AllianzTrade
StoryEditor

Úroveň insolvencií firiem v Európe neklesá. Ako sa na to pripraviť?

09.05.2024, 00:00

Turbulentné geopolitické dianie na mnohých silných ekonomických trhoch vo svete vplýva aj na slovenských podnikateľov. Krízovým scenárom pomôže predchádzať poistenie pohľadávok.

Platobná neschopnosť firiem začala podľa prieskumov poisťovne pohľadávok Allianz Trade stúpať v minulom roku v 75 % krajín sveta. Vo väčšine prípadov išlo o dvojpercentný nárast – medziročne až o 29 %. Experti Allianz Trade upozorňujú, že jedným z dôvodov môže byť utlmený počet insolvencií počas pandemických rokov, kedy firmy mali možnosť čerpať silné štátne podpory.

Tento trend pretrvá podľa odborníkov aj v tomto roku, keďže na svetovú ekonomiku vplýva neustále množstvo faktorov, vrátane geopolitickej situácie. Či už ide o pretrvávajúcu vojnu na Ukrajine, zhoršujúce sa vzťahy na Blízkom východe, neisté vzťahy s Čínou, či voľby, ktoré v roku 2024 prebiehajú nielen na Slovensku, ale aj v Rusku a v Spojených štátoch.

Odborníci očakávajú nárast insolvencií v 80 % krajín, pričom najviac v USA a Španielsku (28 %), či v Holandsku (31 %). Situácia by sa podľa odhadov mohla stabilizovať až v roku 2025.

Čo to znamená pre Slovensko?

Vysoké náklady, ktorým momentálne čelia firmy, idú ruka v ruke s obavami o schopnosť splácať pôžičky. Momentálne sa najviac firiem, ktoré balansujú na úrovni neistoty, nachádza v Spojenom kráľovstve (15 %), Francúzsku (14 %), Taliansku (9 %) a v Nemecku (7 %).

Vysoký nárast podnikov v platobnej neschopnosti na západných trhov má priamy dosah aj na slovenských podnikateľov. Slovensko obchoduje okrem krajín V4 (Česká republika, Poľsko a Maďarsko) najviac s Nemeckom a Francúzskom. Nemecko s viac ako 20 %-ným podielom a Francúzsko s viac ako 5 %-ným podielom na exportnom trhu slovenskej ekonomiky. „V Nemecku sa očakáva medziročný nárast insolvencií na úrovni 13 %. Tento vývoj sa môže dotknúť aj ekonomickej situácie na Slovensku, keďže ide o top partnera v oblasti zahraničného obchodu a tiež o jednu z najsilnejších svetových ekonomík,“ dopĺňa Peter Mucina, riaditeľ poisťovne pohľadávok Allianz Trade na Slovensku.

Vyhnite sa problémom s platobnou neschopnosťou

Situácia v krajinách V4 v oblasti vývoja platobnej neschopnosti má priaznivejšie vyhliadky ako vo zvyšku Európy. Avšak aj tu sa zhoršuje platobná morálka a pribúdajú firmy, ktoré nedokážu splácať svoje záväzky.

Slovenskí podnikatelia musia byť v strehu, aby sa vyhli finančným stratám a neboli zaskočení platobnou neschopnosťou svojich obchodných partnerov. Peter Mucina preto odporúča firmám urobiť dva kroky: overiť si bonitu firiem, s ktorými obchodujú (medzinárodne i na Slovensku) a zabezpečiť poistenie svojich pohľadávok.

Nezaplatené faktúry a náročný proces vymáhania pohľadávok môžu spôsobiť až státisícové škody a negatívne zasahujú do chodu firmy. Podľa posledných zverejnených dát môžu obchodné pohľadávky tvoriť až 40 % firemných aktív. Ak sa dlžnú sumu nepodarí vymôcť, nejedna firma sa ocitá vo veľkých finančných problémoch.

Poistenie pohľadávok je jednoduchým, preventívnym riešením, pomocou ktorého majitelia malých aj väčších firiem zabezpečia firmu proti insolventným dodávateľom. Krytie až do výšky 90 % zabezpečí, že sa nemusia báť o svoje podnikanie ani v náročnejších časoch. Svoj čas nemusia vynakladať na riešenie problematických klientov, ale môžu sa venovať svojmu biznisu a jeho rozširovaniu.

Výhody poistenia pohľadávok:

  • Krytie pred stratami z neuhradených obchodných dlhov,
  • Ochrana cash flow firmy pred nedobytnými pohľadávkami,
  • Zvyšovanie konkurencieschopnosti,
  • Efektivita podnikania, pretože čas, ktorý niekto strávi vymáhaním pohľadávok, firma s poistením vynakladá na podnikanie,
  • Finančná istota pre seba aj svojich obchodných partnerov,
  • Ochrana podnikania a vytváranie predpokladu pre jeho rast.

Ochrana pre takmer každú firmu

Allianz Trade prispôsobí poistenie potrebám takmer každého podnikateľského subjektu. Cena poistenia pohľadávok sa odvíja od poistiteľného obratu, ktorý sa vypočíta z celkového obratu firmy po odrátaní hotovostných platieb, zálohových faktúr alebo štátnych zákaziek. Ďalšími dôležitými faktormi pri výpočte poistného sú odvetvie činnosti daného podnikateľa a krajiny, do ktorých exportuje.

Peter Mucina odporúča poistenie pohľadávok každej firme, či už ide o spoločnosť s ručením obmedzeným alebo o akciovú spoločnosť: „poistenie pohľadávok je prevenciou pred neplatením faktúr. Firmy sa tak aj v turbulentných časoch chránia pred rizikom a majú istotu do budúcnosti.“

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
09. máj 2024 00:02