StoryEditor

Povinnosti zamestnanca a zamestnávateľa pri podaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia

24.05.2006, 00:00

Kedy nevzniká zamestnancovi povinnosť podať zúčtovanie?

Zjednodušene je možné konštatovať, že zamestnancovi povinnosť podať zúčtovanie nevzniká, ak:
- bol len zamestnancom,
- jeho príjmy zo závislej činnosti vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo nepresiahli 43 095 Sk za mesiac alebo jeho príjmy zo závislej činnosti vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo presiahli 43 095 Sk za mesiac,
- nemal príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa § 6 zákona o dani z príjmov okrem príjmov z prenájmu a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou,
- bol zamestnancom a samoplatiteľom (jeho príjmy zo závislej činnosti vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo nepresiahli 43 095 Sk za mesiac a jeho príjem ako samoplatiteľa nepresiahol 13 000 Sk v období 9 -12/2005).

Kedy zamestnanec musí podať zúčtovanie?
Ročné zúčtovanie musí urobiť zamestnanec, ktorý:
- v roku 2005 bol čo len jediný deň prihlásený v zdravotnej poisťovni ako SZČO. Pritom je jedno, či bol prihlásený ako SZČO súbežne so zamestnaním, alebo či ako SZČO dosiahol zisk alebo stratu,
- mal aj iné príjmy okrem príjmov zo zamestnania zdanené podľa § 6 zákona o dani z príjmov (s výnimkou príjmov z prenájmu podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov a príjmov zdanených zrážkovou daňou podľa § 43 zákona o dani z príjmov) bez ohľadu na to, či bol alebo nebol v zdravotnej poisťovni prihlásený ako SZČO.
Ide napríklad o príjmy podľa autorského zákona, príjmy sprostredkovateľov sporenia a poistenia, atď.,
- ak nesplnil podmienku, že v čase, keď bol zamestnancom, jeho príjmy podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona o zdravotnom poistení vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov jednotlivo nepresiahli 43 095 Sk za mesiac, teda neodviedol preddavky na poistné z úhrnu vymeriavacích základov, maximálne zo sumy 517 140 Sk.
Poistenec, ktorý bol v roku 2005 len zamestnancom u jediného zamestnávateľa, nebol SZČO, nemal žiadne iné príjmy, musí ročné zúčtovanie podať:
- ak mal aspoň jeden mesiac, v ktorom jeho započítateľný príjem zamestnanca podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona o ZP bol nižší ako 43 095 Sk a súčasne mal aspoň jeden mesiac, v ktorom jeho započítateľný príjem zamestnanca podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona bol vyšší ako 43 095 Sk alebo
- ak mal po celý čas trvania zamestnania započítateľný príjem zamestnanca podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona o ZP najmenej 43 095 Sk, avšak zamestnanie netrvalo celý rok, mal aspoň jeden mesiac, v ktorom nemal príjem.
Poistenec, ktorý bol v roku 2005 len zamestnancom u viacerých zamestnávateľov, nebol SZČO, nemal žiadne iné príjmy, musí ročné zúčtovanie podať:
- ak mal aspoň jeden mesiac v niektorom zamestnaní, v ktorom jeho započítateľný príjem zamestnanca podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona o ZP bol nižší ako 43 095 Sk a súčasne mal aspoň jeden mesiac v niektorom zamestnaní, v ktorom jeho započítateľný príjem zamestnanca podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona bol vyšší ako 43 095 Sk alebo
- ak mal po celý čas trvania zamestnaní vo všetkých zamestnaniach započítateľný príjem zamestnanca podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona o ZP najmenej 43 095 Sk, avšak zamestnancom nebol celý rok, mal aspoň jeden mesiac, v ktorom nemal príjem.

Ako má postupovať zamestnanec, ak podáva zúčtovanie sám?
Ak sa zamestnanec rozhodne podať zúčtovanie sám, alebo ak je ho povinný zo zákona podať, tak ho podá
- na tlačive typu A v prípade, že mal iba jedného zamestnávateľa,
- na tlačive typu S alebo
- na tlačive typu X, ak u neho došlo k zmene sadzby poistného počas roka 2005.
Ak je zamestnanec povinný podať sám a mal postupne alebo súčasne viacerých zamestnávateľov, tak ho podáva na tlačive typu S, prípadne typu X.
Tlačivo typu X použije
- poistenec, ktorému sa v priebehu roka 2005 zmenila sadzba poistného (stal sa v priebehu roka 2005 osobou so zdravotným postihnutím alebo opačne, rozhodnutím Sociálnej poisťovne prestal byť takouto osobou),
- v súčte vymeriavacích základov zo všetkých zamestnaní a z podnikania sa nedosiahla suma aspoň 78 000 Sk alebo
- poistenec v čase medzi 1. 9. 2005 a 31. 12. 2005 bol súčasne študent, dôchodca alebo poberal rodičovský príspevok, prípadne bol inou osobou posudzovanou podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona ako poistenec štátu a splnil podmienky podľa § 11 ods. 9 zákona, teda jeho úhrnný vymeriavací základ bol v uvedenom období najviac vo výške polovice úhrnu minimálnych miezd (za celé obdobie od 1. 9. 2005 do 31. 12. 2005 je to hranica 13 000 Sk).
Zamestnanec predloží zamestnávateľovi písomnú Žiadosť o vystavenie dokladu o výške príjmu a o preddavkoch za rok 2005. Zamestnávateľ mu vystaví Doklad o výške príjmu a o preddavkoch na poistné za rok 2005, súčasťou ktorého je aj Oznámenie o nedoplatku alebo preplatku zamestnávateľa za rok 2005.
Do tlačiva typu S poistenec vyplní a vloží toľko listov SA, koľko mal v roku 2005 zamestnávateľov. Ak mal jediného zamestnávateľa, tak jeden list SA. Ak mal napríklad troch zamestnávateľov počas roka 2005, tak vyplní tri listy SA. Na každom liste SA uvedie údaje týkajúce sa jedného zamestnávateľa, príjmov dosiahnutých v tomto zamestnaní, zaplatených preddavkov v tomto zamestnaní. Podobne to platí pre tlačivo typu X. Poistenec vyplní a vloží toľko listov XA, koľko mal v roku 2005 zamestnávateľov.
Ak ročné zúčtovanie za rok 2005 urobí poistenec, priloží k ročnému zúčtovaniu ako prílohu doklad o výške príjmu a o preddavkoch za rok 2005, ktorý je mu na jeho žiadosť povinný každý jeho zamestnávateľ vystaviť bezodkladne.

Čo má robiť zamestnanec, ktorý nie je SZČO a má príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa § 6 zákona o dani z príjmov
Ročné zúčtovanie musí povinne urobiť zamestnanec, ktorý v roku 2005 síce nebol ani jeden deň prihlásený v zdravotnej poisťovni ako SZČO, ale dosiahol v roku 2005 príjmy zdanené podľa § 6 zákona o dani z príjmov, s výnimkou príjmov z prenájmu, zdanených podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov a príjmov zdanených zrážkovou daňou podľa § 43 zákona o dani z príjmov. Ročné zúčtovanie podá na tlačive typu S, do ktorého vloží vyplnené listy SA a SD. Ak podáva zúčtovanie na tlačive typu X, vloží do neho listy XA a XD.
Vymeriavací základ zamestnanca, ktorý nebol v roku 2005 SZČO podľa § 11 ods. 4 zákona o zdravotnom poistení, ale mal príjmy podliehajúce dani z príjmov podľa § 6 zákona o dani z príjmov, je za rok 2005 vo výške podielu základu dane z príjmu fyzických osôb za rok 2005 podľa § 6 zákona o dani z príjmov okrem príjmov z prenájmov podľa § 6 ods. 3 a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou podľa § 43 zákona o dani z príjmov, neznížený o poistné na zdravotné poistenie a konštanty 2,14.
Príklad
Ako sa určí vymeriavací základ zamestnanca, ktorý nebol v roku 2005 SZČO a vznikol mu vymeriavací základ, pretože mal príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmov:

VZ = (Príjem - ostatné náklady (nie poistné na zdravotné poistenie)) / 2,14
V zmysle oddielu I. listu SD alebo oddielu I. listu XD sa vymeriavací základ určí tak, že sa súčet základu dane z príjmu podľa § 6 zákona o dani z príjmov (okrem príjmov podľa § 6 ods. 3 a príjmov podľa § 43) a výdavkov na poistné na zdravotné poistenie, o ktoré sa znížil základ dane, vydelí číslom 2,14.

VZ = (Základ dane + výdavky na poistné, o ktoré sa znížil základ dane) / 2,14

Príklad
Občan je zamestnaný vo firme X, s. r. o., ako zamestnanec. Popri zamestnaní má príjmy podľa autorského zákona ako člen hudobnej skupiny. Pravidelne má príjem z honorárov za vystúpenia na rôznych akciách. Zákon o zdravotnom poistení mu umožňuje prihlásiť sa ako SZČO do zdravotnej poisťovne podľa vlastného rozhodnutia v prípade, ak uvedenú činnosť vykonáva "sústavne".
Ak sa do zdravotnej poisťovne ako SZČO neprihlásil, neznamená to, že z príjmov dosahovaných podľa autorského zákona nemusí zaplatiť poistné. Keďže uvedený príjem je zdanený podľa § 6 zákona o dani z príjmov, ide o príjem započítateľný do vymeriavacieho základu podľa § 13 ods. 5 zákona o ZP a z takéhoto príjmu je povinný zaplatiť poistné, teda musí urobiť zúčtovanie.

Ako má postupovať zamestnávateľ?

1. Ak zamestnanec predložil zamestnávateľovi do 15. mája písomnú žiadosť o ročné zúčtovanie poistného, zamestnávateľ tomuto zamestnancovi zúčtovanie urobí. Ak mal zamestnanec viacerých zamestnávateľov, je povinný predložiť písomný doklad o výške príjmu o preddavkoch poistného na verejné zdravotné poistenie od iných zamestnávateľov, ak u nich mal zamestnanec príjmy, z ktorých sa platil odvod na zdravotné poistenie.

2. Zamestnávateľ vykoná do 30. júna zúčtovanie na tlačive typu A, typu S alebo typu X a doručí ich do príslušných zdravotných poisťovní. Súčasťou tlačiva S sú listy SA, rovnako ako súčasťou tlačiva X sú listy XA od iných zamestnávateľov. Zamestnávateľ môže ročné zúčtovanie podať elektronicky.

3. Zamestnávateľ do 31. júla oznámi svojim zamestnancom preplatky alebo nedoplatky dosahujúce najmenej 100 Sk a viac. Vzor oznámenia je v prílohe č. 17 vyhlášky. Ak niektorý zamestnanec mal aj iného zamestnávateľa a nedoplatok alebo preplatok iného zamestnávateľa je 100 Sk a viac, zamestnávateľ, ktorý vykonal ročné zúčtovanie za zamestnanca, je povinný oznámiť inému zamestnávateľovi jeho nedoplatok alebo preplatok. Vzor oznámenia nájde v prílohe č. 16 vyhlášky.

4. Do 31. augusta zamestnávateľ zosumarizuje preplatky a nedoplatky za jednotlivých zamestnancov a doručí vyplnené tlačivo Oznámenie zamestnávateľa o preplatkoch a nedoplatkoch za jednotlivých zamestnancov za rok 2005 a Prílohu, do miestne príslušnej pobočky príslušnej zdravotnej poisťovne. Oznámenie zamestnávateľa zdravotnej poisťovni sa podáva na tlačive č. 14 vyhlášky.

5. Do 30. septembra zamestnávateľ vyrovná preplatky alebo nedoplatky s príslušnými zdravotnými poisťovňami svojich zamestnancov. Preplatky a nedoplatky zúčtuje zamestnancom najneskôr vo výplate za september 2006.

Na akých tlačivách podáva ročné zúčtovanie zamestnávateľ za zamestnanca?
§ na type tlačiva A
§ na type tlačiva S
§ na type tlačiva X
Okrem týchto typov tlačív sú pre zamestnávateľa určené aj tieto typy tlačív:
§ Doklad o výške príjmu a o preddavkoch na poistné za rok .... , súčasťou ktorého je aj Oznámenie o nedoplatku alebo preplatku zamestnávateľa za rok ....
§ Oznámenie zamestnávateľa o preplatkoch a nedoplatkoch za jednotlivých zamestnancov za rok ....
§ Potvrdenie o podaní ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie za rok

Tlačivo A
Zúčtovanie na tlačive typu A podáva poistenec, ktorý bol v roku 2005 zamestnancom a
- bol zamestnancom len u jedného zamestnávateľa,
- nemal príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmov v znení neskorších predpisov okrem príjmov z prenájmov (§ 6 ods. 3) a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou (§ 43),
- nepovažoval sa za SZČO,
- nepovažoval sa za samoplatiteľa,
- v čase, keď sa považoval za zamestnanca, nedošlo k zmene sadzby poistného, poistné sa platilo z celého vymeriavacieho základu sadzbou 4 % alebo z celého vymeriavacieho základu sadzbou 2 % a
- v čase, keď sa považoval za poistenca štátu (osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona o ZP) sa súčasne považoval za zamestnanca alebo splnil podmienky uvedené v § 11 ods. 9 zákona (príjem poistenca nepresiahol polovicu úhrnu minimálnych miezd v období 9 - 12/2005).

Typ tlačiva S
Ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie za rok 2005 typu S podáva poistenec, u ktorého počas roka 2005 nedošlo k zmene sadzby poistného a
1. v čase medzi 1. septembrom 2005 a 31. decembrom 2005 sa nepovažoval za poistenca štátu alebo sa považoval za takúto osobu, ale súčet alikvotnej časti vymeriavacieho základu zamestnanca, alikvotnej časti vymeriavacieho základu SZČO pripadajúci na obdobie, keď sa považoval za poistenca štátu (osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona o ZP) a zdaniteľného príjmu podľa § 5 a § 6 zákona o dani z príjmov v čase, keď sa nepovažoval za zamestnanca a ani za SZČO a považoval sa za poistenca štátu, bol vyšší ako 13 000 Sk, a
2. úhrn jeho vymeriavacích základov za rok 2005 podľa § 13 ods. 1 až 7 bol najmenej 78 000 Sk a v roku 2005 sa považoval za
1. zamestnanca u viacerých zamestnávateľov,
2. zamestnanca, nepovažoval sa za SZČO a mal v roku 2005 príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmov okrem príjmov z prenájmov (§ 6 ods. 3) a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou (§ 43),
3. zamestnanca a považoval sa aj za SZČO,
4. zamestnanca a považoval aj za samoplatiteľa, alebo
5. za SZČO a považoval sa aj za samoplatiteľa.

Súčasťou vzoru tlačiva ročného zúčtovania poistného typu S je:
- list zamestnanca a zamestnávateľa (typ SA) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za zamestnanca. Pre každého zamestnávateľa sa použije samostatný list (typ SA),
- list SZČO (typ SB) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za SZČO,
- list samoplatiteľa (typ SC) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za samoplatiteľa,
- list zamestnanca s príjmami podľa § 13 ods. 5 zákona o ZP (typ SD) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za zamestnanca, nepovažoval sa za SZČO a mal v rozhodujúcom období príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov, okrem príjmov z prenájmu a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou.

Tlačivo X
Ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie za rok 2005 typu X podáva poistenec, ktorý nespĺňa podmienky uvedené pre tlačivá typu A, B, C a S
1. Poistenec, u ktorého počas roka 2005 došlo k zmene sadzby poistného, počas roka 2005 sa stal osobou so zdravotným postihnutím alebo, naopak, počas roka 2005 prestal byť osobou so zdravotným postihnutím.
2. Poistenec, ktorý
a) v čase medzi 1. septembrom 2005 až 31. decembrom 2005 sa považoval za poistenca štátu (osobu podľa § 11 ods. 8 písm. a) až i) a k) zákona o ZP, napr. bol nezaopatreným dieťaťom, bol poberateľom dôchodku, poberal rodičovský príspevok atď.) a splnil podmienky uvedené v § 11 ods. 9 zákona (príjem nepresiahol 13 000 Sk) alebo
b) úhrn jeho vymeriavacích základov za rok 2005 podľa § 13 ods. 1 až 7 bol nižší ako 78 000 Sk a v roku 2005 sa považoval za
1. zamestnanca u viacerých zamestnávateľov,
2. zamestnanca, nepovažoval sa za SZČO a mal v roku 2005 príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmov okrem príjmov z prenájmov (§ 6 ods. 3) a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou (§ 43),
3. zamestnanca a považoval sa aj za SZČO,
4. zamestnanca a považoval sa aj za samoplatiteľa, alebo
5. za SZČO a považoval sa aj za samoplatiteľa.

Súčasťou tlačiva typu X je
- list zamestnanca a zamestnávateľa (typ XA) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za zamestnanca. Pre každého zamestnávateľa sa použije samostatný list (typ XA),
- list SZČO (typ XB) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za SZČO,
- list samoplatiteľa (typ XC) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za samoplatiteľa,
- list zamestnanca s príjmami podľa § 13 ods. 5 zákona o ZP (typ XD) pre poistenca, ktorý sa v rozhodujúcom období považoval za zamestnanca, nepovažoval sa za SZČO a mal v rozhodujúcom období príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov okrem príjmov z prenájmu a príjmov, z ktorých sa vyberá daň zrážkou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 00:58