StoryEditor

Licenčné zmluvy v autorskom práve: Kľúč k ekonomickému využitiu autorských diel

17.10.2023, 00:00

Autorské právo je základným stavebným kameňom tvorby. Umožňuje tvorcom získať odmenu za svoju tvorbu a chráni ich pred neoprávneným využitím ich diela. Pri prenose týchto práv hrajú licenčné zmluvy kľúčovú úlohu.

Autorské právo je jedným z najkomplexnejších oblastí práva, ktoré sa dotýka mnohých aspektov našej spoločnosti - od umenia, cez hudbu, film až po software.

V súčasnosti sa stáva čoraz aktuálnejším, najmä vzhľadom na rozvoj digitálnych technológií a internetu, ktorý zmenil spôsob, akým spoločnosť konzumuje obsah.

V tomto kontexte sú licenčné zmluvy základným nástrojom, umožňujúcim autorom zdieľať svoje diela s inými, pričom si zachovávajú kontrolu nad ich využitím a prípadne získavajú ekonomický prospech.

Licenčná zmluva, podľa Autorského zákona upravená v § 65 a nasl., je v súčasnosti najčastejšie využívaným nástrojom regulácie vzťahov medzi autorom a tými, ktorí chcú jeho dielo využiť. JUDr. Zuzana Zvončeková z Atlas Group vysvetľuje, že ako nástroj regulácie poskytuje licenčná zmluva autorovi možnosť „udeľovať súhlas na použitie diela“, zatiaľ čo v Obchodnom zákonníku je v režime Licenčnej zmluvy formulácia presnejšia, keďže licenciáta „oprávňuje na výkon práv“.

Hoci je licenčná zmluva kľúčová, Autorský zákon už nevyžaduje jej výhradne písomnú formu. Je to osožné predovšetkým v digitálnom prostredí, kde by bolo takéto pravidlo ťažko realizovateľné.

Ako je uvedené v Autorskom zákone, licenčná zmluva má niekoľko podstatných náležitostí, ktoré by mali byť v zmluve jasne uvedené. Týmto spôsobom je zabezpečená transparentnosť a jasnosť vzťahov medzi autorom a licenciátom. Patria medzi ne:

  • Určenie diela: Je dôležité čo najpresnejšie vymedziť dielo, ktoré je predmetom zmluvy.
  • Spôsob použitia: Zmluva by mala presne definovať, ako môže byť dielo využité.
  • Rozsah licencie: Môže byť obmedzený (napr. počtom kópií) alebo neobmedzený.
  • Trvanie licencie: Môže byť pevne stanovené alebo závisieť od účelu zmluvy.
  • Odmena: Je dôležité stanoviť, aká odmena bude autorovi poskytnutá výmenou za poskytnutie licencie.
  • image
    Atlas Group

JUDr. Zuzana Zvončeková z Atlas Group zdôrazňuje, že licenciát nezískava absolútne majetkové práva autora. Licenčná zmluva iba prenáša relatívne právo na použitie diela, nie jeho vlastníctvo.

Význam licenčných zmlúv nemožno podceňovať. S rastúcim počtom online platforiem, ktoré distribuujú obsah, a s rozšírením globálneho trhu je nevyhnutné mať jasné pravidlá a zmluvné vzťahy. Rovnako v oblastiach, kde je dielo tvorené viacerými autormi alebo je financované inými subjektmi, je licenčná zmluva kľúčovým nástrojom na zabezpečenie spravodlivého rozdelenia práv a príjmov.

V súvislosti s digitalizáciou a internetom sa objavujú aj nové výzvy, ktoré licenčné zmluvy musia riešiť. Napríklad, ako upraviť licenčné podmienky pre dielo, ktoré je prístupné cez internet v rôznych krajinách s odlišnými autorskoprávnymi predpismi?

Ako riešiť otázky licencovania obsahu na platformách, ktoré automaticky generujú obsah na základe predchádzajúcich volieb užívateľa? Tieto a ďalšie otázky ukazujú na potrebu neustáleho prispôsobovania a aktualizácie licenčných zmlúv v súlade so súčasnými technologickými a spoločenskými trendmi.

Na záver je potrebné zdôrazniť, že licenčné zmluvy predstavujú kľúčový nástroj v rukách autorov, umožňujúcim im chrániť a zároveň šíriť svoje diela. V dobe, kedy obsah môže byť ľahko skopírovaný a distribuovaný na celom svete, je dôležitejšie než kedykoľvek predtým, aby autori mali jasné a efektívne nástroje na ochranu svojich práv a zároveň na podporu inovácií a kreativity.

Skupina Atlas Group sa okrem účtovných a daňových služieb špecializuje aj na obchodno-právnu agendu, vrátane transakčného práva a spracovanie právnej dokumentácie pre internetové služby klientov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. máj 2024 01:19