StoryEditor

IEG je v paroplynovom hospodárstve ako doma

22.08.2005, 00:00
Na začiatku bol kolektív deviatich odvážnych konštruktérov, projektantov a obchodníka. Tí určili smer a naštartovali činnosť dnes úspešnej, renomovanej spoločnosti v energetickom inžinieringu a v dodávkach energetických zariadení doma i vo svete -- Istroenergo Group (IEG) z Levíc.

Na začiatku bol kolektív deviatich odvážnych konštruktérov, projektantov a obchodníka. Tí určili smer a naštartovali činnosť dnes úspešnej, renomovanej spoločnosti v energetickom inžinieringu a v dodávkach energetických zariadení doma i vo svete -- Istroenergo Group (IEG) z Levíc.
Strategickým cieľom zakladajúcich členov bolo vybudovať firmu na základoch vlastného know-how. Postupne chceli zabezpečiť aj výrobu vlastných produktov so schopnosťou ponúknuť komplexné služby až do úrovne dodávok na kľúč. To sa písal rok 1992.
Dnes v IEG, ktorá prešla niekoľkými organizačnými etapami vývoja, pôsobí takmer 130 zamestnancov. Z nich vysokoškolsky vzdelaní odborníci v inžinierskych profesiách tvoria vyše 60 percent. Tento trend si chce firma udržať aj v budúcnosti.
Od teórie až po prevádzku
Spoločnosť ponúka svojim zákazníkom široké spektrum služieb, od teoretickej prípravy a vývoja, až po uvedenie diela do prevádzky a jeho údržbu. Jednotlivé aktivity v zásade zabezpečuje na základe vlastného know-how a skúseností, ale v prípade potreby aj podľa existujúcej projekčnej dokumentácie alebo využitia inžinieringu špičkových energetických firiem.
IEG sa pokladá za poprednú spoločnosť na Slovensku v návrhoch a dodávkach energetických zariadení. Je jednou z mála spoločností schopných vývozu investičných celkov. Vo svetovom meradle sa stáva známou vďaka svojim referenciám a úspešnej spolupráci s veľkými spoločnosťami a výrobcami napríklad spaľovacích alebo parných turbín. Tí neváhajú odporúčať služby IEG svojim zákazníkom po celom svete.
Štart z bodu nula
"Nič sme neprivatizovali, začínali sme od nuly. Do spoločného podniku sme vložili svoje skúsenosti, um a tvorivosť," spomína člen predstavenstva a finančný riaditeľ IEG Ján Bevilaqua. A aj keď firma dobre naštartovala, útlm, ktorý nasledoval v celej slovenskej ekonomike, sa jej nevyhol. "Nevzdali sme to a naše podnikanie postupne nabralo druhý dych," hovorí Bevilaqua.
Samotná odbornosť by však podľa Bevilaquu spoločnosti nestačili. Na to treba aj dobrú finančnú politiku a peniaze. "Projekty, ktoré uskutočňujeme, sú náročné na financovanie -- od projektovej prípravy, až po samotnú realizáciu. Úzka spolupráca s bankami je dnes preto nevyhnutná, je súčasťou nášho firemného života," vysvetľuje Bevilaqua.
Domácou bankou IEG je levická firemná pobočka VÚB. "Podržala nás vtedy, keď sme to najviac potrebovali," tvrdí. Banka podporila spoločnosť v ťažkom období, keď mala útlm a ich vtedajšia hlavná banka im vypovedala úver. Od tohto, pre firmu neľahkého obdobia, začali využívať nielen jej úvery, ale aj poradenstvo VÚB. Dnes IEG dostáva podporu aj od Eximbanky. "Toto vytvára predpoklad ďalšieho rastu, rozširovania a umiestňovania produktov na trhu vo svete," zdôrazňuje finančný riaditeľ.
Zákazky aj za hranicami Slovenska
IEG v uplynulom období pracovala na výstavbe paroplynového cyklu tureckej elektrárne pri meste Kemalpasa a následne ďalšej pri Kayseri, projektovala zariadenia v Česku, napríklad pre Energetiku Třinec.
Zákazky najmodernejších ekologických technológií smerovali aj do Nemecka a v pracuje sa na dodávke pre zákazníka v Holandsku. IEG robila technické práce a reinžiniering aj pre belgického klienta na energetickú stavbu v Sýrii. V projektovej príprave majú energetickú stavbu v Iráne. Aktivity spoločnosti smerujú v súčasnosti aj do Bulharska a Izraela.
Na Slovensku po oživení energetického hospodárstva už IEG realizovala viacero rekonštrukčných projektov, najmä v paroplynovom hospodárstve. Podieľali sa aj na výstavbe a projektovaní v klasickej energetike. Podpísali sa napríklad pod energetické stavby a rekonštrukcie v košickej teplárni, SCP Ružomberok, spoločnosti Kappa Štúrovo,  Biotike Slovenská Ľupča a pod celý rad ďalších montáží, údržieb a servisov energetických zariadení.
Vedenie spoločnosti sústreďuje svoje úsilie najmä na vývoz vlastných investičných celkov do zahraničia. Okrem toho nadväzuje spoluprácu s veľkými svetovými spoločnosťami a výrobcami energetických turbín a blokov, napríklad s americkým General Electric či nemeckým Siemensom. Do budúcna ráta Istroenergo Group s ďalším kapitálovým rastom, ako aj s presadzovaním aplikácií nových technológií na energetickom trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 22:45