StoryEditor

Cestovky klientov od last minute zliav odrádzajú

26.01.2006, 23:00

Cestovné kancelárie sa snažia výšku last minute zliav obmedzovať tak, aby sa klienti nespoliehali na to, že na poslednú chvíľu sa im podarí kúpiť veľmi lacnú dovolenku. Cenovo výhodnejšie by tak mali byť zájazdy kúpené v dostatočnom časovom predstihu. Ak sa však aj napriek tomu klient rozhodne počkať, kancelárie upozorňujú, že najmä počas prázdnin sa to nemusí vyplatiť. "Ponuka je podstatne obmedzenejšia, zvyčajne sa dopredávajú dvojhviezdičkové kapacity, ktoré nikto nechcel a spokojnosť klientov nemusí byť na očakávanej úrovni," konkretizuje obchodný riaditeľ FIRO-tour Slovensko, Marcel Siekel. V minulej sezóne došlo totiž k situácii, že všetko na trhu bolo vypredané a klienti nemali kam vycestovať, keďže nič nebolo voľné.

Satur
Výška zliav sa pohybuje okolo 20 percent, v závislosti od počtu voľných miest a termínu odchodu výnimočne až do 40 percent. Zájazdy typu last minute sa vypisujú podľa situácie, spravidla týždeň pred odchodom. Čakať na ne sa neoplatí, ak chcú dovolenkovať naraz viac ako dvaja až traja ľudia. Ďalej nie sú k dispozícii last minute zájazdy cez prázdniny, v hoteloch vyššej kategórie a so službami all inclusive.

Turancar
Podľa riaditeľa cestovnej kancelárie Pavla Komoru sa výška zliav na last minute zájazdy odvíja predovšetkým v závislosti od termínu konania zájazdu. Napríklad, v minulom roku sa na júlové a augustové dovolenky neposkytovali takmer žiadne zľavy a ak áno, tak do výšky maximálne päť až 10 percent. Priemerné zlacnenie bolo v priemere sedem percent. Na pred- a posezónne zájazdy môžu byť zľavy vyššie, ojedinele i vo výške 20 percent.
Na last minute ponuku sa preto neoplatí čakať v júli a auguste, ďalej švorčlenným rodinám, ktoré chcú mať jednu izbu, rovnako aj väčším skupinám ľudí, ktorí chcú bývať vedľa seba.

Koala Tours
Koala Tours presnú výšku last minute zliav neuviedla. Podľa jej riaditeľa Olivera Klucha sa zľavy odvíjajú individuálne v závislosti od destinácie, ale aj konkrétneho ubytovacieho zariadenia. "Cestovné kancelárie, ktoré pripravili produkt s vysokým dopytom, prakticky last minute zájazdu ponúkať nemusia, pretože majú do konca jari veľkú časť ubytovacích kapacít obsadenú," hovorí Kluch.

Seneca Tours
Last minute zájazdy ponúka približne 14 dní pred odchodom, pričom zľavy sa odvíjajú od počtu voľných miest. V minulej sezóne sa ich výška pohybovala prevažne do desiatich percent. Okrem toho, že ako prvé sa vypredajú prázdninové termíny, malá šanca kúpiť takýto typ zájazdu sa týka predovšetkým gréckych ostrovov Rhodos a Kréta, ako aj španielskych oblastí Costa del Maresme a Mallorca. Klienti, ktorí chcú bývať v troj- a vo viachviezdičkových hoteloch, by taktiež nemali čakať až na last minute ponuku. Tá totiž obsahuje najmä ubytovacie zariadenia nižších kategórií.

FIRO-tour
Presnú výšku zliav nemá stanovenú, tie sa však niekedy pohybujú okolo piatich percent. Najvyššie sú deň pred odletom, približne 20 percent, ale v minulej sezóne neboli vôbec v ponuke. Tento rok sa dá očakávať, že tento typ zliav nebude dostupný pri dovolenkách v Grécku a pravdepodobne ani v Egypte.

Tip Tour
Výšku zliav last minute cestovná kancelária nekonkretizovala, nemali by byť však vyššie ako v prípade first moment. Na poslednú chvíľu sa neoplatí čakať v prípade destinácií vo Francúzsku, v Grécku, Chorvátsku ale aj Taliansku. Menší záujem je o Egypt.

Kartago tours
Výška zliav je individuálna, cestovná kancelária ich zverejňuje približne dva týždne pred odletom. Klientom sa neoplatí na last minute čakať v júli a auguste.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 03:38