StoryEditor

Ako na investovanie vo veľkom a na profesionálnej úrovni

14.09.2023, 00:00

Investovanie nie je o stávke na jedného koňa. Je to o rozumnom rozložení investícií do balíkov, ktoré viac alebo menej riadite a kontrolujete v čase.

Svet investovania už dávno nie je vyhradený len vybraným zasvätencom. Dnes môže investovať v podstate každý vďaka riešeniam, ako sú investičné sporenia a podielové fondy. Bežne ich ponúkajú banky a spravujú ich profesionáli. Celkovo sa povedomie populácie o investovaní postupne zvyšuje, čo je určite pozitívny trend. Dokonca aj tí, ktorí spravujú veľké investície privátnej klientely, to považujú za prínos a nie prekážku. Ich služby totiž potom vyhľadávajú ľudia, ktorí sú informovanejší, viac zorientovaní a zväčša už majú za sebou aj skúsenosti.  

Privátny bankár nie je predajca investičných produktov

S rastom majetku prichádza potreba individualizovanej starostlivosti a kvalitného investičného poradenstva. Nejde už o začiatočnícke investovanie typu „pokus – omyl“ alebo o investovanie do bežného podielového fondu, ale o komplexný prístup k zhodnocovaniu nadobudnutého bohatstva. Práve tu je priestor pre výnimočné služby privátneho bankára, na ktorého sú kladené vysoké nároky. „Privátny bankár musí byť odborník vo svete financií a zároveň musí mať veľmi dobrý prehľad o podnikaní svojho klienta, jeho majetku, plánovaných životných udalostiach a rátať aj s tými menej predvídateľnými. To všetko musí vedieť správne vyhodnotiť pri tvorbe na mieru šitého investičného portfólia. Privátny bankár je teda skôr osobným poradcom a to je to, čo ho zásadne odlišuje od predajcu bežných investičných produktov a služieb,“ hovorí Marek Neckár, riaditeľ privátneho bankovníctva Tatra banky.

Zdravý manažment investícií

Okrem toho, že nároky klientov na privátnych bankárov rastú v dôsledku ich vyššej informovanosti, rastú aj ich očakávania. Už sa neuspokoja len s bežnými riešeniami. Aj preto Tatra banka priniesla komplexný prístup k manažovaniu investičných portfólií svojich privátnych klientov, službu Wealth managementTB. V prvom rade to znamená rozdelenie aktív klienta podľa účelu a miery ochoty podieľať sa na investičných rozhodnutiach alebo ich delegovať. Ide o tri skupiny, do ktorých môže klient rozdeliť svoje financie vyčlenené na investovanie – Wealth GrowthTB, Wealth ModelTBWealth OpportunityTB. Ako aj naznačujú anglické pomenovania, ide o zdravý manažment investícií.

Wealth GrowthTB  riešenie volia klienti, ktorí v plnej miere dôverujú takzvaným portfólio manažérom. Sú to odborníci, ktorí riadia investície. Ich úlohou je robiť uvážené investičné rozhodnutia v prospech klienta, a to podľa vývoja situácie na trhoch a v podstate bez vplyvu emócií.

Wealth ModelTB predstavuje príležitosť namodelovať si vlastnú investičnú stratégiu. Tu už sa klient podieľa na rozhodovaní oveľa aktívnejším spôsobom. Modelové portfóliá ponúkajú širokú škálu investičných riešení a v závislosti od rizikového profilu obsahujú všetky relevantné triedy aktív ako európske a americké akcie, akcie rozvíjajúcich sa trhov, ale aj rôzne štátne či korporátne dlhopisy.

Ako naznačuje aj samotný názov, tretia skupina aktív, Wealth OpportunityTB, je pre ľudí, ktorí chcú mať svoje portfólio sami pod kontrolou a chcú využívať aktuálne trhové príležitosti. Ide o časť peňazí klienta, ktoré si neželá delegovať na portfólio manažérov banky. Sú tu zaradené rôzne štruktúrované produkty, finančné deriváty, realitné a komoditné investície. Táto časť portfólia by mala ideálne predstavovať maximálne 10 % majetku klienta, ktorý je určený na investovanie.

„Investovanie a investičné poradenstvo tvoria hlavný pilier služieb privátneho bankovníctva. Je prirodzené, že práve v tejto oblasti vyvíjame maximálne úsilie, aby sme našim klientom prinášali najvyššiu úroveň starostlivosti a robili to klientsky atraktívnym spôsobom. Aj preto sme Wealth managementTB preniesli aj do digitálneho prostredia. Klienti tak majú celkový aj detailný prehľad o svojich investíciách kedykoľvek chcú,“ uzatvára Marek Neckár.

 

Privátne bankovníctvo | Tatra banka

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 21:26