StoryEditor

Akcie môžu rásť

08.01.2007, 23:00
Svetové akcie minulý rok zažili najlepšiu výkonnosť od roku 2003. Relatívne dobré výsledky globálnej ekonomiky a jednotlivých spoločností, akvizície a chuť investorov riskovať, boli hlavnými ťahúňmi akciových indexov.

Svetové akcie minulý rok zažili najlepšiu výkonnosť od roku 2003. Relatívne dobré výsledky globálnej ekonomiky a jednotlivých spoločností, akvizície a chuť investorov riskovať, boli hlavnými ťahúňmi akciových indexov. Budú aj v tomto roku?
Spomalenie a akvizície
Na vývoj akciových trhov vplýva množstvo faktorov. Hlavným je očakávaná a skutočná výkonnosť ekonomiky. Predpoklady hovoria, že v tomto roku sa svetová ekonomika spomalí. Podľa denníka Financial Times bude globálny ekonomický rast 3,2 percenta, čo je pokles oproti 3,8 percenta v minulom roku. Americká ekonomika by sa mala medziročne spomaliť o jeden percentuálny bod na 2,3 percenta. Pokles o percentuálny bod sa predpokladá pre ekonomiku Číny, východnej Európy či Indie. Zabrzdenie čaká eurozónu aj Japonsko.
Proti spomaleniu ekonomiky budú pôsobiť akvizície, ktorých môže byť viac ako v rekordnom minulom roku. Podľa analytickej spoločnosti Thomson Financial akvizície európskych spoločností vrátane dlhov v roku 2006 dosiahli 1,36 bilióna dolárov, čo je o 35 percent viac ako rok predtým. Najväčšou akvizíciou bol Norsk Hydro za 32 miliárd dolárov, ktorý kúpila ruská spoločnosť Rosnefť. V USA boli akvizície dokonca za 1,53 bilióna dolárov. Podľa analytikov bude v tomto roku pokračovať zlučovanie v energetike, finančných službách a farmaceutických firmách. Ich výsledky môžu ťahať indexy na vyššie hodnoty.
Rast bude pokračovať
Oslovení portfólioví manažéri očakávajú pokračovanie rastu akciových trhov. "V roku 2007 ba sa malo dariť akciovým fondom, a to aj napriek tomu, že americká ekonomika spomaľuje a akciové trhy majú za sebou štyri roky takmer súvislého rastu," hovorí portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Šošovička. Nevylučuje ani dočasný pokles výkonnosti, ale ekonomické faktory dávajú šancu na dosiahnutie dobrého zhodnotenia akcií.
"Jedným z faktorov nahrávajúcim akciám sú aj očakávania vývoja cien ropy, ktorá by nemala výrazne rásť. Rizikom je, naopak, scenár, podľa ktorého by náprava makroekonomickej nerovnováhy v USA mala za následok "tvrdé pristátie" americkej ekonomiky, s nasledujúcim nepriaznivým vývojom na akciových trhoch nielen v USA, ale aj inde vo svete," dopĺňa analytik VÚB banky Martin Lenko.
"V nasledujúcom roku vidíme potenciál v rozvíjajúcich sa trhoch. Ide predovšetkým o Kóreu, Taiwan, Latinskú Ameriku, strednú a východnú Európu. Z tichomorskej oblasti sa javí ako perspektívny Singapur a Hongkong. Ide o krajiny, ktoré sú atraktívne, ocenené z hľadiska pomeru účtovnej hodnoty akcie a výnosu na akciu," konkretizuje investičné odporúčania manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Matej Varga.
Výkonnosť fondov
Šošovička predpokladá priemernú ročnú výkonnosť hlavných akciových trhov do desiatich percent. "Akciové investície, ktoré nie sú zabezpečené oproti menovému riziku, môžu pre slovenského investora stratiť časť výnosu v súvislosti s očakávaním posilňovaním slovenskej koruny," upozorňuje manažér. Rast domácej meny by však už nemal byť taký výrazný ako minulý rok, keď Národná banka Slovenska zasiahla proti korune. Očakáva sa, že v tejto politike bude pokračovať. "To je povzbudením pre investorov. Kurzový vývoj by preto na akciové fondy nemal mať taký zdrvujúci vplyv. Je pravdepodobné, že akciové podielové fondy budú v roku 2007 hospodáriť síce s opatrnými, ale kladnými výsledkami," predpokladá portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.

Zhodnotenie niektorých akciových indexov v roku 2006
  Krajina %
Dow Jones USA 16
FTSE Eurofirts 300 Európa 16
Nikkei 225 Japonkso 7
FTSE All World Svet 20
FTSE China Čína 94
Bovespa Brazília 33
Sensex India 47
WIG20 Poľsko 41
BUX Maďarsko 20
PX Česko 8
DAX Nemecko 22
Zdroj: FT

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 00:01