šéfredaktorka HN: Ficov Land Rover a smútok za Dzurindom

13.08.2015, 00:00
Voľby na Slovensku automobilka nerozhodne. Na to sú tu iní.

Najskôr pragmaticky: získali sme štvrtú automobilku, ktorá nám dá priamo od dvoch do štyroch tisíc miest. Nepriamo niekoľkonásobne viac. Áno, je to znova automobilka. Žiadna práca pre google a facebook mozgy. Ale zrejme nikto by nepovedal: nie, nechceme vás, choďte radšej... do Poľska.

Nie, nebude to lacný projekt. Vyjde nás na stámilióny. A liberáli nám azda odpustia, ale ono to, bohužiaľ, inak nejde. Bolo by skvelé fungovať v časopriestore čistého trhu a boja, ale žijeme, kde žijeme. Znie to cynicky, ale je to tak. Zmierte sa s tým. Aspoň nateraz.

Predvolebná žatva

A teraz zabudnime na čísla. Land Rover totiž nie je len taká hocijaká investícia. Je predvolebná. Asi bolo pre Britov, ovládaných indickým Tata Motors, príjemné rokovať v situácii, keď Poľsko aj Slovensko čakajú voľby. Minimálne ak je pravda, že slovenská strana vyvíjala až prekvapujúcu iniciatívu. Cez ministerské špičky, ktoré sa priamo zapájali do rokovaní. Silné mená okolo Roberta Fica dobre vedeli, že prísť o niečo také veľké pred voľbami by bolo pomerne nepríjemné. A tak sa zmobilizovali. Včera. Aj s úradníkmi. A vydali na slovenské pomery až nevídanú energiu. Dá sa očakávať, že teraz zvyšky našej opozície budú otrieskavať o hlavu minulosť, keď bývalým vládam vyčítal pozíciu Slovenska ako montážnej dielne. Ale povedzme si úprimne, toto voliča nezaujíma.

Aby sme dosahy Land Roveru pred voľbami zas nepreceňovali, Ficovi neprinesú šesť percent navyše. Ale potenciálne politické straty, ak by nám automobilku zobrali Poliaci, by boli výrazne väčšie. V tejto situácii je to príjemná čerešnička na torte.

Ficova torta

Na torte sociálnych balíčkov, z ktorých opozícia nemá cesty von (naozaj pôjde do volieb s tým, že zruší nižšiu DPH alebo dotácie na jasle?). Ktorú dopĺňa snaha nenápadne tízovať protikorupčnú agendu (napríklad na koniec ministerky zdravotníctva Zvolenskej pri kauze predraženého CT alebo balíček protikorupčných opatrení). No a na záver, nad tým všetkým bude Land Rover. Ten Land Rover, ktorého – ako Fico bude určite tvrdiť – neodradili ani vyššie dane pre firmy či doľava posunutý Zákonník práce. A to v situácii, keď preferencie Smeru aj po kauze Váhostav príjemne oscilujú okolo 37 percent.

Zatiaľ to vyzerá na nudnú jeseň. Aj keď nikto nevie, či v zime nevylezie nejaká gorila. Je však takmer isté, že Fico voľby vyhrá. Zrejme aj bude vo vláde. Chýba mu oponent. Chýba mu niekto rovný. Chýba mu opozícia. Možno Procházka by mohol... ak by sa menej venoval Matovičovej DPH-čke. Jednoducho, chýba tu jeden, aspoň jeden Dzurinda.

01 - Modified: 2007-08-20 09:36:38 - Feat.: 0 - Title: Podľa Ľs-HZDS zníženie sadzby DPH podporí knižnú kultúru
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 14:18