StoryEditor

Eminem vyzval republikána, aby nepoužíval jeho hudbu v prezidentskej kampani

29.08.2023, 11:33
Autor:
ČTKČTK

No rozhodne nie je jediný. To, že politici dostávajú listy kvôli výberu piesní pre svoju kampaň, sa v americkej politike stalo akousi tradíciou.

Americký rapper Eminem požiadal republikánskeho kandidáta na prezidenta Viveka Ramaswamyho, aby v predvolebnej kampani nepoužíval jeho hudbu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na list Eminemových právnych zástupcov.

List 38-ročnému politickému nováčikovi a podnikateľovi zaslala Eminemova nahrávacia spoločnosť BMI, ktorá Ramaswamyho požiadala, aby prestal vo svojej predvolebnej kampani používať hudbu známeho rapera. Ramaswamy v polovici augusta na stretnutí s voličmi nečakane vystúpil s hitom Lose Yourself, za ktorý Eminem v roku 2003 ako prvý hiphopový umelec v histórii vyhral Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň.

V liste sa uvádza, že spoločnosť "dostala oznámenie" od Eminema, ktorý sa ohradil proti tomu, aby republikán používal jeho skladby. "BMI bude od tohto dátumu považovať akékoľvek prehrávanie Eminemových diel v rámci kampane Vivek 2024 za podstatné porušenie svojej licencie," dodala spoločnosť.

Zástupcovia Ramaswamyho kampane povedali CNN, že prezidentský kandidát vyhovie žiadosti Eminema, ktorého skutočné meno je Marshall Mathers.

"Vivok jednoducho vystúpil na pódium a odviazal sa," povedala hovorkyňa kampane Tricia McLaughlinová. "K neľúbosti amerického ľudu budeme musieť rapovanie prenechať skutočnému Slim Shadymu," dodala.

image

Republikánskeho kandidáta Viveka Graswamyho vyzval Eminem, aby v kampani nepoužíval jeho hudbu.

Ramaswamy, podnikateľ v biotechnologickom sektore bez predchádzajúcich politických skúseností, stúpa v prieskumoch verejnej mienky. Minulý týždeň sa v debate republikánov rýchlo dostal do stredu pozornosti, keď vyhlásil, že je "jediný kandidát na pódiu, ktorý nie je kúpený a zaplatený".

Médiá sa zhodujú, že okrem Ramaswamyho v debate dominoval bývalý viceprezident Mike Pence, ktorý sa prezentoval ako "jediný dospelý v miestnosti". Nevýrazný bol podľa médií naopak floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý sa v predvolebných prieskumoch medzi republikánmi teší dvojcifernej podpore, avšak výrazne zaostáva za bývalým prezidentom Donaldom Trumpom. Ten debatu vynechal a namiesto toho poskytol rozhovor bývalému moderátorovi Fox News Tuckerovi Carlsonovi, ktorý bol zverejnený na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter

To, že politici dostávajú listy kvôli výberu piesní pre svoju kampaň, sa v americkej politike stalo akousi tradíciou, podotkla BBC.

Trump dostal desiatky listov od hudobných hviezd vrátane Rolling Stones, Queen, Adele a Pharrella Williamsa, v ktorých ho informovali, že nemá povolenie používať ich hudbu na predvolebných a prezidentských akciách.

V roku 2008 sa skupina Foo Fighters ohradila proti republikánovi Johnovi McCainovi za to, že počas svojej prezidentskej kampane použil ich skladbu My Hero. Spevák Jackson Browne zase McCaina zažaloval, aby ho donútil prestať používať pieseň Running on Empty.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
12. máj 2024 14:56