StoryEditor

Robili ste súťaž na zateplenie paneláku?

01.07.2005, 00:00
Spoločenstvo vlastníkov bytov a vedenie účtovníctva. Výberové konanie a spoločenstvo vlastníkov bytov.

Musí robiť spoločenstvo vlastníkov bytov výberové konanie na dodávateľov rozličných stavebných prác?
-- Povinnosť spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov uskutočňovať výberové konanie na dodávateľov stavebných prác, iných činností a tovarov, vyplýva výlučne zo zmluvy o spoločenstve. Samotný zákon o vlastníctve bytov (č. 182/1993 Z. z.) takúto povinnosť nestanovuje.V § 7b sa len obmedzil na konštatovanie, že spoločenstvo vlastníkov uzatvára zmluvy v rozsahu svojej činnosti podľa zákona o vlastníctve bytov. Za spoločenstvo je oprávnený konať navonok (voči tretím osobám) jeho predseda, a to z pozície štatutárneho orgánu, zapisovaného do registra združení.
V zmluve o spoločenstve by si mali vlastníci bytov a nebytových priestorov stanoviť podmienky, za ktorých môže predseda spoločenstva uzatvárať zmluvy s dodávateľmi. Správne -- z praktického hľadiska -- by spoločenstvo malo prijať pre predsedu určité obmedzenia, najmä čo sa týka výšky spoločenstvom platenej sumy, ale aj druhu dodávaných služieb alebo tovarov a prípadne týkajúce sa aj samotného spôsobu výberu dodávateľa (napríklad výberové konanie). Určité kompetencie by vlastníci mali ponechať vo výlučnej kompetencii zhromaždenia, nakoľko výber dodávateľa na základe rozhodnutia vlastníkov je bezpochyby spôsobom najtransparentnejším. Rozhodnutie o uzavretí alebo neuzavretí akejkoľvek zmluvy a o spôsobe jej uzatvárania je teda v zmysle uvedeného vo výlučnej kompetencii vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Musí mať spoločenstvo vlastníkov bytov podvojné účtovníctvo? Ak áno, odkedy?
-- Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov si môže vybrať medzi vedením účtovníctva jednoduchého alebo podvojného, nie je teda povinné viesť podvojné účtovníctvo. To však platí len v prípade, ak nepodnikajú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádzajúcom účtovnom období tri milióny korún. Podnikanie spoločenstva je možné len v prenájme spoločných nebytových priestorov, spoločných častí domu a zariadení domu, príslušenstva a priľahlého pozemku.
Spoločenstvo, ktoré doposiaľ viedlo jednoduché účtovníctvo, môže prejsť do sústavy podvojného účtovníctva. V súlade so zákonom o účtovníctve sa takýto prechod uskutoční vždy len k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po účtovnom období, v ktorom spoločenstvo zistilo skutočnosti, ktoré sú dôvodom na zmenu účtovnej sústavy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 12:49