StoryEditor

Nezabudnite na daň z motorových vozidiel

17.01.2006, 23:00

Daňovník, ktorý mal daňovú povinnosť k dani z motorových vozidiel v minulom roku a táto povinnosť naďalej trvá aj v roku 2006, pričom u neho nenastali zmeny skutočností rozhodujúcich na určenie alebo vyrubenie dane, nie je povinný podať daňové priznanie, ale je povinný daň zaplatiť.
Ak celková daňová povinnosť nepresiahne 50 000 Sk, posledným dňom na zaplatenie dane z motorových vozidiel je 31. január 2006.
Ak celková daňová povinnosť presiahne 50 000 Sk, ale nepresiahne 250 000 Sk, možno daň, ktorej sme v minulosti hovorili aj cestná daň, zaplatiť v štyroch rovnakých splátkach, a to:
-- do 31. januára 2006,
-- 2. mája 2006,
-- 31. júla 2006 a
-- do 31. októbra 2006.
Ak celková daňová povinnosť presiahne 250 000 Sk, možno daň z motorových vozidiel platiť aj v mesačných splátkach vo výške 1/12 ročnej sadzby dane, do posledného dňa v príslušnom kalendárnom mesiaci.
Daňové priznanie je daňovník povinný podať daňovému úradu iba pri vzniku daňovej povinnosti alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na určenie dane alebo vyrubenie dane, a to vždy do 15 dní od vzniku daňovej povinnosti, resp. od zmeny skutočností rozhodujúcich na určenie alebo vyrubenie dane. Ak daňovníkovi vznikla daňová povinnosť napr. 9. januára 2006, je povinný podať daňové priznanie do 24. januára 2006 a v tejto lehote je povinný daň aj zaplatiť.
Zákonom č. 517/2005 Z. z., ktorým sa zmenil zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku, a ktorý rieši daň z motorových vozidiel, sa zmenila definícia daňovníka (odstránila sa väzba na držiteľa motorového vozidla). Daňovníkom dane z motorových vozidiel je ten, kto používa vozidlo na podnikanie.
Daňovníkom dane z motorových vozidiel môže byť podľa rozhodnutia daňovníka aj organizačná zložka zapísaná do obchodného registra, ktorá používa vozidlo na podnikanie.
Zásadné zmeny
Zákonom č. 517/2005 Z. z. bol s účinnosťou od 1. decembra 2005 zmenený a doplnený zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku. Táto novela zákona mení a dopĺňa aj daň z motorových vozidiel. Ak daňová povinnosť k miestnym daniam vznikla do 31. decembra 2005, postupuje sa podľa predpisov platných do 30. novembra 2005. Nové ustanovenia zákona účinné od 1. decembra 2005 sa vzťahujú na daňovú povinnosť, ktorá vznikla 1. januára 2006 a následne.
Novelou zákona bola okrem iného zmenená definícia daňovníka dane z motorových vozidiel, predmetu dane, vzniku a zániku daňovej povinnosti, došlo k vymedzeniu skutočností, ktoré nezakladajú povinnosť podávať daňové priznanie a k zmenám pri oznamovacej povinnosti.
Predmetom dane z motorových vozidiel je podľa § 84 novely zákona motorové vozidlo a prípojné vozidlo, ktoré možno zaradiť do kategórie vozidiel M, N a O a používa sa na podnikanie a
-- má pridelené v Slovenskej republike evidenčné číslo, osobitné evidenčné číslo alebo zvláštne evidenčné číslo, alebo
-- nie je evidované v Slovenskej republike (okrem vozidiel v medzinárodnej premávke, ktoré nie sú predmetom dane, keďže sa nepoužívajú na podnikanie). Sú to vozidlá so zahraničným evidenčným číslom, ktoré sa na území Slovenskej republiky využívajú na podnikanie.
Daňová povinnosť vzniká podľa § 89 novely zákona dňom začatia používania vozidla na podnikanie, a to aj vtedy, ak ide o vozidlo, ktoré nie je evidované v Slovenskej republike, ale je v Slovenskej republike používané na podnikanie.
Daňová povinnosť zaniká podľa § 89 novely zákona dňom ukončenia používania vozidla na podnikanie.
Daňové priznanie a oznamovacia povinnosť
Daňovník je povinný podľa § 90 zákona podať daňové priznanie daňovému úradu do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti alebo do 15 dní odo dňa zmeny skutočností rozhodujúcich na určenie dane.
Novela zákona v ustanovení týkajúcom sa podania daňového priznania vymedzila, čo sa nepovažuje za zmenu skutočností rozhodujúcich na určenie alebo vyrubenie dane. Sú to zmeny sadzieb dane, zmeny miestnej príslušnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia a zmeny podmienok oslobodenia od dane. To znamená, že ak vyšší územný celok k 1. januáru zdaňovacieho obdobia zmení vo všeobecne záväznom nariadení sadzby dane alebo podmienky oslobodenia od dane, alebo ak dôjde v priebehu zdaňovacieho obdobia k zmene miestnej príslušnosti, daňovník nie je povinný podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel.
Ak v priebehu zdaňovacieho obdobia dôjde k zániku daňovej povinnosti, k vzniku oslobodenia podľa § 86, daňovník je povinný písomne oznámiť túto skutočnosť do 15 dní daňovému úradu.
Na základe novely zákona je daňovník povinný písomne oznámiť do 15 dní daňovému úradu aj zmenu miesta evidencie vozidla, resp. zmenu miesta dočasného pobytu vozidla, ktoré nie je evidované v Slovenskej republike.
------------------------
Informácie poskytlo Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 11:40