StoryEditor

Úloha budhizmu v živote Thajska

03.08.2006, 00:00
Pred návštevou Thajska je dobré poučiť sa o tamojších zvykoch, aby ste sa, hoci aj neúmyselne, nedopustili nezdvorilosti, alebo dokonca neprevinili proti zákonu. Treba si zapamätať najzákladnejšie pravidlo, ktoré hovorí, že v Thajsku sú nedotknuteľní kráľ Bhumibol, jeho rodina a Budha.

Pred návštevou Thajska je dobré poučiť sa o tamojších zvykoch, aby ste sa, hoci aj neúmyselne, nedopustili nezdvorilosti, alebo dokonca neprevinili proti zákonu. Treba si zapamätať najzákladnejšie pravidlo, ktoré hovorí, že v Thajsku sú nedotknuteľní kráľ Bhumibol, jeho rodina a Budha.

Náboženstvo chráni legislatíva
Najdôležitejším náboženstvom v Thajsku je budhizmus, a síce jeho vyznanie Theravada, ku ktorému sa hlási vyše 95 percent obyvateľstva. Budhistická doktrína je súčasťou školských osnov a vyučuje sa vo všetkých školách s výnimkou najkrajnejšieho moslimského juhu. Je teda pochopiteľné, že náboženstvo zohráva veľkú úlohu v každodennom živote.
Vzhľadom na to, že v protiklade k iným svetovým náboženstvám, najmä kresťanstvu a islamu, budhizmus dokáže koexistovať s každým iným náboženstvom, v Thajsku sa zachovala dlhá tradícia náboženskej tolerantnosti. Podľa ústavy je thajský kráľ nielen hlavou štátu, ale aj ochrancom budhizmu a všetkých náboženstiev.
Keďže budhisti nemajú inštitúciu cirkvi, ktorá by bola podobná kresťanským cirkvám, prečiny proti náboženstvu definuje štát a tiež ich trestnoprávne stíha. Preto je dobré vedieť, že thajské zákony obsahujú paragrafy zaoberajúce sa prečinmi proti náboženstvu, a tieto neplatia len pre budhizmus ako väčšinové náboženstvo, ale pre všetky v kráľovstve zastúpené náboženstvá.
V rozpore so zákonom je napríklad konanie urážajúce predmet či objekt náboženského uctievania. Rovnako podlieha potrestaniu osoba, ktorá vyrušuje alebo marí spoločenstvo, ktoré sa zišlo na náboženskom zhromaždení alebo na vykonávanie náboženských obradov. Takisto koná protizákonne každý, kto sa svojím oblečením alebo náboženskými symbolmi vydáva za kňaza, mnícha alebo iného cirkevného hodnostára bez toho, aby toto postavenie zastával a uviedol tak iných do omylu.

Posvätné sošky Budhu
Pred návštevou Thajska preto nezaškodí osvojiť si niekoľko pravidiel, aby ste sa nedotkli náboženského cítenia napríklad aj vášho budúceho obchodného partnera:
Nenavštevujte miesta náboženského významu alebo určenia s odhalenou hornou polovicou tela (ženy s holými ramenami alebo hlbokým výstrihom), v krátkych nohaviciach alebo v inom nevhodnom oblečení. Poobzerajte sa okolo, ako sú oblečení Thajčania a zistíte, čo sa od vás očakáva. Ak navštevujete takéto miesta aj doma, zistíte, že rozdiel v oblečení nie je veľký. V každom prípade by však oblečenie malo byť čisté.
Pokiaľ sa pohybujete len v dvorových priestoroch chrámu, obuv si vyzuť nemusíte. Pri vstupe do chrámu sa však musíte vyzuť v každom prípade. Neobávajte sa, podlahy sú tam spravidla veľmi čisté.
Budhistickí mnísi a kňazi majú zakázané dotýkať sa žien a takisto nesmú preberať čokoľvek bezprostredne z ich rúk. Ak ste žena, nikdy sa ich nedotýkajte! Keď im chcete podať almužnu alebo akýkoľvek predmet, odovzdajte ho najprv mužovi, ktorý im ho odovzdá. Jestvuje aj možnosť, že mních rozprestrie časť svojho odevu alebo vreckovku, na ktorú žena môže položiť almužnu tak, aby sa ho nedotkla.
Je potrebné zachovávať najvyššiu úctu k všetkým obrazom a soškám Budhu. Všetky sa považujú za posvätné bez ohľadu na ich veľkosť, umeleckú alebo trhovú hodnotu. S tým súvisí aj zákaz vývozu najmä starožitných sošiek Budhu z krajiny! Takisto nie je dovolené napríklad liezť na sochy Budhu kvôli fotografovaniu. Vo všeobecnosti platí, že neslobodno konať nič, čo by mohlo poukazovať na nedostatočnú úctu voči zobrazeniu Budhu.

Ryža, priemysel i turistika
Po stáročia bolo thajské hospodárstvo poľnohospodársky štruktúrované a v podstate sa zakladalo na pestovaní ryže. Hoci jej vývoz podlieha štátnemu monopolu, Thajsko aj dnes patrí k najväčším svetovým exportérom ryže. Má tiež značné nerastné bohatstvo (cín, zinok, meď, mangán, drahé kamene), ale energetické suroviny musí dovážať. Medzi najvýznamnejšie vývozné komodity patria ryža, kukurica, kaučuk, tapioka, cukor, zinok, textil, počítače a ich súčiastky, drahé kamene a rybie konzervy.
Najdôležitejšími priemyselnými odvetviami sú výroba modernej elektroniky, potravinársky a textilný priemysel, ktoré zamestnávajú lacnú pracovnú silu. Ďalej strojársky a elektrotechnický priemysel, výroba automobilov, petrochemický priemysel, výroba železa a ocele. Možno je menej známe, že v minulom roku bolo prvý raz v dejinách thajského automobilového priemyslu vyrobených milión automobilov "Made in Thailand". Tým sa krajina zaradila medzi najväčších automobilových výrobcov Ázie. No nielen to. Čoskoro sa v Thajsku začnú vyrábať automobily značky Mercedes v tomto roku triedy A a v budúcom roku triedy S. Nová továreň vzniká v meste Samut Prakan a bude to prvá výroba týchto modelov mimo hraníc Nemecka.
V oblasti služieb má pre Thajsko mimoriadny význam turistika, ktorá je svojím šesťpercentným podielom na tvorbe HDP najdôležitejším zdrojom devíz.
Hoci kríza v Ázii v roku 1997 čiastočne ochromila thajské hospodárstvo, pomerne rýchlo sa zotavilo a podarilo sa naštartovať nový rast. Prispela k nemu vládna politika tzv. dvojkoľajného hospodárstva (dual-track economy), ktorá aktívne podporuje cestu štrukturálnych premien od poľnohospodárstva k spracovateľskému priemyslu, technologicky intenzívnym odvetviam a službám. Hlavnými nositeľmi rastu sa stali rozsiahle konjunktúrne programy vlády, export a verejné investície.
V rámci modernizácie hospodárstva sa od tohto roku, najmä v oblasti infraštruktúry, očakáva spustenie tzv. megaprojektov v celkovej hodnote 35 miliárd eur. Bude to napríklad predĺženie tratí nadzemnej rýchlodráhy Skytrain v Bangkoku, budovanie metra, diaľnic, elektrární, telekomunikačných sietí, ako aj železničného spojenia medzi severom a juhom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. máj 2024 09:49