StoryEditor

Impozantný nástup januárového efektu

Americké akciové indexy sa v úvode roka výrazne posilnili. Katalyzátorom rastov bolo zverejnenie konzervatívneho stanoviska americkej centrálnej banky Fed k ďalšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb v USA. Aj piatkové zverejnenie tvorby pracovných miest v krajine počas decembra podnietilo inštitucionálnych investorov na ďalšie nákupy. Prekvapil aj nižší počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA, keď klesol na najnižšiu úroveň za viac ako päť rokov.
Paradoxne ani rastúce ceny ropy nezmenšili záujem investorov o akciové trhy. Prvotne rast cien ropy a zemného plynu naštartovala kríza, ktorá vypukla medzi Ukrajinou a Ruskom v súvislosti s cenou zemného plynu. Cena ropy sa v reakcii na ňu zvýšila nad 63 dolárov za barel. Podobne aktivita manažmentu, ohlásenie nových produktov, veľkolepá šou na výstave v Las Vegas spoločností GoogleYahoo, ako i pozitívne komentáre bankových domov o ďalšom vývoji technologických titulov v roku 2006, podporili záujem aj o toto v minulom roku investormi ignorované technologické odvetvie.
Akciové indexy sa tak počas uplynulých dní pod vplyvom absencie negatívnych správ posilnili výraznejšie ako počas celého roka 2005. Dow Jones Industrial Average vzrástol minulý týždeň o 2,3 percenta. Akciový index NASADQ Composite sa posilnil o 4,4 percenta a akciový index Standard and Poor´s 500 si za týždeň pripísal 2,3 percenta.
Európsky región nasledoval vývoj na amerických trhoch. Počet Nemcov bez práce klesol v decembri pre pravdepodobne teplejšie počasie, ktoré znížilo počet výpovedí v stavebníctve. Miera nezamestnanosti sa tak znížila z 11,4 percenta na 11,2 percenta. Podobne pokles decembrovej inflácie v dvanástich krajinách používajúcich euro na 2,2 percenta podporil optimizmus investorov. Cieľom Európskej centrálnej banky však zostáva zníženie inflácie pod dve percentá.
Nemecký index DAX sa posilnil za týždeň o 2,4 percenta, francúzsky index CAC o 3,2 percenta a londýnsky FTSE 100 si pripísal v úvode roka 2,4 percenta. V tichomorskom regióne sa Japonský index NIKKEI 225 posilnil za uplynulý skrátený týždeň o 3,1 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 09:35