StoryEditor

Straty fondov zvýraznila koruna

04.04.2007, 00:00

Nepriaznivý vývoj na svetových akciových trhoch v minulom týždni znehodnocoval investície vo fondoch. Na ich znehodnotenie vplývala aj posilňujúca sa slovenská mena.
Americké akciové trhy sa uplynulý týždeň počas prvých troch dní výrazne znehodnotili. Správou, ktorá náladu investorov zmrazila, boli neočakávane slabšie tržby za predaj existujúcich domov. Druhým negatívnym faktorom bola rastúca cena ropy. "Pokles trhov dokázali zastaviť až štvrtkové a piatkové makroekonomické údaje. Hlavné akciové indexy však dokázali zmazať len minimálnu časť strát," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Tento výsledok sa odzrkadlil aj vo výkonnosti podielových fondov amerických akcií. Západoeurópske burzy sa v poslednom období dokázali vymaniť spod nadvlády amerických trhov a aj v poslednom týždni sa na rozdiel od nich znehodnotili len minimálne. Napriek tomu, že rastúce geopolitické napätie a cena ropy ovplyvňujú rovnako negatívne aj západoeurópsky región, dobré makroekonomické údaje dokázali podľa Antoničovej investorov presvedčiť o kladnom potenciáli trhov.
Český akciový trh zaznamenal len mierny nárast, i keď sa akciový index pražskej burzy pohyboval počas týždňa na historických maximách. "Sklamaním však boli výsledky spoločnosti Phillip Morris, ktoré zaostali za očakávaním trhu," konštatuje portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller. Maďarské akcie pokračujú vo svojom "zimnom spánku", z ktorého ich pravdepodobne prebudia len lepšie makroekonomické výsledky krajiny. Poľské akcie vykázali mierny nárast.
Pokračujúci záujem o slovenskú korunu prinútil Národnú banku Slovenska (NBS) znížiť hlavnú sadzbu na 4,5 percenta, ale aj výraznejšie znížiť jednodňovú sterilizačnú sadzbu na 2,5 percenta. Domáca mena si voči euru v uplynulom týždni pripísala zhodnotenie približne o 0,8 percenta. Podporu korune poskytol aj okolitý región.
Úrokové sadzby na medzibankovom trhu na splatnostiach do roka sa v reakcii na zníženie základnej sadzby, ako aj z dôvodu pretrvávajúceho prebytku likvidity posunuli smerom dole o 20 až 30 bázických bodov.
Pokles sadzieb na peňažnom trhu, ako aj dlhopisových výnosov dopomohol fondom korunového peňažného trhu k ďalšiemu rastu. Podporou je stále zvýšený záujem investorov o korunové aktíva. Zvýšený dopyt po korunových aktívach sa pozitívne prejavil aj na dlhopisovom trhu. "Krátke korunové dlhopisy sú atraktívne aj z toho dôvodu, že pre investorov predstavujú alternatívu k investovaniu na peňažnom trhu," zdôrazňuje Peter Herman, portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. Zvýšený dopyt tak bol počas týždňa aj po dlhopisoch s pohyblivou sadzbou. Záujem o ne teda spôsobuje rast ich cien a pokles výnosov.
Eurové dlhopisové trhy v uplynulom týždni strácali na hodnote. Eurová krivka štátnych dlhopisov sa posunula smerom hore o približne päť až sedem bodov. O niečo menší rast výnosov sa dostavil aj na americkom trhu štátnych dlhopisov. Posilňujúca sa koruna ešte viac zvýraznila pokles v tejto kategórii fondov pre všetkých korunových investorov.

Najvýkonnejšie a najmenej výkonné fondy k 30.3.2007 - ročná výkonnosť v SKK

Ročná výkonnosť fondov

Týždenné údaje o otvorených podielových fondoch k  30.3. 2007

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 05:53