StoryEditor

Otázky a odpovede - Náklady na motorové vozidlo

27.04.2006, 00:00

Ako účtovať v jednoduchom účtovníctve náklady na motorové vozidlo, ktoré je zaradené v majetku podnikateľa, ale súčasne sa používa na súkromne účely?
-- Dlhodobý majetok zaradený do obchodného majetku podnikateľa slúži v prvom rade na zabezpečenie jeho zdaniteľných príjmov. Preto všetky výdavky (jednoduché účtovníctvo nepozná náklady) spojené s jeho odpisovaním, prevádzkou, údržbou a opravami sú v zásade daňovými výdavkami, teda znižujú základ dane. Ak sa niektoré veci z obchodného majetku (najčastejšie automobil, ale napríklad aj budova, byt, počítač či iné zariadenie) používajú aj na súkromné účely podnikateľa, uplatňuje sa ustanovenie zákona o dani z príjmov, že výdavky na osobnú potrebu daňovníka sú výdavky, ktoré nesúvisia so zdaniteľným príjmom, a teda nemožno ich uplatniť ako daňové výdavky.
Každý výdavok, ktorý vznikol jednak v súvislosti s podnikaním a jednak na súkromné účely, je preto potrebné rozdeliť a ako daňový výdavok uplatniť len tú časť výdavku, ktorá preukázateľne bola vynaložená na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. V jednoduchom účtovníctve sa to robí tak, že výdavky súvisiace napríklad s osobným motorovým vozidlom sa v priebehu roka účtujú ako výdavky, ktoré ovplyvňujú základ dane (prevádzková réžia), v rámci účtovnej uzávierky sa vyčísli časť výdavkov, ktorá nesúvisela s podnikaním, a tá sa potom stornuje v rámci uzávierkových účtovných operácií (znížia sa daňové výdavky).
Na rozdelenie viacúčelových výdavkov sa volia rozličné kľúče. Pri osobnom motorovom vozidle sa používa údaj o najazdených kilometroch z evidencie o jazdách, ktorú podnikateľ vedie aj na iné účely, najmä na doloženie údajov o spotrebe pohonných látok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 13:29