StoryEditor

Najprv šport, potom biznis

26.10.2006, 00:00

MANAŽÉR VO SVETE (87)
Pred začiatkom obchodného rokovania sa pripravte na dlhší small talk (krátky rozhovor). Vaša výzva "prejdime k veci" možno nájde ohlas, pretože priamosť a cieľavedomosť Európanov nie sú Juhoafričanom neznáme. Ale tým sa nezapáčite. Prispôsobte sa tomu, že vás chcú najprv trocha spoznať a využite príležitosť, aby ste sa s obchodným partnerom, prípadne s ďalšími účastníkmi rokovania, aj vy bližšie zoznámili.

Rokovanie v tieni stromov
Osobné vzťahy sú totiž kľúčom k obchodným vzťahom, preto ich treba budovať, rozvíjať a pestovať. Nezávisle od toho, v ktorej časti Južnej Afriky sa práve nachádzate. Na vidieckom teritóriu Zuluov muži sedia v tieni stromov a skôr, než začnú rokovať, zaujímajú sa o zdravie a blaho rodiny, alebo hovoria o tom, ako beží svet. V Kapskom Meste alebo v obchodnej štvrti Johannesburgu si posedíte v kancelárii pri káve alebo čaji a prv, než budete hovoriť o obchode, si možno preberiete priebeh včerajšieho kriketového zápasu alebo pripomeniete nadchádzajúce majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré budú v Južnej Afrike v roku 2010. Pretože, a to je dôležité, vážny záujem o šport môže dlhodobo utužiť osobnú stránku vášho obchodného vzťahu.
So samotnou konverzáciou nebudete mať problémy, lebo Juhoafričania sú zhovorčiví, priateľskí a chvíľka ticha je vzácna. Predovšetkým na vidieku zvyknú cudzinca veľmi spontánne pozývať na kávu alebo čaj. Rozhovor sa zvyčajne začína otázkou "Howzit?", čo je skrátená verzia anglického "Hi, how are you?" Radi sa zaujímajú o názory cudzincov na ich krajinu a tiež na zvyšok sveta. Témam s rasistickým podtónom sa radšej vyhnite. Najbezpečnejšie je hovoriť o krásach prírody, krajiny, o kultúre a najmä športe. Keď porozprávate o spôsobe života na Slovensku, radi si vás vypočujú.

Vyskúšajte jahňacinu
Juhoafričania jedia na obed málo, zväčša ho odbavia sendvičmi alebo rýchlym občerstvením v bufetoch. Vo väčšine reštaurácií však na obed ponúkajú rovnaký výber jedál ako na večeru. Hlavným jedlom dňa je večera a zvyčajne sa začína už o 18. hodine. V dobrých reštauráciách si treba rezervovať stôl aj uprostred týždňa a cez víkend sú takmer všetky reštaurácie beznádejne obsadené.
Obľúbenou možnosťou, ako budovať a pestovať vzťahy, prípadne uzatvárať dobré obchody, sú pracovné obedy alebo večere. Ak vás juhoafrický obchodný partner pozve do reštaurácie, zaplatí za všetkých prítomných a v opačnom prípade to isté bude očakávať od vás. Očakáva sa, že do reštaurácie alebo pri pozvaní domov prídete presne. O obchodných záležitostiach sa zvykne hovoriť až ku koncu obeda alebo večere.
Vo veľkých mestách je zaužívaný kontinentálny spôsob stolovania, ktorý sa takmer neodlišuje od nášho. Vo vidieckych oblastiach sa zvyklosti odlišujú podľa etnických skupín, kde zväčša jedia lyžicou alebo prstami. Strava je pestrá, konzumuje sa najmä hovädzie a jahňacie mäso, zelenina, zemiaky a ryža. Odporúča sa ochutnať tamojšiu jahňacinu, ktorej mäso sa nedá porovnať s európskym. V tejto časti kontinentu ovce žijú vo voľnej prírode a živia sa trávou a bylinami. Ich mäso je vynikajúce. Dezert (najčastejšie čerstvé ovocie) prichádza na stôl až po syre, káva sa zvykne podávať v osobitnej miestnosti spolu s digestívom a je znamením, že stolovanie sa končí.
Z nápojov sú obľúbené juhoafrické vína, pivo a nealkoholické nápoje. Fajčenie na verejnosti je v Južnej Afrike zakázané prakticky všade, ak ste hosťom u niekoho doma, vyčkajte až do skončenia jedla.
Veľmi obľúbené, najmä v lete, je grilovanie "braai vleis", miestna obdoba barbecue. Usporadúvajú ho zväčša cez víkend a býva na ňom prítomná aj rodina. Pri pozvaní k obchodnému partnerovi domov treba priniesť malý darček, ako napríklad víno, kvety alebo čokoládu. Pivo je vhodným darčekom, ak vás pozvú na grilovanie. Netreba osobitne zdôrazňovať, že po pozvaní, najmä súkromnom, sa očakáva jeho opätovanie, s ktorým by ste nemali dlhšie otáľať.

Niekoľko ďalších rád
Pri rozhovore je dôležité udržiavať zrakový kontakt. Nerozprávajte sa s rukami vo vreckách, považuje sa to za nevychovanosť. Predmety podávajte oboma rukami a pri vchádzaní do dverí uprednostňujte ženy.
V každodennom obchodnom živote je vhodné bežné biznis oblečenie. Pre mužov je to sako a viazanka, pričom košeľa by mala byť biela alebo mierne farebná, radšej s dlhými rukávmi. Krátke rukávy sú vhodné len na mimopracovné stretnutia. Ženy by mali nosiť kostým, nohavicový kostým alebo konzervatívne šaty. Sukňa by mala byť skôr dlhšia než kratšia. Na pracovnej večeri v reštaurácii, ale aj pri pozvaní k obchodnému partnerovi domov sa očakáva, že muži budú mať oblek a viazanku.
Neodporúča sa vyvolávať dojem mimoriadne drahými značkovými odevmi. Oblečenie safari si ponechajte na aktivity vo voľnom čase, v žiadnom prípade nie je vhodné na obchodné stretnutia. Vzhľadom na klimatické podmienky (studené zimy a horúce letá) treba látku oblečenia prispôsobiť ročnému obdobiu. Dobré je vedieť, že zimné obdobie je od júna do augusta a vykurovanie v domoch je zriedkavé.

Cestujte opatrne!
Južná Afrika patrí medzi krajiny s vysokým výskytom násilnej trestnej činnosti. Medzi jej príčiny patrí najmä pomerne vysoká nezamestnanosť mladých. Časté sú krádeže a únosy áut aj s posádkou, a zámerné spôsobenie kolízií s cieľom poškodené auto vylúpiť. Preto by ste mali úzkostlivo dodržiavať niektoré zásady osobnej bezpečnosti.
Odporúča sa cestovať v uzamknutom vozidle, s oknom spusteným najviac do polovice, držať sa hlavných ciest, vyhýbať sa chudobným predmestiam a centrám veľkomiest, nejazdiť v noci bez vopred zabezpečeného nocľahu, necestovať stopom a nezastavovať stopárom ani v prípade porúch iných automobilov na ceste (môžu byť fingované). Ďalej treba mať vždy dostatočnú zásobu paliva, netankovať po 21. hodine. Počas cesty by ste mali oddychovať len na čerpacích staniciach alebo v motorestoch a mať vždy pri sebe funkčný mobilný telefón. Pri väčšine bankomatov stojí ochranka, ale ak tam nie je, buďte veľmi opatrní.
Naopak, neodporúča sa cestovať akýmikoľvek verejnými dopravnými prostriedkami, najmä takými, ktoré používa černošské obyvateľstvo. Cudzinci sú často cieľom násilnej trestnej činnosti, preto netreba na seba zbytočne upozorňovať drahými fotoaparátmi či videokamerami. Dávajte si tiež pozor na veľké tlupy žobrajúcich detí, sú to väčšinou veľmi šikovní vreckári. Pri ozbrojených lúpežiach by ste nemali neklásť odpor, pretože váš život môže byť vážne ohrozený. Riziko strát finančných prostriedkov sa dá podstatne znížiť používaním úverových kariet a cestovných šekov.

Pohár vína na chodníku
Pri návšteve reštaurácie platia určité formality, ktoré by ste mali dodržiavať. Zatiaľ čo v Európe sme zvyknutí sami si vyhľadať voľné miesto, v Južnej Afrike je potrebné počkať pri dverách, kým vás osloví personál a opýta sa na počet osôb. Keď nemáte vopred rezervovaný stôl, cez víkend musíte niekedy čakať dvadsať až štyridsať minút, kým sa uvoľní miesto.
V prípade, že reštaurácia nemá k dispozícii bar, kde by bola možnosť posedieť si, ľudia zvyknú počkať na voľný stôl aj vonku na chodníku, kam si dajú priniesť pohár vína a bavia sa s ostatnými čakajúcimi. Všetko prebieha bez nervozity, stresu, vo veľmi uvoľnenej atmosfére. V niektorých reštauráciách si zaznamenajú číslo vášho mobilu a zavolajú vám, zatiaľ čo vy si môžete posedieť v blízkej kaviarni.
Obsluha sa predstaví menom a možno ju tak aj oslovovať. Až 99 percent reštaurácií nemá obslužné (prepitné) započítané v cene. Pred platením sa o tom presvedčte. Keďže v mnohých reštauráciách obsluha nedostáva mzdu a žije z prepitného, odporúča sa dať najmenej desať až pätnásť percent z účtovanej sumy. Prepitné sa nedáva do ruky, ale priloží sa k účtu. Pri platení bankovou kartou je vhodné dať prepitné v hotovosti.

Iný význam času
V Južnej Afrike sa prelína rôzne vnímanie času a vzťah k jeho dodržiavaniu je diametrálne odlišný od nášho. Aj preto sa ešte udržiava stereotyp o nedochvíľnych Afričanoch, ale len málokedy sa k nemu dodáva vysvetlenie, že čas sám osebe tam má iný významový obsah než u nás. Je silnejšie spojený s minulosťou, s hlboko zakoreneným kultom predkov a s ním spojeným fatalizmom.
Mnohé výrazy v jazykoch čiernych obyvateľov ukazujú, ako veľmi sa ľudia vidia závislými od behu vecí. Zatiaľ čo my napríklad povieme "zmeškal som autobus" -- sám som si na vine, väčšina čiernych Juhoafričanov hovorí "ušiel mi autobus" -- lebo to neviem ovplyvniť.
Čas sa v niektorých prípadoch spája aj s postavením: ten, kto má funkciu a moc, môže si ponechať viac času, prísť neskôr alebo odísť predčasne. Keď má splniť požiadavku, najmä, ak je dôležitá, potrebuje viac času, pretože tým vyjadruje aj význam svojej osoby. Takéto ponímanie času môže byť vo svete potenciálnym zdrojom konfliktov.
Našťastie tradičné africké chápanie času -- "African Time"-- je čoraz viac na ústupe. Aj s ohľadom na dlhé koloniálne obdobie, najmä bieli obchodníci vnímajú čas viac-menej rovnako ako my. Je cenný a v normálnom prípade ho nikdy nie je nazvyš. Presnosť sa vyžaduje práve tak, ako aj dodržiavanie termínov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 13:45