žiaci, školstvo, vzdelávanie, školaPavol Funtál
StoryEditor

Výbava prváka stojí do 150 eur. Celý rok vyjde rodičov do 450 eur

02.09.2017, 00:37
Autor:
(zk)(zk)
Náklady na jedno školopovinné dieťa sa za jeden školský rok šplhajú na stovky eur, a to navštevuje štátnu školu. Tri štvrtiny rodičov nechajú v obchode len za školské potreby od 100 do 150 eur.

O pár dní sa začína škola, ktorá bude veľkou životnou zmenou najmä pre prváčikov a ich rodičov. Tí už pomaly rátajú, koľko ich tento míľnik bude stáť.

Dvaja z piatich opýtaných, ktorí si tým prešli už vlani odhadli, že len poplatky škole v podobe príspevku do triedneho fondu, ZRPŠ a ďalších vnímaných tiež ako „školné“ zaplatili od 15 do 100 eur. Na školské potreby by si rodičia mali vyčleniť 100 až 150 eur. Ak k tomu pripočítame náklady na družinu, výlety, krúžky a cestovné, priemerné ročné výdavky na prváka sa šplhajú k sume 450 eur.

Výška poplatkov sa líši

Výška poplatkov, ktoré škola požaduje sa líši aj v závislosti od krajov. Rodičia na východnom Slovensku platia o niečo menej, tretina z nich sa zmestí do 15 eur. Z prieskumu spoločnosti 2muse pre Poštovú banku, realizovanom na vzorke 540 respondentov ďalej vyplynulo, že väčšina Stredoslovákov je zaťažená poplatkami vo výške do 50 eur, na západe sa podľa odhadov opýtaných šplhajú až do výšky 100 eur.

Školské potreby rodičia kupujú včas

Významnou položkou v zozname nákladov na prváka sú školské potreby. Skoro polovica rodičov ich kupuje v dostatočnom predstihu, ešte počas prázdnin. Tí, ktorí si túto povinnosť nechajú predsa len na poslednú chvíľu sa určite nemusia obávať prázdnych regálov. Väčšina rodičov sa na základe minuloročných skúseností zhodla na tom, že naše obchody sú výborne zásobené a s výberom školských pomôcok u nás nie je problém ani v najfrekventovanejšom období.

Najvyššou položkou školákov sú obedy

Najvyššou položkou spojenou so školským rokom sú obedy, ročne stoja od 150 do 300 eur. Menej platí iba tretina rodičov. Na školskú družinu si zas treba vyčleniť približne 100 eur. Ďalšie peniaze treba ak dieťa navštevuje krúžky. Viac ako tretina rodičov do nich ročne investuje od 100 do 200 eur.

Pri zostavovaní rozpočtu na prváka by rodičia nemali zabudnúť ani na školské výlety. Vlani sa tomu nevyhlo viac ako 92 percent opýtaných, pričom polovicu z nich tieto výlety stáli do 20 eur ročne.

Na čom sa dá ušetriť

Jednou z možností, ako na týchto nákupoch ušetriť, je opätovné používanie starších pomôcok. Aj tie sa však časom opotrebujú a kúpa nových je podľa Ľuboša Kravárika, generálneho riaditeľa Lyoness Slovensko, nevyhnutnosťou.

Ďalším spôsobom ako ušetriť je aj obmedzenie nákupu extra príslušenstva. Deti často v nákupnom ošiali od svojich rodičov požadujú aj pomôcky, ktoré sa im páčia, ale nepotrebujú ich.

Väčšinou však ide o naozaj potrebné veci, ktoré dieťa využije. Cenu školskej výbavy môžu znížiť akcie, zľavy či vernostné systémy. Rodičia s ich využitím dokážu dosiahnuť úsporu rádovo v desiatkach eur.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 18:20