StoryEditor

Ruský trh sa nasýtil mobilmi

Zákazníci v Rusku sa začali orientovať na kvalitu, kupujú drahšie aparáty.
Rus Jevgenij Čičvarkin má 32 rokov a firmu Evroseť s obratom viac ako päť a pol miliardy dolárov. Neťaží ropu ani plyn. Neprivatizoval žiadny metalurgický kombinát, hlinikáreň na Sibíri, ani rafinériu, ako sa to podarilo desiatkam ruských oligarchov. V roku 1997 si však otvoril malý obchod s mobilnými telefónmi. To sa mu vyplatilo. V súčasnosti už má vyše päťtisíc predajní nielen po celom Rusku, ale bezmála vo všetkých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, s výnimkou Tadžikistanu, Turkménska a Gruzínska.

Prudký rast od začiatku
Kým v roku 1997 po kríze ruského hospodárstva mnohé firmy zbankrotovali, kurz rubľa klesol o tristo percent a s ním i reálne príjmy obyvateľov, opačný trend mal dopyt po mobiloch. Práve toto využil mladý podnikateľ. Už nasledujúci rok stúpol obrat jeho firmy štvornásobne na osemstotisíc dolárov a v roku 2004 sa vyšplhal k miliarde. Vlani mala Evroseť obrat okolo štyroch miliárd dolárov.
Ako tvrdí Čičvarkin, v minulom roku bolo najzaujímavejšie sledovať nasýtenie ruského trhu mobilmi. Po rekordnom roku 2005 totiž v nasledujúcom roku trh prestal rásť a zákazníci sa začali orientovať namiesto kvantity na kvalitu. Prejavuje sa to i v tom, že začínajú kupovať drahšie telefóny. Rastie najmä segment smartfonov a komunikátorov. Zvyšuje sa podiel telefónov s kvalitnými fotoaparátmi i drahých modelov v cene za 20-25-tisíc korún. Ale dostatočne veľký zostáva aj najlacnejší segment, pričom zo stredného cenového segmentu sa začali zákazníci presúvať k zaujímavejším drahším telefónom. Ďalšia vec je, že konkurencia je čím ďalej tým väčšia, takže vyhrávajú najmä predajcovia ponúkajúci kvalitnejší servis.

Nokia v nemilosti?
Evroseť je známa selektívnym prístupom k dodávateľom. Napríklad svojho času sa s ňou nedohodol Samsung, čím jeho predaj v spoločnosti Evroseť klesol na päť percent. Iní mali zatiaľ aj 20-percentné podiely. Samsung bol napokon nútený ustúpiť a jeho podiel začal rásť.
V súčasnosti sa na "čiernej listine" objavila Nokia. Detaily konfliktu nie sú jasné, no predavači premiestnili fínske telefóny na najhoršie miesta. Ich úlohou je dokonca presviedčať zákazníkov kupovať hocičo, len nie značku Nokia.
Rusi sú typickí tým, že často menia mobily, v priemere každých 19 mesiacov. V roku 2006 sa v Rusku predalo 29,27 milióna telefónov za 5,65 miliardy USD (v roku 2004 za 4,38 a vlani za 5,48 miliardy). Doteraz počet používateľov mobilov v tejto krajine narástol na 126,1 milióna, čo zabezpečilo trojpercentný podiel Ruska na svetovom trhu a zároveň tretie miesto v počte používateľov na svete. Prvá je Čína, druhé sú USA. V tom, ako rástlo množstvo používateľov, je Rusko druhé - predbehla ho len Čína.
01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokles akciových trhov je na konci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 14:21