StoryEditor

Ako sa nakupujú investičné šperky

12.10.2017, 00:00

Šperky s drahými kameňmi sú od nepamäti považované nielen za nádherné ozdoby, ale aj rozumnú finančnú investíciu. Vďaka kombinácii drahých kovov, diamantov či iných vzácnych kameňov v sebe nesú bohatstvo, ktoré sa v čase kontinuálne zhodnocuje. Uloženie dostupných finančných prostriedkov do luxusného šperku, preto patrí medzi bezpečnú voľbu medzi aktívami.

Okrem dizajnu a estetického spracovania, ktoré vás celkom určite zapôsobí na prvý dojem, je dôležité, z akých materiálov je šperk zložený. Či už kupujete prsteň, náušnice, náhrdelník alebo manžetové gombíky, hlavným predmetom investície je vzácny kameň, ktorý je do nich osadený. Jeho hodnota sa líši v závislosti od veľkosti, farbe, kvalite a ďalších kritérií, ktorá sa líši podľa druhu kameňa. Medzi najcennejšie už stáročia patria diamanty. Na určenie ich hodnoty používajú odborníci štyri základné charakteristiky alebo tzv. „4C“ – carat (hmotnosť), color (farba), clarity (čistota) a cut (brus).

​Jedna z prvých vecí, ktorá napadne investorom pri diskusii o hodnote diamantu, je jeho hmotnosť v karáte. Čím je väčší, tým vyššia je aj jeho cena. Väčšie diamanty sú totiž oveľa vzácnejšie a preto aj žiadanejšie. Jeden metrický karát sa rovná 200 miligramom a rozdeľuje sa na 100 bodov, čo umožňuje väčšiu prenosnosť merania až na 100 desatinných miest.  V prípade diamantov vážiacich pod jeden karát, môžu klenotníci používať iba „body“. Napríklad 0,25 karátový kameň bude mať 25 bodov. Váha však nie je jediným určujúcim faktorom ceny, rovnako musia byť zohľadnené ďalšie „4C“ faktory.

Aj farba hrá významnú rolu pri určovaní kvality a hodnoty investičných kameňov. Pokiaľ je diamant farebný, jeho hodnota sa meria s ohľadom na čistotu farieb. Napríklad čistý červený diamant bude mať vyššiu hodnotu než červený diamant s mierne sfarbeným odtieňom (obvykle purpurovým, hnedým alebo oranžovým). Rozdiely vo farbenej stupnici môžu byť naozaj jemné.

​Počas svojho vzniku získavajú vzácne kamene vnútorné a vonkajšie charakteristiky, ktoré definujú ich vzhľad vrátene drobných nedostatkov – tzv. inklúzii. Najvzácnejšie sú kamene, ktoré sú absolútne čisté aj pri desaťnásobnom zväčšení. Vyskytujú sa však veľmi zriedka a tomu zodpovedá aj ich cena.

Ideálny šperk za účelom investície by mal obsahovať drahokam zapadajúci do prvých dvoch kategórii hodnotenia brusu, ktorými sú Ideal a Very good. Prvé zmienené sú špičkovo vybrúsené diamanty najväčšej kvality, predstavujú zhruba 3 % z celkovej produkcie a odrážajú takmer všetko svetlo, ktoré dopadá na diamant. Druhú skupinu tvorí približne 15% najkvalitnejších vybrúsených drahokamov. Vybrať ten najlepší kus preto opäť vyžaduje radu odborníka. Pre nezáväznú individuálnu konzultáciu, preto využite služby Private Client Services, ktoré vám poskytnú odborníci z ALO diamonds  v ich privátnom showroome. Medzi šperkami najrôznejších dizajnov, veľkostí a farieb tu každý nájde ten svoj.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 03:26