Burza, TrumpReuters
StoryEditor

November bol top mesiac na trhoch. Vďaka Trumpovi

04.12.2016, 23:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Investori po úvodnej volebnej panike otočili. Rast výnosov bol globálny a výrazný.

Keď v Hlave XXII nevedeli, ako potrestať Yossariana za nepovolený, no úspešný nálet, prišli na to, že lepšie bude vyznamenať ho. A keď analytici dumali, aké zlé bude pre ekonomiku víťazstvo Donalda Trumpa, prišli na to, že to vlastne bude dobré. November na finančných trhoch tak bol jednoznačne mesiacom roka – aj vďaka absurdnosti ako vystrihnutej z literárnej klasiky.

Výsledky volieb je už zbytočné detailne analyzovať. O to viac pozornosti si zaslúžia následné pohyby na trhoch. Začiatok bol učebnicový. Ako sa počas volebnej noci misky váh preklápali na stranu nepredvídateľného Trumpa, nastal hromadný útek investorov do bezpečia. Predávali sa akcie aj americký dolár, kupovali sa dlhopisy a zlato. Akciové trhy padali, dlhopisové rástli. No ráno už bolo všetko inak.

Náladu investorov úplne pretočili dve udalosti. Prvou bol povolebný prejav Trumpa, ktorý sa dramaticky líšil od tých predvolebných a znel pomerne zmierlivo. Druhou bolo vyhlásenie známeho investora Carla Icahna, mimochodom, podporovateľa Trumpa, že opustil jeho víťaznú povolebnú párty, lebo sa ponáhľal nakupovať akcie. Po pár hodinách sa celý vývoj pretočil na hlavu. Akcie aj dolár bleskovo vymazali svoje straty. Naopak, dlhopisy aj zlato zisky z volebnej noci stratili. V tomto trende pokračovali do konca mesiaca.

Príbeh, ktorý nakoniec na finančných trhoch prevládol, znie nasledovne. Trump po nástupe do úradu pozabudne na viaceré kontroverzné nápady – Obamacare až tak úplne nezruší, múr na hraniciach tak úplne nepostaví a ilegálnych pracovníkov tak úplne nedeportuje. Naopak, tlak na vypovedanie amerických obchodných dohôd, obmedzenie voľného obchodu, zníženie daní a plánované investície do americkej infraštruktúry v hodnote bilióna dolárov v programe ostanú. Rovnako aj zníženie regulácie v ťažobnom či finančnom sektore. To všetko pomôže americkej ekonomike rásť, prejaví sa to v platoch strednej vrstvy a opäť naštartuje infláciu. Tento jav má už dokonca aj svoj vlastný názov – „Trumpflation“.

Príbeh má však viacero „ale“, ktoré môžu zmeniť jeho ružový koniec. Ostatne, aj Yossarian si po vyznamenanie prišiel nahý. Na možné konce však teraz trhy nehľadia. Neznepokojuje ich, že súčasné zníženie daní a obrie zvýšenie výdavkov ešte viac rozhasí deficitný štátny rozpočet USA. Trhy zatiaľ zásadne nevyrušuje ani fakt, že všetky svoje zámery Trump cez Kongres nepretlačí, hoci republikáni majú väčšinu.

Akcie tak v novembri vzrástli v Amerike aj v Ázii, v Európe boli výsledky zmiešané. Kým akciové trhy v priebehu novembra zaznamenali prevažne rast, tie dlhopisové zaznamenali ťažké straty. Rástli totiž výnosy, a keď rastú výnosy, ceny dlhopisov klesajú. Rast výnosov naštartovala už minulý mesiac ECB, z prostredia ktorej unikli fámy o postupnom znižovaní objemu mesačných nákupov dlhopisov. Spotrebiteľské ceny v eurozóne pomaly rastú, ceny komodít tiež. Rast výnosov bol globálny a výrazný. Zásadný zvrat do vývoja v Európe však môže priniesť referendum v Taliansku a zasadanie ECB. Reakciu trhov je však ťažké predvídať. To nás naučil november.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 18:51