StoryEditor

Oboznámenie s kórejskou kuchyňou

01.06.2006, 00:00
Tak, ako v každej obchodnej kultúre orientovanej na vzťahy, aj v Kórei sú to predovšetkým spoločenské príležitosti, ktoré poskytujú dobré možnosti vzájomne sa spoznať s partnerom. Návštevy a rozhovory v kancelárii často nestačia na vybudovanie osobného vzťahu. Preto spravidla pokračujú pri spoločných obedoch alebo večeriach v reštauráciách (pozvania domov sú zriedkavé). Spoločné stolovanie si však neslobodno mýliť s pracovným. Jedlo má v kórejskej spoločnosti vysokú hodnotu, preto mu pri stolovaní treba venovať nedeliteľnú pozornosť a pracovné problémy nechať bokom.

Tak, ako v každej obchodnej kultúre orientovanej na vzťahy, aj v Kórei sú to predovšetkým spoločenské príležitosti, ktoré poskytujú dobré možnosti vzájomne sa spoznať s partnerom. Návštevy a rozhovory v kancelárii často nestačia na vybudovanie osobného vzťahu. Preto spravidla pokračujú pri spoločných obedoch alebo večeriach v reštauráciách (pozvania domov sú zriedkavé). Spoločné stolovanie si však neslobodno mýliť s pracovným. Jedlo má v kórejskej spoločnosti vysokú hodnotu, preto mu pri stolovaní treba venovať nedeliteľnú pozornosť a pracovné problémy nechať bokom.

Kimči na sto spôsobov
Pre Európanov je kórejská kuchyňa menej známa, akoby ostávala v tieni pomerne rozšírených sietí čínskych a japonských reštaurácií. Možno povedať, že neprávom, lebo kórejská strava sa vyznačuje bohatstvom a rozmanitosťou, pričom čerstvé a tradične nakladané potraviny sú v rovnováhe. Tie nakladané a kvasené z oblasti dnešnej Kórey sa prvý raz spomínajú už pred tritisíc rokmi v čínskom spise Si-Kyoung.
Kórejská kuchyňa má svoje odlišnosti, preto pre manažéra môže byť len užitočné, keď sa s nimi vopred oboznámi. Hlavným chodom každého kórejského jedla je varená ryža, potom polievka a rôzne prílohy. Je to rozmanitým spôsobom pripravovaná zelenina, mäso, najmä grilované na drevenom uhlí alebo pečené, pričom najobľúbenejšie je hovädzie.
Popri ryži sa takmer ku každému jedlu podáva kimči. Na jeho prípravu sa používa kapusta alebo reďkovka s čili korením, cesnakom, zázvorom a inými koreninami. Naložené v soľnom roztoku sa niekoľko týždňov nechávajú fermentovať v hlinených nádobách. Kimči je často pálivé, ale mimoriadne chutné a zdravé. Každá rodina má vlastný recept, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Staré kórejské porekadlo hovorí: "Muž dokáže žiť bez ženy, ale nie bez kimči." Jestvuje vyše sto variácií kimči, ktoré sa odlišujú obsahom rôznych prísad podľa oblastí, kde sa pripravuje.

Obľuba ostrých jedál
Najdôležitejšími prísadami kórejských jedál sú cesnak (krajina patrí medzi najväčších konzumentov cesnaku na svete) a čili korenie, spôsobujúce až extrémne pálenie. Niekedy sa z neho zarosí čelo aj domácim. Ostré korenia zohrávajú dvojitú úlohu: povzbudzujú trávenie a prekrvenie. Navyše vyvolávajú aj potenie. Pre Kórejčanov je to dôležité najmä preto, lebo tam bývajú často veľmi tuhé zimy s nízkymi teplotami.
Originálne kórejské jedlá môžu byť pre Európanov príliš ostré a každý žalúdok ich neznáša. Buďte opatrní, lebo aj keď počas konzumácie pálivého jedla nepocítite nevoľnosť, neskôr sa môžu dostaviť bolesti žalúdka. Ak teda máte citlivý žalúdok, potom:
-- upozornite na to kórejského partnera ešte predtým, ako objedná jedlo,
-- jedzte k pálivým jedlám veľa ryže a ak vám to pomáha, objednajte si ešte misku ryže navyše,
-- výdatne zajedajte jemne korenenými prílohami, aby ste uľahčili ústam a žalúdku od pálivého pocitu,
-- pite veľa vody, ktorú v Kórei pri stolovaní podávajú bezplatne.
Ochutnávajte opatrne a radšej sa o jedlách vopred informujte. Ak nemáte odvahu experimentovať, v hlavnom meste je dostatok hotelov, kde varia aj európsku kuchyňu.
K jedlám sa zväčša podáva pivo. Kto chce niečo silnejšie, môže si objednať veľmi obľúbenú priezračnú pálenku (soju), podobnú vodke. Najčastejšie sa vyrába z ryže a obsahuje približne 25 percent alkoholu. Kto má rád chuť experimentovať, môže ochutnať kvasené ryžové víno (dongdongju).

Psie lahôdky nemusíte
Je dosť rozšírená fáma, že Kórejčania jedia iba psie mäso. Nie je to pravda. Cudzinci, ktorí ho vyslovene hľadajú, sa s ním stretnú nanajvýš ako pobehuje na ulici, ale nie v polievke. Na druhej strane jestvujú špeciálne reštaurácie, kde sa "psie lahôdky" podávajú. Psi sa na tento účel chovajú a konzumujú takmer vo všetkých ázijských krajinách, v Kórei však najčastejšie.
Niektorí Kórejčania sa domnievajú, že psie mäso dodáva silu a energiu. Podľa iných ho lekári odporúčajú pri pooperačnej rekonvalescencii, pretože je vraj ľahšie stráviteľné. Mýtus o priaznivých účinkoch na mužskú potenciu sa nepotvrdil...
V každom prípade je konzumácia psieho mäsa v niektorých častiach krajiny súčasťou kórejskej gastronomickej kultúry s takou dlhou históriou, že jej pôvod ani nie je známy. Na jej obhajobu dokonca kórejský profesor Ann Yong-Geun napísal knihu Kórejčania a psie mäso. Mnohí Kórejčania však psie mäso odmietajú pre drastický spôsob usmrcovania zvierat, hoci dnes sa už podľa nariadenia vlády musia používať elektrické šoky, takže zvieratá netrpia.
Ak vás teda kórejský partner pozve na obed či večeru, nemusíte sa obávať psieho mäsa, pokiaľ si sami nebudete žiadať návštevu "psej reštaurácie". Skôr by ste mali brať s rezervou priam odzbrojujúcu veľkorysosť pri pohosteniach, ktorá sa v Kórei často a vedome nasadzuje ako nástroj na zaviazanie si pohosteného, čo sa potom dá pri nasledujúcich obchodných rokovaniach veľmi dobre využiť.


Nabudúce:
Kórejčania milujú jedlo a norebang

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 12:02