Shutterstock
StoryEditor

Aj vy môžete zarábať na megatrendoch, ktoré formujú našu budúcnosť

04.10.2023, 00:00

Demografické, klimatické a technologické zmeny patria medzi hlavné globálne megatrendy. Pôsobí v nich čoraz viac firiem a vy sa môžete podieľať na ich rastúcom zisku.

Trendy, ktoré už dnes ovplyvňujú našu budúcnosť

S pojmom megatrendy, alebo inak aj globálne trendy či prúdy, sa dnes stretávame už pomerne často. Aj keď niekedy môžu byť spomínané v negatívnom význame, vo svojej podstate predstavujú pozitívne zmeny so zásadným vplyvom na našu budúcnosť. Podľa najčastejších vysvetlení tohto pojmu ide o rozsiahle vývojové tendencie, ktoré prebiehajú v celosvetovom meradle. Ich vplyv je kľúčový v každej oblasti spoločenského života, no najviac viditeľný je vo sfére biznisu. Firmy alebo aj celé odvetvia, ktoré na ne včas nezareagujú, môžu mať existenčné ťažkosti až zaniknúť. Naopak tie, ktoré zareagujú včas a prispôsobia svoju stratégiu, môžu z toho profitovať a spoluurčovať smer, ktorým sa svet bude uberať.

Nová investičná stratégia ako odpoveď na megatrendy

Nový podielový fond, Global Megatrends fondTB, rozširuje portfólio produktov #premodruplanetu od Tatra banky zameraných na trvalo udržateľný rozvoj. Na rozdiel od Fondov pre modrú planétuTB, ktoré ponúka Tatra banka už dlhšie, zameriava sa na akcie firiem pôsobiacich v troch globálnych trendoch. Inak povedané, ide o investovanie do firiem, ktoré sa podieľajú na pozitívnych zmenách v oblasti demografie, technológií a klímy.

Demografické zmeny

Fond investuje napríklad do farmaceutických a biotechnologických spoločností, vďaka ktorým sa zvyšuje úroveň zdravia ľudí, predlžuje vek ich dožitia a znižuje úmrtnosť.

Technologické zmeny

Tu sa fond zameriava aj na akcie spoločností, ktoré sa zaoberajú technologickým pokrokom, rozvojom mikročipov, telekomunikácií a tiež ochranou pred kybernetickými útokmi či robotizáciou.

Klimatické zmeny

V prípade tohto trendu sa fond orientuje na výnos v spoločnostiach, ktoré sa venujú prechodu na obnoviteľné zdroje, efektívnejšiu energetickú účinnosť a problémom s nedostatkom vody alebo recyklovaniu.

Zo známejších firiem, zo zisku ktorých môže investor profitovať, môžeme spomenúť Apple, Alphabet, Nvidia, Intel, Booking Holdings, Mercedes, Sony, Linde, ale aj Solaria, Spotify či Nestle.

Pre koho je fond určený

Nakoľko ide o čisto akciový fond, je vhodný pre investorov s dynamickým investičným profilom. Vedia v ňom dosiahnuť vysoký výnos, no musia vedieť zvládnuť aj vysoké kolísanie hodnoty investície. Určite sa odporúča, aby mal klient dostatočnú finančnú rezervu, minimálne vo výške 3-násobku mesačného príjmu a určite by to nemalo byť jeho jediné investičné riešenie. Odporúčaný investičný horizont je až 10 rokov a celkovo by hodnota investície vo fonde nemala presiahnuť 20 % celkových aktív klienta. V neposlednom rade, keďže ide o fond z rodiny udržateľných produktov, mal by preferovať spoločensky zodpovedné investície a mať záujem o témy ESG (Environment, Social, Governance).  

Aj ako sporenie

Čo je nespornou výhodou a dobrou správou, do Global Megatrends fonduTB môžu investovať klienti nielen jednorazovo, ale aj prostredníctvom pravidelného Investičného sporeniaTB. A keďže ide o riešenie od Tatra banky, samozrejmosťou je aj možnosť investovať digitálne prostredníctvom Internet bankinguTB alebo mobilnej aplikácie Tatra banka.

Upozornenie

Toto je marketingové oznámenie. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si štatút, predajný prospekt a dokument s kľúčovými informáciami podielového fondu, ktoré sú  k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. a na www.tam.sk v slovenskom jazyku. S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. 85 % alebo viac majetku v podielovom fonde je nepretržite investovaných do podielových listov hlavného fondu s názvom Raiffeisen-Megatrends-ESG-Aktien. 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 08:08