StoryEditor

Svetielko nádeje zrekonštruovalo priestory detskej nemocnice

26.02.2024, 00:00

Občianske združenie skvalitňuje liečbu detských onkologických pacientov na strednom Slovensku.

Svetielko nádeje už od svojho vzniku v roku 2002 aktívne spolupracuje s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou Banská Bystrica na zlepšení podmienok poskytovania zdravotnej starostlivosti pre detských onkologických pacientov. DFNsP v Banskej Bystrici je jednou z troch nemocníc na Slovensku, ktoré sa venujú liečbe onkologicky chorých detí, a predstavuje spádovú nemocnicu pre detských onkologických pacientov z celého Banskobystrického a Žilinského kraja. Vzhľadom na to, že deti z rôznych regiónov trávia v nemocnici bežne aj niekoľko týždňov, je nutné nielen aby sa o ne staral špičkový medicínsky tím, ale aj aby obdobie liečby trávili v moderných, funkčných priestoroch.

image
Svetielko nádeje

Liečba detských onkologických pacientov je špecifická nielen z medicínskeho hľadiska, ale aj v zmysle ich celkového vývinu. Vzhľadom na to, že počas samotnej hospitalizácie na oddelení sa deti ocitajú mimo školského a rodinného prostredia, v ktorom sa bežne vzdelávajú a socializujú, je dôležité podporovať ich vývoj aj počas ich pobytu na pediatrickej klinike. Priestory, v ktorých detskí onkologickí pacienti trávia obdobie hospitalizácie, pritom majú výrazný vplyv na ich psychickú pohodu a možnosti napredovať napriek zdravotným obmedzeniam,” vysvetlil MUDr. Pavel Bician, prednosta Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie SZU a predseda občianskeho združenia Svetielko nádeje.

image
Svetielko nádeje

V rámci dlhodobého projektu Nový priestor pre nádej preto Svetielko nádeje zrealizovalo rozsiahlu rekonštrukciu priestorov kliniky.

“Cieľom nášho občianskeho združenia je vytvoriť dôstojný, moderný priestor, ktorý spĺňa zdravotné, funkčné a estetické štandardy 21. storočia, uľahčí detským pacientom liečbu a umožní im a ich rodinám napĺňať svoje potreby,” uviedol Igor Obšajsník, riaditeľ Svetielka nádeje.

Súčasťou rekonštrukcie bolo vybavenie detských pacientskych izieb potrebnou zdravotnou i úžitkovou technikou, bezpečnostnými a estetickými prvkami, ďalej zriadenie a vybavenie priestoru herne určenej na spoločenské, rozvojové a kreatívne aktivity, ako aj zriadenie kancelárskych priestorov a intervenčnej miestnosti pre psychosociálny tím Svetielka nádeje (psychológ, sociálny pracovník atď.).

image
Svetielko nádeje

Liečba rakoviny však pokračuje aj po ukončení hospitalizácie a detskí onkologickí pacienti pravidelne dochádzajú do nemocnice kvôli pokračujúcej chemoterapii alebo rádioterapii. Až donedávna pritom pacienti museli byť kvôli podávaniu liečby hospitalizovaní na niekoľko dní. Rekonštrukcia a modernizácia onkologickej a hematologickej ambulancie, denného stacionára a čakárne pred nimi tento postup zjednodušila a detskí onkologickí pacienti môžu od roku 2023 absolvovať liečbu ambulantne v priebehu niekoľkých hodín, v spoločnosti svojich rodičov či ďalších sprevádzajúcich osôb, a po jej skončení sa ešte v ten deň môžu vrátiť do pohodlia domova.

V roku 2023 predstavovali náklady v projekte Nový priestor pre nádej spolu 86 798,35 eur. Celková suma investovaná do tohto dlhodobého projektu je však oveľa vyššia a jeho realizácia by nebola možná bez podpory jednotlivcov, rôznych kolektívov a spoločností. Projekty pomoci Svetielka nádeje môžete podporiť aj vy, a to prostredníctvom asignácie 2 % z vašich daní. Vďaka tomu sa aj vy stanete súčasťou zmysluplnej pomoci detským onkologickým pacientom.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 20:10