StoryEditor

Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov

23.04.2024, 00:00

„Veľkou chybou je, keď vysadíme niektoré vitamíny príliš skoro v domnení, že prišla jar a vonku je slnko”, upozorňuje vedúca online poradne MojaLekáreň.sk, Mgr. Pavla Horáková. Odborníci preto radia, aby sme prešli zo zimy do jari postupne. Zvyky je potrebné meniť pozvoľna s vzhľadom na vonkajšiu teplotu. Aj na jar si treba strážiť prísun vitamínov a minerálov, nárazové uberanie ich dávkovania nie je správna cesta.

Vitamíny versus multivitamíny

Každé ročné obdobie si vyžaduje zvýšený prísun iných vitamínov a minerálov. Podľa farmaceutky P. Horákovej, sa Slováci v online poradni často pýtajú na vhodnú vzájomnú kombináciu vitamínov, minerálov a tiež ich kombináciu s liekmi. Pre niekoho je to alchýmia, preto takmer 40% zákazníkov ide zjednodušenou cestou, a to voľbou multivitamínov. Stále najpopulárnejší vitamín C zákazníci MojaLekáreň.sk nakupujú až trojnásobne viac ako multivitamíny. Prísun doplnkov stravy odborníci neradi zovšeobecňujú, pretože každý organizmus je individuálny. Odborníci z Mojalekáreň.sk sa ale zhodujú, že pokiaľ by sme chceli odporúčanie zovšeobecniť, je dobré na jar tak aj v iné ročné obdobia, myslieť na správnu hladinu vitamínu D, vitamínu C, horčíka, zinku.

Jarná únava nie je mýtus. Vitamínové kombo, ktoré postaví na nohy

Suplementáciu doplnkov stravy často aplikujeme hlavne počas respiračných ochorení. Nedostatok slnka, pohybu, chlad a deficit živín v strave stojí za takzvanú jarnú únavou. V nákupných košíkoch Slovákov sa aktuálne objavujú najmä vitamíny C, B, D a potom multivitamíny. Z minerálov horčík, zinok, železo. Podľa farmaceutov robia správne. „Na jar je stále vhodné dopĺňať aj vitamín D. V našich zemepisných šírkach môžeme počítať s jeho prirodzenou tvorbou vďaka slnku až od zhruba polovice mája. Ďalej môžeme doplniť vitamín A, betakarotén či železo, ktorých deficit môže súvisieť s jarnou únavou,” upresňuje Horáková. Vhodný je podľa nej aj vitamín E, zinok a selén. Tie sú podľa odborníčky dôležité pre správne fungovanie nielen našej imunity, ale aj ďalších orgánov v našom tele a tiež kľúčové zložky potrebné na základné fungovanie metabolizmu. Vitamín C ľudské telo potrebuje neustále! „Keď uberiete na jar z dopĺňania vitamínov, nezabudnite telu živiny dodať kvalitnými čerstvými potravinami,” zhodujú sa odborníci z MojaLekáreň.sk.

Sila  jarnej prírody

Na jar je podľa Pavly Horákovej vhodné telo naštartovať: “Využiť môžeme práve zelené výhonky, ktoré vonku pučia. Podporme pečeň, obličky a črevá. Vhodné sú k tomu byliny ako pestrec, púpava, sedmokráska, zádušník, medvedí cesnak, breza, praslička, chlorella, spirulina, zelený jačmeň, či probiotiká.” Tie je možné zakúpiť aj v širokom portfóliu produktov zdravej stravy na MojaLekáreň.sk, pretože nám záleží, aby ste sa cítili dobre. Nezabúdame tiež na pažítku, jarnú cibuľku a strukoviny. "Silu nám dodajú aj mladé a krehké výhonky žihľavy, vtáčinca, kozonohy hostcovej," dodáva P. Horáková

Koktejl vitamínov a minerálov na jar v kocke

  1. C vitamín
  2. D vitamín
  3. E vitamín
  4. Horčík
  5. Selén
  6. Zinok
  7. Železo

Na www.MojaLekáreň.sk vám radi pomôžeme so zdravím celej rodiny. Tím lekárnikov je dostupný online aj vám. Máme 25 rokov skúseností v lekárenskom poradenstve a prajeme si, aby ste sa cítili dobre.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 00:02